Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare Fs la un difuzor

Ciprian Alexandrescu

Postări Recomandate

Stiu ca s-a mai discutat dar nu gasesc exact ce caut...As vrea sa modific Fs-ul la un difuzor.Daca adaug pe spider prenadez reusesc sa scad fs-ul si sa reduc F3-ul incintei sau ma complic degeaba..Problema este ca nu reusesc sa scap de kick bas orice as face(m-am jucat cu tuburi de diferite lungimi si grosimi,am incercat material fonoabsorbant mai mult sau mai putin,am incercat filtre pasive (pe langa cel activ) de ordinul 1 si 2)Multumesc mult :smt001.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ciprian Alexandrescu

15

• radue

7

• Sharky

5

• LUCI

2

Top autori în acest subiect

de ce nu incerci egalizare?Sigur scapi de frecventele care te supara.Prenandezul dupa ce se intareste face suspensia mai tzeapana si probabil mai neliniara.In orice caz fs creste nu scade.Daca vrei sa il scazi ingreuneaza conul, ca suspensia e cam greu sa o inmoi.Pierzi SPL, dar probabil si sunetul va deveni mai lenes, asa cum vrei tu

Link spre comentariu

pt a modifica FS-ul foloseste greutati atasate de con3 monede lipite de spatele membranei echidistant ar trebui sa faca treaba bunavei pierde din SPL partea buna este ca WinISD stie sa ia in calcul greutatile la simulari, asa ca poti simula ce se intampla inainte :smt003 cantaresti monedele si introduci datele in simulare

Link spre comentariu

Pai nu prea ma pricep..bine ca am intrebat inainte :smt003 .Am incercat deja filtre si active si pasive , nu am incercat egalizator...nu mai doresc sa mai complic si mai mult circuitul...Mai exact folosesc un filtru activ Linkwitz - Riley (24 db/octeva scadere)cu freceventa detaiere de 24 de hz!!!!!!!! si tot rau suna.Pa langa acesta am mai adugat si un filtru pasiv la care nu ii mai tin minte freceventa de taiere(trebuie sa o recalculez oricum era mare pe la 200 hz cred) de ordinul 2.Ce am obseravat este ca pe masura ce ma indepartez de incinta suna mai bine...apoi mai rau..sigur este plina camera de unde stationare.Eu as vrea sa se auda bine langa incinta..nu ascult din hol :smt003 ... stiu ca s-a mai discutat ..am citit multe posturi ..din pacate nu am experienta..Problema e mai veche..am mai scris despre ea mai demult...dar cum nu am reusit sa o rezolv revin...Legat de monezi...ar fi mai usor sa le lipesc in centru de bobina...asa obtin acelasi efect?Daca intereseaza pe cineva proiectul in bass box o sa-l trimit privat...se pare ca nu e bine sa-l pun pe forum..Editare a doua zi:Am adaugat monezi..cate doua de 100 de lei din acelea vechi..nu stiu exact cat cantaresc..pana in 100 de grame cred ...din pacate nu prea simt nici o diferenta..Nu stiu ce se intampla de nu suna bine...ambele subincinte....si au difuzoare diferite...chiar daca infund toate porturile sunetul acela care ma deranjeaza(mid bass) tot este prezent....Va rog mai dati niste solutii..multumesc mult..

Link spre comentariu

Vad ca nu mai raspunde nimeni :smt022 .Stiu ca sunteti ocupati si ca subiectul acesta a mai fost discutat dar va rog mai dati-mi idei de rezolvare a problemei.Multumesc mult :smt001

Link spre comentariu

Asteptam sa reinvie thread-ul ca sa dau detaliile constructive..multumesc Snake pentru raspuns.Incinta este impartita in 3 subincinte etanse si cu burete pe pereti.Prima si a doua contin difuzoare iar in a 3-a este electronica.Dimensiunile si difuzoarele sunt:Subincinta1:Difuzor:Name: sbx3040Type: Standard one-way driverNo. of Drivers = 1Fs = 26, HzQms = 4,27Vas = 151,3 litersXmax = 4, mmSd = 523, sq.cmQes = 0,47Re = 7,2 ohmsZ = 8, ohmsPe = 120, wattsSubincinta:Type: Vented BoxShape: Prism, squareVb = 53,1 litersFb = 30,72 HzQL = 6,859F3 = 39,16 HzFill = normalNo. of Vents = 2Vent shape = roundVent ends = one flushDv = 58, mmLv = 280, mmSubincinta 2:Difuzor:Name: srp1620Type: Standard one-way driverNo. of Drivers = 2Mounting = StandardWiring = ParallelFs = 54, HzQms = 4,97Vas = 14,44 litersXmax = 2, mmSd = 139, sq.cmQes = 0,62Z = 8, ohmsPe = 40, wattsSubincinta:Type: Vented BoxShape: Prism, squareVb = 30,98 litersFb = 45,95 HzQL = 7,F3 = 51,33 HzFill = normalNo. of Vents = 4Vent shape = roundVent ends = one flushDv = 38, mmLv = 155, mmPe grafice se vede o crestere de 2,3 db in zona 40 -200 hz la ambele subincinte.Viteza aerului in porturi nu depaseste 18 respectiv 23 m/s la 80 W.Subincinta 2 mai contine si niste tweet-ere.Nu reusesc sa rezolv problema...nu suna nici macar ca un sistem genius 5.1 care are ca woofer o cutie micuta band pass.Nu-mi dau seama ce strica sunetul..oricum nu sunt probleme la electronica ..am incercat cu de toate si din diferite surse audio...tot asa suna....Chiar daca infund toate porturile tot nu rezolv problema..se amelioreaza nitel dar scade presiunea sonora foarte tare..Am inseriat monede in difuzoare dar in afara de o scadere a presiunii sonore nu am simtit nici o diferenta..Sunt tare necajit..dupa atatea calcule si simulari suna mai rau ca incintele facute la plesneata(adica cumparat difuzor si asezat in cutie fara parametrii/calcule etc si pus porturi dupa ochi) de prietenii mei.Este adevrat insa..incintele lor sunt mai mari...din pacate nu mai pot modifica cutia...volumele acelea sunt batute in cuie...abia imi intra in camera...(nu prea am loc liber)Mai astept niste idei....sper sa rezolv in final...am investit mult timp si bani(in mod normal eu nu ma ocup de electronica..doar in timpul liber) :smt009 Multumesc mult.. :smt059

Link spre comentariu

o sa simulez sa vad si eu cum arata si sa vad daca ar putea fi o problema de la anumite grafice...totusi sa iei si in considerare procesarea pe care o are sistemul genius 5.1, adica niste filrea active care mai baga un pic de delay, mai cresc un pic pe ici pe colo etc.Eu nu cred ca problema ta este din cauza mms-ului...cred ca tie iti place basul lung, adica un delay mare...incearca, daca ai filtru activ, sa tai pe la 35-40 Hz, si , daca ai posiblilitatea sa cresti un pic q-ul, pt a mai creste raspunsul in aceea zona...

Link spre comentariu

mai da cateva detalii,ce amplificare folosesti,din ce material sunt facute incintele.Cunosc modelul de difuzor si nu ar trebui sa se comporte cum descri tu.Ci exact invers.Si ce sa mai cobori Fs-ul ca deja e la 26 Hz

Link spre comentariu

mai da cateva detalii,ce amplificare folosesti,din ce material sunt facute incintele.Cunosc modelul de difuzor si nu ar trebui sa se comporte cum descri tu.Ci exact invers.Si ce sa mai cobori Fs-ul ca deja e la 26 Hz

Alte detalii:Folosesc amplicare cu tda7294 sau lm 3886 legate in punte( 2 tda-uri sau 2 lm-uri).Cu ambele am testat..parca lm 3886 are un bas mai curat..oricum schemele sunt identice la toate 3,schema punte de la tda 7294.La sbx 3040 nu am mai umblat la fs dar l-am scazut inevitabil nitel cand am facut etansarea cu aracet.La srp 1620 l-am scazut adaugand 2 monede la 100 de lei din acelea vechi sub capacul protector al bobinei.Incintele sunt din pal obisnuit nemelaminat gros de 188 mm..bucatile de pal sunt lipite cu aracet si prinse in suburi.materialul absorbant este burete obisnuit...nu am luat vatelina/lana/melana sau altceva..sunt foarte scumpe..ondulatiile o sa incerc sa le fac eu..

Eu nu cred ca problema ta este din cauza mms-ului...cred ca tie iti place basul lung, adica un delay mare... incearca, daca ai filtru activ, sa tai pe la 35-40 Hz, si , daca ai posiblilitatea sa cresti un pic q-ul, pt a mai creste raspunsul in aceea zona...

Pai imi place basul lung..dar am deja delay de 16 ms...cred ca e destul...Filtru activ ar fi cam greu sa-l modific..este integrat intr-un cablaj mare de tot....ar insemna sa refac mult...daca este punctul de taiere la 24 de hz nu vad de ce l-as muta la 35-40...oricum am incercat si cu filtre care taiau mai de sus...si era mai rau.. :banghead: ,egalizator iarasi nu am...oricum sunt deschis la modificari la partea electronica dar doar daca produc imbunatatiri majore.Modificari pot face doar la porturile de bass reflex...dar deja sunt cat se poate de lungi si cat se poate de mici ca diametru pentru ca viteza aerului sa nu produca zgomot...din pacate ce am obtinut sin simulare nu prea se potrivea cu ce am auzit prima data...a tot trebuit sa cresc diametrul ca sa dispare zgomotul dar asa creste mid basul care nu-mi place..oricum tot se aude mid basul si fara tuburi..:smt102
Link spre comentariu

pt a mai scoate din kick incearca sa schimbi materialul fonoabsorbant...buretele normal nu are nici un rol, sau are dar insesizabil...si sa sti ca o parte din kick se datoreaza si acelui tip de burete...pt inceput incearca cu vatelina, pe unul din 2 pereti paraleli, in strat gros de 4-5 cm...ti-am recomandat vatelina pt ca este ieftina...

Link spre comentariu

Ok..o sa caut vatelina saptamana viitoare sa vad daca si cata pot cumpara...legat de burete eu am pus pe toti peretii exceptand cel cu difuzoarele in strat de 2 cm...am cumparat burete de 18 Ron.Sper ca nu am aruncat banii pe el.. :smt086.

Link spre comentariu

zi dimensiunile tuburilor,si schimba neaparat materialul fonabsorbat.Ce fel de filtru activ ai ca nu am fost atent.

Dimensiunile tuburilor:Subincinta 1:2 tuburi:diametru: 58 mm lungime:280 mm Subincinta 2:diametru:38 mmlungime:155 mmFiltru activ Linkwitz-Riley cu taiere la 24 Hz si panta 24 decibeli/octavaFiltru pasiv in constructie..imediat ce fac rost de CuEm
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări