Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila cu protectie la scurtcircuit si suprasarcina


Postări Recomandate

Un singur LM338 te scapa de toata incurcatura aia de acolo din schema, la diferente Vin-Vout mai mici poti chiar depasi 5A, ai protectie la scurt si/sau suprasarcina, si toate facilitatile regulatoarelor de acest tip, depinde insa ce plaja de reglaj al tensiunilor doresti, cu LM338 poti avea 1,25-30V, daca te satisface plaja asta atunci n-ai nici un motiv sa nu-l folosesti. :da

Link spre comentariu

Mai pune inca 2buc . 2N3055 cu cite o rezistenta de 0,22 ohmi in emitor la toti cei 3 , modifica si R6 la 0,15 ohmi , pune un BD 237 in loc de BD 135 . R7 si R8 se pot micsora la 22 ohmi . Schema e realizata de un autor roman , Boghitoiu , cauta cartea " Montaje electronice " , o gasesti pe net . In ea este descrisa in amanunt functionarea schemei , cu multe calcule de proiectare , daca esti atent si intelegi principiul de functionare o poti modifica cum vrei . Schema functioneaza f . bine , a fost facuta inclusiv de mine in mai multe exemplare la data aparitiei , fiind o foarte buna sursa de laborator . Se descrie si modificarea semnalizarii limitarii de curent cu LED in loc de bec , merge si in regim de curent constant , poti incarca acumulatori etc . Ai grija ca transformatorul sa poata debita lejer 5A , functie de necesitati mareste cond . de filtraj ( 10.000 micro / 63 V ) .

Link spre comentariu

Nu a zis nimeni ca schema ar fi gresita, ba dimpotriva este o configuratuie destul de des intalnita, insa produsul final nu mai justifica complexitatea schemei, spre exemplu asazisul reglaj al curentului care este unul rudimentar si nu poate cobora sub aproximativ 0,8A ( ignorand divizorul care ridica oarecum acest prag ), apoi amplificatorul de eroare care este destul de pretentios la calculit... in fine sunt alte posibilitati mult mai simple si cu rezultate mai bune, asta am dorit sa subliniez, si nu ca schema respectiva este gresita sau ca nu ar trebui facuta, n-am dorit decat sa amintesc o alta posibila solutie, evident alegerea apartine fiecaruia. daca se insista pe varianta aceea atunci sugestiile lui @gauss sunt suficiente pentru a garanta succesul.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

@cearda Sursa e functionala dar vei fi nemultumit. Mai ales de reglajul tensiunii. Are si o deriva termica enorma la tensiune de iesire mare. Inadmisibila, as zice. Referinta e data de Ud+Ube.

 

Vad c-ai deschis si un topic cu 338. Ramai la acela, nu e comparabil. S-a discutat si despre 317+pnp, cu care poti obtine absolut orice curent doresti limitat fiind de volumul radiatorului (putere disipata pe pnp-uri).

Link spre comentariu

Un singur LM338 te scapa de toata incurcatura aia de acolo din schema, la diferente Vin-Vout mai mici poti chiar depasi 5A, ai protectie la scurt si/sau suprasarcina, si toate facilitatile regulatoarelor de acest tip, depinde insa ce plaja de reglaj al tensiunilor doresti, cu LM338 poti avea 1,25-30V, daca te satisface plaja asta atunci n-ai nici un motiv sa nu-l folosesti. :da

Sa inteleg ca LM 338 are protectie inclusa?
Link spre comentariu

Ar mai fi de mentionat, ca aceasta schema are si reglaj de curent, functionand si in limitare de curent, chiar daca unii au catalogat-o drept 'rudimentara'.Schema cu LM338 din acest topicviewtopic.php?f=41&t=144028nu are asa ceva. Pt o sursa de laborator este insa indicata si limitarea de curent. Depinde ce se doreste a se face cu sursa. Inca cateva aspecte:- multe din LM338 care se gasesc pe piata sunt contrafacute. Sunt de fapt LM317 cu stampile de LM338.- un LM338K original (vezi Farnell) costa 46 lei + TVA- LM338K suporta pana in 50W si LM337T pana in 25W.Si in continuare ma uimeste faptul ca incepatorii, in loc sa puna mana pe niste carti si sa invete intai simbolurile de pe scheme si functionarea diferitelor componente, vor sa treaca direct la constructii de montaje (in special amplificatoare de sute de wati sau surse de multi Amperi).Vezi linkul de mai sus si se va intalege de ce am spus asta.

Link spre comentariu

Eu sunt acel unii, si-mi sustin afirmatia, asazisul reglaj de curent este cel mult rudimentar. Shuntul de 0,8 Ohm limiteaza curentul la aproximativ 800mA ( mai jos de atat nu se poate cobora cu nici un chip ); divizorul 200-1000-400 ridica pragul minim putin sub 1A, si pe cel maxim la putin peste 3A, sub cerintele surselor mai moderne, apoi la tensiune minima pe iesire si curent maxim permis de acest "reglaj" sunteti liberi sa calculati disipatia pe tranzistor, si nu in ultimul rand cel mai important lucru, ceea ce @Smilex a mentionat, deriva termica pentru tensiunea de la iesire, toate fac din configuratia asta una depasita moral, sunt multe alte solutii mai decente, dar pana la urma autorul temei evident ca alege ceea ce vrea, eru unul n-as face asa ceva nici in ruptul capului, pentru reglaj foarte precis al tensiunii pe iesire, si deasemeni reglaj mult mai bun al curentului as sugera schema asta care ii apartine lui @smilex:

 

 

...- LM338K suporta pana in 50W si LM337T pana in 25W...

 

 

Deci puterea disipata este limitata intern, nu scrie nicaieri ca ar fi maxim 50W, nici n-ar avea cum deoarece atunci producatorul ar minti cand ar spune ca garanteaza 5A la gama de reglaj 1,2-32V, asta presupune o diferenta admisa pe regulator de 31V care la 5A depaseste mult cei 50W de care spui.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Acea schema a fost (daca bine-mi amintesc) pentru cineva care dorea numai cu 2N3055. Chiar daca deriva termica e minima si cu reglajul tensiunii liniar si precis, daca ar fi sa-mi fac o sursa, tot pe 317+pnp m-as duce (cea cu generator de curent). Un eventual reglaj al curentului poate fi usor inserat pe negativul iesirii (masa). Si m-as duce asa si nu pe 338 tocmai datorita limitarii interne de putere disipata. Se poate cu TIP36 sau cateva bucati de TIP36 in functie de curentul dorit.Actualmente folosesc doua alimentatoare laptop universale (cele cu trepte) modificate pentru reglaj cu potentiometrul (+fin) 13-29Vcc. Asta-i domeniul care ma intereseaza pe mine.Si un buck ar fi o solutie. 2576 sau 2678 sunt relativ simple.

Link spre comentariu

Din nou contraziceti fara sa studiati un pic mai mult problema.

 

Textul:

"The LM138 series of adjustable 3-terminal positive voltage regulators is capable of supplying in excess of 5A over a 1.2V to 32V output range."

se refera la faptul ca este capabil sa dea 5A pe toata plaja de reglaj posibil, DAR nu spune in ce conditi o poate face.

 

Conditiile le studiati dvs singur (in caz ca puteti trece peste orgolii) in datasheet.

 

Stima

post-32116-139829612536_thumb.png

post-32116-139829612542_thumb.png

Link spre comentariu

Pai insasi graficul postat arata ca se pot depasi cei 50W, la limitarea de curent in functie de Vin-Vout linia de 10V se intersecteaza cu cea de 8A, adica pe scurt pentru o cadere de 10V pe regulator se garanteaza pana la 8A, adica 80W, concluzia mea este aceea ca 50W este o cifra recomandata dar nu maximul posibil, si ca depinde in mare pasura chiar de caderea de pe regulator.

 

Oricum in ciuda acestor detalii nu cred ca poate exista comparatie intre regulatoarele din acea clasa, si schema de la prima postare, ma indoiesc ca un singur 2N3055 accepta prea bine o disipatie mai mare de 50W, dar nu mai conteaza nici asta, repet pentru ultima oara, nu am zis nimanui ma fa aia, sau nu fa pe aia, ci doar am subliniat cateva detalii importante, ce-i drept poate am fost subiectiv in ceea ce privesc regulatoarele alea flotante din clasa LMxxx deoarece imi plac mult, dar nu sunt singurul care are parere pozitiva despre ele, este o realitate faptul ca sunt niste regulatoare foarte solide si versatile, greu de distrus daca stii sa le folosesti, alegerea evident ca nu poate sa apartina decat celui care are ceva de facut, rolul nostru nu este de a impune o configuratie, ci de a prezenta solutii posibile dimpreuna cu avantaje/dezavantaje pentru a face mai usoara alegerea din partea celor ce au nevoie, de asta am si prezentat schema lui @smilex, e o varianta de regulator cu componente discrete mult mai performanta/precisa, iata si versiunea cu 317 si PNP care tot lui @smilex ii apartine:

post-15007-139829612559_thumb.gif

 

Am folosit-o destul de mult si in ciuda scurturilor mai mult sau mai putin "accidentale" pe iesire, n-am reusit sa ard nimic. :da

 

PS: Credeti sau nu, orgoliul n-are nici o legatura la subiectul asta, n-am motiv, nici macar n-am venit cu ceva scheme facute de mine, deci ar fi ridicol sa fiu orgolios.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

^He-he, la un moment dat o sa-ti atingi si tu cota... Eu nu sterg nimic, cand o ating, asta e.Da, la schema in cauza ma refeream, multiplicand tranzistoarele, curentul poate fi crescut dupa posibilitatile radiatorului, chiar si 20A. Si e mult mai simplu de realizat decat cea cu discrete. Plus reglaj liniar, comparativ cu prima schema care la mijlocul cursei potentiometrului ofera la iesire 2,4-2,6V (dependent termic).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări