Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila cu protectie la scurtcircuit si suprasarcina

cearda

Postări Recomandate

Pai insasi graficul postat arata ca se pot depasi cei 50W, la limitarea de curent in functie de Vin-Vout linia de 10V se intersecteaza cu cea de 8A, adica pe scurt pentru o cadere de 10V pe regulator se garanteaza pana la 8A, adica 80W, concluzia mea este aceea ca 50W este o cifra recomandata dar nu maximul posibil, si ca depinde in mare pasura chiar de caderea de pe regulator.

Oricum in ciuda acestor detalii nu cred ca poate exista comparatie intre regulatoarele din acea clasa, si schema de la prima postare, ma indoiesc ca un singur 2N3055 accepta prea bine o disipatie mai mare de 50W, dar nu mai conteaza nici asta, repet pentru ultima oara, nu am zis nimanui ma fa aia, sau nu fa pe aia, ci doar am subliniat cateva detalii importante, ce-i drept poate am fost subiectiv in ceea ce privesc regulatoarele alea flotante din clasa LMxxx deoarece imi plac mult, dar nu sunt singurul care are parere pozitiva despre ele, este o realitate faptul ca sunt niste regulatoare foarte solide si versatile, greu de distrus daca stii sa le folosesti, alegerea evident ca nu poate sa apartina decat celui care are ceva de facut, rolul nostru nu este de a impune o configuratie, ci de a prezenta solutii posibile dimpreuna cu avantaje/dezavantaje pentru a face mai usoara alegerea din partea celor ce au nevoie, de asta am si prezentat schema lui @smilex, e o varianta de regulator cu componente discrete mult mai performanta/precisa, iata si versiunea cu 317 si PNP care tot lui @smilex ii apartine:

post-76186-139829645142_thumb.gif

Am folosit-o destul de mult si in ciuda scurturilor mai mult sau mai putin "accidentale" pe iesire, n-am reusit sa ard nimic. :da

PS: Credeti sau nu, orgoliul n-are nici o legatura la subiectul asta, n-am motiv, nici macar n-am venit cu ceva scheme facute de mine, deci ar fi ridicol sa fiu orgolios.

Cu 2 tranzistoare ar putea supora 10A?

Ar putea fii folosita la un redresor 15v/10A?

Link spre comentariu

Am un redresor auto si ma gindeam sa-l fac reglabil,acum am transformator 15v/10A o punte redresoare si citeva iesiri911,12,14,15v)Schema asta putin modificata am facut-o pentru un aspirator auto suporta 5A/6v alimentata de la bricheta masini(cu rezistente fixe fara potentimetru)Am si o sursa cu tl 494 din care trag 11A pina intra protectia,cu schema italianului ar iesi o sursa buna cu reglaj tensiune si curent,dar cunostintle mele in electronica sunt limitate

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu pot decat sa-ti recomand sa optezi pentru o sursa liniara, lasand-o pe cea in comutatie pentru viitor.Deci traful disponibil scoate 15Vca. Ce tensiuni doresti la iesirea sursei? Intre ce limite? Ce intrevezi ca vei alimenta?

Link spre comentariu

La redresorul de incarcat baterii vreau tensiune reglabila sa poate duce 10A cit traf de asta ma gindeam la schema cu LM317 doar ca am inteles de la marian care mi-a adaptat-o putin ca duce doar 5AAr fii o schema sa pot regla si tensiunea si curentul?Tensiune nu cred ca am nevoie ma-i mare de 14v pentru acumulatorimi cer scz am completat ceva la postare si cred ca am pus dublu post

Link spre comentariu

In momentul de fata pentru incarcat acumulatorul,la redresorul actual vreau sa-i adaug motajul sa fie reglabil in tensiune 10-15v sa reziste la 10AAr fii ideal sa fie reglabil si curentul,dar cred ca e mai complicat

Link spre comentariu

De CI L200 ce ziceti? Este un circuit integrat simplu, cu doar 5 picioruse, regleaza atat tensiunea cat si curentul. Imi amintesc ca am vazut undeva o schema chiar pentru incarcat acumulatori.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Schema in discutie nu permite reglajul curentului. Limitarea e doar pentru protectie. Dar valoarea limitarii poate fi modificata. Cauta si alte variante, poate te atrage ceva anume. Si schema asta se poate modifica pentru un curent reglabil, dar creste complexitatea. Hotareste-te asupra unei variante.

Link spre comentariu

merg pe schema cu lm317 dar am nevoie de curent mai mare 10ADupa cite am inteles ca sa am tensiune intre 10si 15 traful trebuie sa debiteze cel putin 18v(o diferenta de 3v),dar pentru un curent de 10A trebuie 2 tranzistori tip36 in paralel?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu stiu, dar hai sa vedem.Iti trebuie o punte redresoare de minim 20A. Capacitate de filtraj mare, peste 20mF, preferabil minim 35V. Atunci cand le detii pe astea, le montezi si confectionezi niste sarcini din mai multe fire de nichelina in paralel (de resou). O prima sarcina ar fi un rezistor de 2 ohmi care sa reziste la 10A. Asta urmeaza a se monta pe condensatorul de filtraj pentru a vedea efectul scaderii de tensiune si a regimurilor termice. In functie de raspunsuri, se poate modifica schema corespunzator.Intuiesc ca e vorba de minim 3 tranzistoare...

Link spre comentariu

Daca este vorba despre 15Vca atunci varful ar fi pe la 19Vcc ( incluzand o oaresce pierdere pe redresare ) deci suficient pentru a obtine cam 14, poate 15Vcc in sarcina de la regulator, daca traful poate duce curentul cerut, pentru asta trebuie sa faci testele descrise de @Smilex, doar asa stii ce resurse ai la dispozityie si deci si o cifra realista a tensiunii maxim disponibile la curentul maxim de interes.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări