Vizitator adaniel69 Postat Aprilie 13, 2013 Partajează Postat Aprilie 13, 2013 am o intrebare: daca folosesc un driver, pot sa folosesc un n-fet conectat cu drena la V+ si sursa catre sarcina? Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 13, 2013 Partajează Postat Aprilie 13, 2013 Nu....... Mesajul propriu conţine 9 caractere. Numărul minim al caracterelor pe care trebuie să le introduceţi este 15. Link spre comentariu
maxim_sedilec Postat Aprilie 13, 2013 Partajează Postat Aprilie 13, 2013 am o intrebare: daca folosesc un driver, pot sa folosesc un n-fet conectat cu drena la V+ si sursa catre sarcina?(da, cu condiţia să asiguri V(G-S) necesară deschiderii corecte, în funcţie de tranzistor uzual 4.5-12V .... Link spre comentariu
ratza Postat Aprilie 15, 2013 Partajează Postat Aprilie 15, 2013 am o intrebare: daca folosesc un driver, pot sa folosesc un n-fet conectat cu drena la V+ si sursa catre sarcina?Poţi alimenta driverul dintr-o tensiune mai mare cu cîţiva volţi, dar protejînd grila cu diode zener. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 15, 2013 Partajează Postat Aprilie 15, 2013 Driver flotant cu care alimentezi direct intrarea poarta-sursa a mosfetului independent de masa, este singura solutie viabila pentru a induce regimul de saturatie. Link spre comentariu
Mikrosha Postat Aprilie 15, 2013 Partajează Postat Aprilie 15, 2013 Lecturînd aceste pagini văd că se tot menţionează de alimentare NMOSului cu "driver" care să dea peste tensiunea bateriei, dar nu dă nimeni ceva concret. Se poate face o chestie foarte simplă, un charge pump, doar cu o diodă şi un condensator. Cînd ieşirea de PWM este LOW, dioda Zener se deschide în direct. Condensatorul se încarcă cu o tensiune aproape egală cu tensiunea de baterie. Cînd ieşirea de PWM este HIGH, condensatorul este deja încărcat. La ieşire tensiunea va fi egală cu 12V+Vcap, adică aproape 24V. Practic overdrive-ul tranzistorului NMOS va fi sănătos, de cel puţin 12V. Dioda Zener va limita tensiunea de overdrive la 16V. LE: Am modificat schema, am pus dioda invers. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 15, 2013 Partajează Postat Aprilie 15, 2013 O intrebare am si eu, atunci cand 555 este pe low ( adica iesirea este pusa la masa de tranzistorul de jos al timer ) este adevarat ca zenner-ul incarca condensatorul de bootstrap la +Vcc ( in cazul de fata 12V ) dar spune-mi te rog ce opreste mosfetul sa se deschida? dupa cum se poate vedea din schema, dioda zenner pune poarta mosului la plus deci nu vad ce l-ar opri sa se deschida, cum asiguri ca mosfetul este ferm blocat atunci cand 555 este pe low? Link spre comentariu
Mikrosha Postat Aprilie 15, 2013 Partajează Postat Aprilie 15, 2013 Hmm...Aşa e. Am greşit. O să revizuiesc. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 15, 2013 Partajează Postat Aprilie 15, 2013 Nu ma refer la perioadele lungi de off, ci pur si simplu la regimul normal de comutatie/pwm, tensiunea pe condensator nu poate influenta regimul de lucru al mosfetului pe perioada de low la 555 tocmai deoarece dioda zenner mentine grila mos la +12Vcc deci mosfetul nu se poate bloca. Sunt de acord cu ideea de bootstrap de asta am si pomenit de driver flotant, dar aceasta trebuie facuta corect...LE: IR2153 are bootstrap pentru mosfetul de sus, analizeaza-i putin configuratia. Link spre comentariu
Mikrosha Postat Aprilie 15, 2013 Partajează Postat Aprilie 15, 2013 Deci da. Am revizuit, am mai adăugat un amplificator bază comună pentru deplasare de nivel, apoi un repetor, ca să poată mişca poarta. Rezultatul e mai jos. Link spre comentariu
Vizitator adaniel69 Postat Aprilie 17, 2013 Partajează Postat Aprilie 17, 2013 vreau sa fac astazi comanda de piese. e suficient TC4428ACPA(1.5 amperi) ca driver mosfet pentru schema pt DRL?multumesc!schema de mai sus mi se pare complicata, adica se mareste mult prea mult schema! vreau sa fie cat mai mic montajul!LE: ce se intampla daca se mareste sau micsoreaza valoarea lui C1 din schema de mai sus? Link spre comentariu
Mikrosha Postat Aprilie 17, 2013 Partajează Postat Aprilie 17, 2013 TC4428A e bun doar dacă se foloseşte PMOS. Nu poate să over-drive-uiască un NMOS.Practic schema mea aduce un level shifter care ridică tensiunea cu vreo 12V peste tensiunea bateriei, saturînd sănătos NMOS-ul. Condensatorul ăla trebuie să fie de cîteva (zeci de) ori mai mare decît capacitatea porţii tranzistorului NMOS. Atunci cînd devine ON, poarta şi condensatorul formează un divizor capacitiv de tensiune. Dacă-s de valori comparabile, atunci pe poartă o să ajungă o tensiune mai mică. Un alt aspect este că pe perioada ON, condensatorul se descarcă prin R2. Deci e necesară o valoare care să nu permită scăderea tensiunii sub, să zicem 8V, pe perioada ON, ca să nu iasă tranzistorul din liniar. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 17, 2013 Partajează Postat Aprilie 17, 2013 ...Nu poate să over-drive-uiască un NMOS....Se numeste comanda flotanta sau cu bootstrap, adica alimentarea intrarii GS a mosfetului separat dintr-o sursa suplimentara, nu este cazul sa inventam expresii ronglezesti pentru ceva care are deja o denumire precisa. Personal am dubii serioase cu privire la functionalitatea schemei sugerate, am impresia ca nu prea intelegi bine principiul, as sugera sa o incerci tu practic, nu-mi pasa ce zice un simulator, daca nu il folosesti corect el poate sa spuna si ca un etaj final cu BC546 este suficient pentru 100W audio. @adaniel69 te complici nejustificat de tare insistand pe Nmos, se gasesc Pmos de calitate la preturi destul de ok si cu parametrii suficient de performanti, este mult mai simplu. Link spre comentariu
Mikrosha Postat Aprilie 17, 2013 Partajează Postat Aprilie 17, 2013 Ce dubii? Pot să explic tot, dacă n-ai înţeles ceva.Nu prea văd de ce n-ar merge în realitate.LE: O să încerc rapid schema azi dacă am timp. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 17, 2013 Partajează Postat Aprilie 17, 2013 Condensatorul de bootstrap se foloseste la driverele flotante de obicei la 47-100u, motivul te las pe tine sa-l deduci; Q3 nu-i vad rostul in schema poate vrei sa detaliezi mai exact ce si cum, si revenind tot la Cboot acesta trebuie sa alimenteze colectoarele totem poll pentru tocmai asta este ideea, el devine sursa suplimentara de energie care alimenteaza direct intrarea GS a mosfetului. Ti-am zis cu cateva mesaje in urma de IR2153, uita-te putin la schema lui de principiu si vei intelege la ce ma refer, apoi uita-te si la schemele de amplificatoare cu retea de bootstrap la amplificatorul in tensiune ( VAS ), ideea este cam aceeasi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum