Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila cu protectie la scurtcircuit si suprasarcina

Postări Recomandate

Pentru filtrare @Smilex a zis clar minim 20mF, adica 20000uF...

Sarcina va putea absorbi maxim atat cat ii permite limitarea, asta fiind si scopul limitarii in sine, protectia semiconductoarelor de putere de suprasarcini sau scurtcircuit.

PS: Referitor la chestia cu imprumutul redresorului, eu m-am lecuit de asa ceva, cu vreo 2 ani in urma era dat la un amic, dupa cateva luni mi-am amintit ca e dat si ca am nevoie de el, m-am dus sa-l recuperez, initial mi s-a spus ca nu stie unde l-a mai pus, ca pe colo ca pe dincolo, la insistentele mele a zis ca "bine ma, poate ti lo-i da", i-am zis, amice mi-l dai acum de buna voie sau merg si-l iau eu fortat... de atunci cine are nevoie n-are decat sa ma cheme pe mine cu el, nu exista alternativa. Deci vorba aia "daca dai, n-ai"

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Trebuie sa intelegi de ce faci asta. 317 are nevoie de 2-3V intre intrare si iesire pentru a functiona. Daca mai pui 1,5V de pe diode, ajungi la un 4V minim necesar intre intrare si iesire. Pentru auto ai nevoie de 14,4V, deci tensiunea minima ar fi de 18,5V. La un consumator de 10A, varful de pe filtraj nu se mai pastreaza, va scadea ceva. In plus, ai un riplu de 100Hz de la redresare. Da, o capacitate cat mai mare. La 22mF (nu 22uF) riplul e de 4,5V pentru 10A, adica +/-2,3V fata de ce citesti cu un voltmetru. Daca adaugi cei 2,3V la cei 18,5 necesari, obtii un minim de 21V pe care trebuie sa-i citesti cu voltmetru pe sarcina de 2,1 ohmi. Nu sunt convins ca-i vei avea. Dar inainte de orice, trebuie vazut cat anume ai. In functie de asta, stabilesti si schema. Iar totul face abstractie de posibilitatea ca reteaua sa-ti ofere mai putin in unele momente.

Link spre comentariu

Atunci poate ar fii mai bun un traf cu tensiune mai mare chiar si la un curent mai mic( 5A sa zicem)pentru acumulator de 66A ar fii suficient...trebuie sa iau in calcul cele spuse de marian :da ca s-ar putea sa nu-l mai recuperez(...daca dai nu ai)Cred ca am unul de 24v dar nu stiu la citi A o sa-i fac masuratorile pe el si revin

Link spre comentariu

Varianta cu tensiune mai mare=>curent mai mic este valabila doar la sursele in comutatie, aici curentul mai mic va face ca tensiunea in sarcina sa scada drastic in lipsa unui curent suficient.

Eu zic asa, alege intai traful pe care il vei folosi din cele pe care le ai la dispozitie, apoi verifica resursele de care dispui la el conform testelor sugerate de @Smilex, apoi te poti decide exact ce se poate face cu el, adica ce tensiune maxima poti cere de la el si ce curent la limitare.

Link spre comentariu

Am pus o rezistenta de 1,9(la aparat arata 2,2) 5w in sarcina la redresor fara filtrare (nu am inca cond)si cred ca am tinut prea mult la masurare ,rezistenta a decedatPoate gasesc sirma necesara sa fac alt traf sau sa-l modific care il amCe tensiune si ce curent ar trebui sa aiba traful fara redresare si filtrare?-sa pot scoate 15v si 8A dupa redresare,filtrare ,regulator de tensiune...

Link spre comentariu

Revin cu masuratorileTraf nr1(primar 0,7 ,secundar 2,3)-15v dupa redresare-22,5v cu fitrare 22000microF-16,2v cu rez de 2,2ohmi-17v cu sarcina de 5A-15,2 cu sarcina de 8ATraf nr 2(primar 0,6-0,7,secundar 2,3)-19v dupa redresare-27v cu filtrare 22000uF-22,5cu rezistenta de 2,2-23v cu sarcina de 5A-20,8v cu sarcina de 8AAcestea ar fii masuratorile trafuriilor pe care le am ,trf nr a fost de 12v dar am reusit sa-i mai adaug spire si am ajuns la 21v ac ,19v dc Care se preteaza la un incarcator auto si ce schema ar fii cea mai potrivita?multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări