Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila cu protectie la scurtcircuit si suprasarcina

Postări Recomandate

Daca ai de gand sa folosesti regulator atunci da, ai nevoie de filtrare, si una destul de serioasa asa cum @Smilex bine a mentionat, din cate stiu exista si regulatoare cu tiristor/triac ( sau ceva de genul ) care nu folosesc filtrare, cauta-le daca esti interesat.

Link spre comentariu

Sa sti ca acum mai putin de un an de zile priveam cu mari temeri modificarile la sursa atx dupa schema italianului, consideram ca nu sunt in stare. Pana la urma am studiat modificarile in sine ce trebuiesc facute si mi-am facut curaj, iar acum dupa 3 surse modificate (incarcator auto 14,4V/6A, reglabila 1-30V/0-10A si alta pentru un prieten 14,4V/18A pentru filetanta cu acumulator mort de) nu mai concep surse de ordinul amperilor fara comutatie.La modificarea italianului, daca te incadrezi in cei 1-20V cu redresarea nemodificata, sau 1-30 cu eliminarea prizei transformatorului de la masa + modificari diode iesire, nu ai nevoie de scule deosebite pentru aceasta modificare, nu e nevoie de osciloscop.Stiu ca sunt un pic mai dezarmante sursele astea in comutatie de modificat, dar orizontul care il deschide e prea tentant.Nu e musai sa gasesti sursa cu 494/7500 cum zice italianul, orice sursa cu topologie forward cu 2 tranzistori se preteaza modificarii, ceea ce e minunat, dar necesita un montaj separat cu un 494, prima sursa modificata de mine asa am facut-o, era cu controler 2003.La incarcatorul meu i-am atasat un LM339 (scos dintr-o sursa atx modificata) pe post de voltmetru cu 4 leduri care indica 12/13/14 si 14.3V.

Link spre comentariu

@XAN77 vad ca tot spui ca ATX-urile sunt asa simplu de modificat in toate felurile si ma intreb daca ai auzit de compensarea AE si de modalitatea ( deloc simpla ) de calcul si proiectare...?Eu recomand colegului sursa liniara, este mult mai stabila ( si nu ma refer la tensiunea regulata ) si fiabila, plus ca nu exista zgomotul inevitabil de comutatie, orice sursa ajustabila de laborator ar trebui din punctul meu de vedere sa fie liniara. @mac640, schema pe care i-am facut-o lui @albasete ar merge si in cazul tau, singura modificare ar fi reducerea rezistentelor din emitoare, de la 0,33 la 0,22 Ohm.

Link spre comentariu

multumesc@marian,@albasete ,@xan77Cred ca schema asta se potriveste la ce vreau eu@xan77 apreciez faptul ca vrei sa ma incurajezi ,dar inca nu reusesc sa inteleg unele lucruri ,poate daca ar fii montajul unei surse pe o placa A4 ar reusii sa inteleg mai multe :da momentan ma pierd in stufaris dar mai sunt sperante

Link spre comentariu

Eu tot laud sursele in comutatie in special pentru consumatorii care cer peste 1A. Normal ca nu o sa alimentez din smps un amplificator de tensiuni mici. Am si eu o sursa liniara, aia mult dezbatuta cu 3xTL081, transformator, filtraj mare, volt-amper metru, teapana stabila, fiabila dar nu alimentez cu ea sarcini de 2A. Pentru bormasina de cablaje, acumulatori etc folosesc sursa atx modificata, care e una format mini, care nu comenteaza daca reglez un curent mare la o tensiune mica.Ai ghicit habar nu am de compensarea aia AE, poate dezvolti subiectu.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am reusit dupamult timp sa fac regulatorul din schema (am avut ceva probleme de sanatate )Am facut o greseala fara sa-mi dau seama (amatorii nu sunt scutitii de asemenea greselii),am pus pe acelasi racitor si tranzistorii si lm 317 fara sa-i izolez ,binenteles nu a mersAm interpus intre lm si racitor un izolator si pe capul surubului o bucsa izolanta(recuperate),dar tranzistorii au ramas in contact cu racitorul ,acum functioneaza Poate sa ramina montajul asa sau trebuie sa izolez si tranzistorii TiP36C fata de racitor?multumesc celor care m-au ajutat si in special domnului marian

post-76186-139829666209_thumb.png

Link spre comentariu

LM317 are talpa metalica conectata la Vout; TIP36C are talpa metalica conectata la Colector; lipsa izolatiei la conectarea lor pe radiator face ca Vout pentru LM317 sa fie legat direct la Colectoarele TIP36, adicatelea exact cum este in schema, si exact cum trebuie, astfel incat faptul ca nu a mers fara acea izolatie la LM este doar o coincidenta care ascunde cel mai probabil alta problema, aceleasi legaturi se fac oricum obligatoriu pe placa unde se conecteaza pinii fiecaruia, fie ca se face direct fie ca se face prin ceva fire.

Link spre comentariu

E posibil sa fi gresit ceva conexiuni tu... uita-te in schema ca se vede destul de simplu, Vout la LM317 este conectat direct la colectoarele tranzistorilor, si in pdf-uri se specifica clar unde sunt conectate partile metalice la fiecare. Poti testa simplu sursa nealimentata, dai un multimetru pe continuitate ( buzzer/dioda ) si testezi intre partea metalica la LM si partea metalica la unul din tranzistori, in mod normal ar trebui sa ai continuitate.

Link spre comentariu

Totusi : 1. in conditiile prezentate, daca se utilizeaza o carcasa metalica si radiatorul nu este izolat fata de carcasa, atunci va exista plus pe carcasa... 2. daca instrumentul de masura folosit pentru a monitoriza parametrii sursei foloseste afisaj LCD, este bine de stiut ca rama afisajului si cele 4 orificii de fixare sunt conectate la Minus.Combinand aceste doua situatii, va las sa deduceti ce se intampla...Personal am izolat tranzistoarele si LM-ul fata de radiator, deoarece folosesc instrument cu afisaj LCD, carcasa metalica.

Link spre comentariu

Evident ca fara izolatie pe radiator ai plusul iesirii, si la fel de evident este si ca asta nu-i recomandat, insa nu asta era ideea celor spuse de mine, eu am dorit sa subliniez faptul ca intre lipsa situatia in care nici LM si nici tranzistorii nu-s izolati de radiator si situatia in care Lm este izolat, nu este nici o diferenta, si deci nefunctionalitatea nu poate fi doar aceasta diferenta dintre cele 2 situatii, oricum partile metalice sunt automat interconectate prin legaturile electrice la pini.

Link spre comentariu

Am inteles explicatia ta, ai perfecta dreptate, dar am raspuns la aceasta:" Poate sa ramina montajul asa sau trebuie sa izolez si tranzistorii TiP36C fata de racitor?" Eu l-am pus in tema cu ce se poate intampla daca lasa montajul asa. Acum, ramane la aprecierea lui, desi n-a avut nicio legatura prima situatie cu nefunctionarea montajului, izolati au ba fata de racitor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări