Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Informatii fu 12 marghita?

MICIULIN

Postări Recomandate

As dori sa aflu daca cineva cunoaste acest tip de freza ,sau a lucrat pe acest tip de freza.Frezarea orizontala este exclusiv pe sistem de transmisie pe curele. poate fii fiabila ? con iso 30,motor danhlander 07/1.3 kw. recent am achizitionat-o si as vrea sa stiu ce pretenti pot sa am de la el.

post-73611-139829611448_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MICIULIN

12

• Ion_Bumbu

4

• andreigradu

3

• ndc74

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator jonatan

Sunt un pic invidios , am cautat aceasta freza destul de mult timp si nu am gasit-o , ce pot sa-ti spun ca nu are avansuri mecanice si este fabricata din cate mi s-a spus la CUGIR , in rest e super ; am vazut una identica acum cativa ani in atelierul unui liceu industrial si de atunci tot caut una dar degeaba , daca nu e secret cat a costat jucaria?

Link spre comentariu
Vizitator jonatan

nu am precizat freza pe care o detii este FU 12 BL fabricata la Marghita , dar exista si varianta fabricata de cugir FU12 cu postament de fonta la fel ca si FUS 22 , FUS 200 in care sunt angrenajele cutiei de viteze etc. Am gasit in Cluj varianta fabricata de CUGIR cu toate accesoriile cap divizor , masa rotativa , cap morteza etc. in stare buna cu 15oo ron (din pacate nu a fost sa fie o ruda a proprietarului a avut prioritate ) mai mult de atat nu merita nu are avansuri mecanice e ca si cum nu ai avea mina dreapta mai ales la frezari de la 50mm in sus; succes la manivelat, la pretul acesta fara suparare pasiunea depaseste ratiunea.

Link spre comentariu

nu stiu daca pasiunea depaseste ratiunea dar daca 1500 este valoarea intre rude poate fi si gratis ,eu nu l-am cumparat de la rude si calculind doar accesoriile (cap vertical,cap de frezare rapida,cap divizor,menghina si altele) depasete 1500 lei valoare de piata, deci pretul de 1500 lei este un pret simbolic intre rude :101 uite o freza asemanatoare dintr-un anunt mai vechi pretul era 2500+tva cosmetizat si al meu va arata asa :da ,cantaresta cca.900 kg fara accesori suplimentare, atunci ari trebui sa se vanda la pret de fier vechip.s pretul unei masini de gaurit cu coloana incepe dela 1000lei ex. MG13 ,care totusi doar gauri face

post-73611-13982961214_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am si eu o freza de acest tip.Vanzatorul mi-a spus ca are putin sub 500 kg, si din cate am vazut la manipulare asa este. In nici un caz nu are 900 kg.Este o freza mica, cred ca cea mai mica care nu mai este de banc.Nu are nici un fel de avansuri automate, ceea ce e intr-adevar plictisitor la operatii repetitive, de ex degrosari.Dar cu o investie de ~1000 ron se pot pune motoare pas cu pas si transforma intr-o masina automata (asta vreau sa-i fac eu la a mea). Pt a o face cnc real e mai mult de munca, trebuie inlocuite suruburile sau macar piulitele, pentru a elimina jocurile pe axe.Off-topic: 1000 ron pt un MG13 folosit am considerat intotdeauna ca fiind mult prea mult.

Link spre comentariu

ai dreptate are aproximativ 500kg fara accesori si dulap scule(m-am uitat mai bine in carte),dar si asa 1500lei este o suma ireala.Freza este completa cu toate accesoriile mai putin masa rotativa . Ma gandesc ca si preturile la utilaje difera in funtie de vanzator si mai ales de calitatea si starea masini respective.Cateodata cele vechi sant mai buna si fiabile decat cele care le gasesti in comert acum si care au niste preturi de nu poti sa te apropii de ele.freza a fost conceputa pentru seri mici ,pentru seri mari bine inteles trebuie o categorie mai mare. Intr-un atelier personal cred ca va fii suficient , astep sa-il instalez si sa vad ce poate.

Link spre comentariu

S-o folosesti sanatos!!!Eu nu sunt de acord cu ceilalti colegi vis-a-vis de pret. Avand in vedere ca cea mai mica freza de banc noua pleaca de pe la 1500€ fara TVA, 1000€pt asta nu mi se pare chiar atat de mult, cu conditia sa fie in stare buna. Pana la urma ea nu e cu nimic mai prejos ca cea de banc si daca o utilizezi cu atentie te va tine multi ani de acum inainte.De asemenea, pretul de 1000ron pt CG13, desi la prima vedere pare mare, daca incerci sa gasesti alternative, vei constata ca la pretul asta gasesti doar niste chinezarii care nu au stabilitatea si calitatea ei. Si la ea, pretul depinde foarte mult de starea in care se afla. Inca un argument in favoarea celor afirmate ar fi ca pentru o bormasina de mana noua Boch profesionala poti sa dai tot atatia bani si e pana la urma doar o barmasina de mana.Cred ca problema noastra a tuturor e ca ne-am invatat cu preturi de fier vechi, dar trebuie sa intelegem ca peste tot in lume sculele costa. Si unele profesionale costa chiar mult. Aceste scule, desi romanesti erau din gama profesionala la timpul lor si cu ajutorul lor Romania si-a platit toate datoriile. Daca noi am fost prosti si am dat uzine intregi la fier vechi (unele chiar noi sigilate, vezi cazul Calarasi), asta nu inseamna ca e si normal sa cumperi scule bune la pret de fier vechi.Dezastrul industriei romanesti data la topit, dezastru voit de altii si realizat cu ajutorul prostiei si hotiei guvernantilor nostri, l-am platit o data in avans cu suferinta (frigul si foamea indurate pe vremea lui ceausesu) si il vom plati in continuare cu lipsa locurilor de munca si dependenta fata de straini. Suntem la mila lor, si jucam dupa cum ne canta ei.Sa nu uitam totusi ca avem guvernantii pe care ii meritam!!!

Link spre comentariu

S-o folosesti sanatos!!!Eu nu sunt de acord cu ceilalti colegi vis-a-vis de pret. Avand in vedere ca cea mai mica freza de banc noua pleaca de pe la 1500€ fara TVA, 1000€pt asta nu mi se pare chiar atat de mult, cu conditia sa fie in stare buna. Pana la urma ea nu e cu nimic mai prejos ca cea de banc si daca o utilizezi cu atentie te va tine multi ani de acum inainte.De asemenea, pretul de 1000ron pt CG13, desi la prima vedere pare mare, daca incerci sa gasesti alternative, vei constata ca la pretul asta gasesti doar niste chinezarii care nu au stabilitatea si calitatea ei.

Cand am cumparat-o totus m-am interesat de preturi inainte de a achita si nu mi-sa parut deloc exageret (nu sant la prima mea achizitie de scule )doar nu cunosc deocamdata performantele acestei freze si ma repet dar cumpararea a accesoriilor separat ajung la o suma considerabila ,freza nu prezinta uzuri mecanice doar vopseava sa dus in unele locuri dela ne protejarea ei,sertarele sant pline cu toate accesoriile prevazute in carte mai putin masa rotativa dar se poate complecta (3/4 din ele sant anca in vazelina de protectie)de curios si posibila schimb de informati am pus intrebarea daca cineva cunoaste acest tip de freza, nu numai din poze fiind destul de rar pe piata acest tip de freza
Link spre comentariu

dupa carte este facut la marghita dar posibil si cugirul sa fi facut ,am avut noroc ca numai ap.1000 e

Ati cumparat aceasta freza din rationamente de spatiu/greutate?Un fus 25 pe okazii se comercializeaza pe la 1600 eur.Cu accesorii(nu stiu ce anume).
Link spre comentariu

dupa carte este facut la marghita dar posibil si cugirul sa fi facut ,am avut noroc ca numai ap.1000 e

Ati cumparat aceasta freza din rationamente de spatiu/greutate?Un fus 25 pe okazii se comercializeaza pe la 1600 eur.Cu accesorii(nu stiu ce anume).
Am cautat max fus 22 dar ce am gasit nu corespundea tehnic sau financia.In general utilajele industriale folosite dintre cele mari sant mai eftine decit cele de categori mai mici ,bineinteles pana la o anumita limita, deci fus 25 nu sar incadra in categoria de care m-as putea folosi de el.Cred ca pentru uz personal majoritatea cauta un compromis intre pret si nevoi.
Link spre comentariu

Freza din imaginea a 2-a, aceea frumos vopsita era la vanzare cu 2500 euro, dar am inteles ca se scazuse la 2000euro.Aceasta freza e o freza scoala, toate atelierele scoala din Franta au fost echipate cu asa ceva in anii `80-`90.Francezii cand au venit in Romania la Gelcap - capsule moi pentru medicamente - au cerut in mod expres aceasta freza si au gasit-o .Greutatea e undeva la 540kgAre 2 parti: - una e actionata de jos printr-un motor mare cu reductor cu curele, - alt ansamblu e capul rapid care contine un motor de 6000rpm, acela se foloseste separat, aplicat pe masina sus.Daca vrei sa o pui spre exemplu pe balcon o iei de pe postament si folosesti doar capul rapid, astfel devine usoara, cam 200kg.O freza similara ca functiuni si greutate e la Optimum pe la 4500euro fara tva. A se vedea catalogul.Aceasta are si cap pentru freza modul, adica poti freza pinioane prinse in capul divizor si papusa mobila. Se monteaza un brat de sustinere si axul pentru freze disc.E o scula care te trece in alta categorie, nu se compara cu BF30 de la Optimum.Daca se doresc prelucrari serioase e mai bine sa se cumpere FUS 2x.... si mai sus.

Link spre comentariu

Greutatea e undeva la 540kgAre 2 parti: - una e actionata de jos printr-un motor mare cu reductor cu curele, - alt ansamblu e capul rapid care contine un motor de 6000rpm, acela se foloseste separat, aplicat pe masina sus.

Freza este denumit in carte "Freza de precizie bentru mecanica fina"Si aceasta are toate cele descrise mai sus ex. cap frezare rapida cu motor de 0.5 kw 2900rpm freza cu ax pana la12mmsi schimbarea treptei de turatie se face prin cureaua de transmisie 5 trepte.are si adaptorul pentru frezare orizontala care se monteaza in locul capului vertical ,ax cu trei dimensiuni pentru dicuri de freza si module,etc.deci este complecta. dar pentru a folosi pe "balcon' atunci ar trebui un alt tablou de comanda findca tabloul electric este in carcasa din masa unde sant sigurantele ,contactorele si transfotmatorul pentru iluminat comenzile si masa de lucru. tot in tabloul electric este si comanda pentru pompa de ungere si racire . bine inteles pentru lucrari mari si serie ideal ar fi unul mai industrial dar nu este cazul.
Link spre comentariu

Daca tot a aparut discutia va mai atasez ceva imagini.Acel cap rapid normal ca are motor asincron trifazat la 3000rpm, doar ca are reductor cu curele acolo si ajunge pana la 6000rpm pentru frezare in aluminiu, cele 3000rpm le obtine si capul normal montat si actionat de jos.Gabaritul cu cutie de relee, sigurante etc e marisor.E o masina frumoasa, daca nu locuiam la bloc imi cumparam si eu una.Oarecum seamana cu o masina elvetiana : ACIERA F3.

post-4831-139829613992_thumb.jpg

post-4831-139829613997_thumb.jpg

post-4831-139829614001_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări