Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schemă pentru daytime running lights

Vizitator adaniel69

Postări Recomandate

Mă scuzaţi, dom' profesor.1. E PWM, deci nu văd curent alternativ pe nicăieri.2. MOSFET-ul va fi ori saturat, ori blocat, na, e mai bine aşa? Se încinge tocmai pe rampele de comutaţie, fiindcă nu sînt suficient de rapide. Capacitatea parazită a grilei e vinovata. Ca s-o încarci repede şi să aduci tranzistorul în saturaţie, trebuie să-i dai un curent mare în guşă, adică să ai o comadă cu impedanţă mică de ieşire şi cu slew rate mare. Adică fix ce face un totem pole.3. Driverul ăla costă mai puţin decît tot etajul cu discrete. Să-ţi spun şi cît de bine îşi face treaba?Fă tu regulator liniar la 120W pentru becuri, sînt convins că va merge mai rece decît un PWM.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 107
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

30

• ratza

15

• Mikrosha

11

• danielliviu

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Boss de ce esti suparacios? te asigur cu toata sinceritatea de care dispun de tot respectul atat ca moderator cat si ca utilizator nu as spune ceva doar ca sa te supar ca nu-mi permit.

Acuma PWM-ul implica o comanda pulsatorie, adica on/of de mai multe ori pe secunda, o anumita frecventa, asta este tot o forma de curent alternativ, adica comanda in alternativ, principiul este destul de simplu de asimilat, si acest tip de comanda necesita intr-adevar driver in contratimp care asigura curent pentru incarcare/descarcare a Ciss suficient de mare. Apoi fie ca este vorba despre un circuit de tip PWM fie ca este vorba despre un circuit de tip On/Off ( mosfetul folosit ca un soi de intrerupator ) regimul de lucru este acelasi pentru tranzistor, adica blocat/saturat, cand este blocat pe DS pica toata tensiunea de alimentare insa curentul este practic zero ( sau oricum insignifiant ) rezulta disipatie inexistenta pe mos ( sau oricum infima ), in regim de saturatie mosul conduce tot curentul necesar sarcinii dar pe el pica o tensiunea foarte mica, tensiune impusa de Rds-on care daca este suficient de mic atunci disipatia va fi si ea mica, aceasta este pierderea in conductie. Deci se poate regim de saturatie/blocare atat in comanda pulsatorie ( ca sa fiu mai in asentimentul tuturor ) cat si in comanda CC ( situatia in care mosfetul este folosit pe post de intrerupator ), in prima situatie este foarte important sa ai driveri buni, in cea de-a 2-a este inutil, Ciss are timp berechet sa se incarce/descarce eficient, deci descarcarea se poate face cu o simpla rezistenta de sarcina in poarta, si incarcarea cu cativa mA/zeci de mA.

Cat despre varianta liniar, am amintit de LDO pentru a putea obtine o tensiune cat mai mare pe sarcina daca se doreste, evident ca cu cat tensiunea pe sarcina este reglata mai mica, cu atat caderea de tensiune pe regulator este mai mare deci si disipatia mai mare ( am spus deja din start ca varianta liniar prezinta dezavantajul disipatiei mai mari ), insa filamentul becului este in sine o sarcina in principiu rezistiva, si deci o tensiune mai mica pe ea implica si un curent necesar mai mic, astfel incat desi la reducerea tensiunii pe sarcina caderea de tensiune pe regulator creste, totusi se micsoreaza curentul de sarcina si deci implicit si puterea disipata de regulator este limitata de acest factor, totusi evident disipatia oricum va fi mai mare decat la varianta PWM, nimeni nu a negat asta.

Link spre comentariu

Deci tensiunea pulsatorie = tensiune alternativă. Tare asta, o s-o pun în clasor.În teorie, semnalul dreptunghiular e dreptunghiular. Păcat că practica o contrazice cu brio. Fix pe timpii de comutaţie bubui tranzistorul, nu în saturaţie sau conducţie (Ton/Toff, imbecilii ăştia de ingineri care scriu datasheeturi ar trebui să ştie că se foloseşte saturat/blocat). Ca să reduci disipaţia trebuie ori să reduci timpii de comutaţie, ori să micşorezi frecvenţa PWM-ului. Te las să te prinzi singur de ce.

Link spre comentariu

tot timpul a fost PWM ....treaba asta cu 4093. acu' totul depinde de frecventa PWM , MOS si de capacitatea sa "parazita", curentul prin tranzistor...frecventa e data de C1, R1, VR1.latimea pulsului se regleaza cu VR1 afectand si frecventa totodata .VR2 regleaza nivelul de luminozitate la care oscilatorul incepe sa functioneze si implicit "driverul"VR3 regleaza tensiunea minima de functionare , astfel incat cu motorul oprit sa.....necesita totem pole sau driver de MOS in functie de curentul comandat si/sau capacitatea parazita a MOS-ului dar nu va aruncati la BDX-uri sau alte monstruozitati de tranzistori/drivere incercati intelegerea unei scheme , simplitatea si functionalitatea apoi dati cu "PARU' "-n stanga si-n dreapta .

post-70377-139829610972_thumb.jpg

Link spre comentariu

@ratza Stii bine ca tensiune alternativa nu e acelasi lucru cu curent alternativ, deasemenea stii bine la ce m-am referit cand am pomenit ideea de comanda CA pentru comutatie ( la fel ca toti ceilalti sunt convins ), si totusi preferi sa despici firul in 4, este dreptul tau deci nu mai insist.

In alta ordine de idei, ambele situatii pot distruge tranzistorul la fel de bine; pierderile de comutatie devin cu atat mai importante cu cat frecventa de lucru este mai mare, daca insa asiguri un curent suficient de la comanda atunci frecventa nu prea mai conteaza ( evident nu vorbim de sute de Khz ), un condensator de 1n se incarca la 12V cu 1A in 12nS, deci frecventa nu mai devine un factor important din acest punct de vedere, comanda este eficienta fie ca se vorbeste de 10Khz fie de 100Khz, un factor care face ca frecventa de lucru sa influenteze cu atat mai mult cu cat aceasta este mai mare, este reactanta Ciss, cu cat frecventa este mai mare cu cat aceasta este mai mica in Ohm deci comanda trebuie sa fie cu atat mai solida cu cat se creste frecventa. Pierderile de conductie insa de multe ori domina tocmai datorita subdimensionarii etajului de putere constituit chiar de tranzistor, subdimensionare care se practica destul de mult, atunci disipatia in perioada de conductie devine importanta mai ales daca alegerea tranzistorului este una nefericita ( rds mare ) si cumulat cu radiator mic se poate ajunge foarte usor la temperaturi mari de lucru. Un alt factor care poate distruge mosfetul este tensiunea Vds aleasa pentru mosfet, chiar daca tensiunea de lucru este mult mai mica decat ce suporta mosfetul, comutatia implica si varfuri de tensiune periculoase pentru tranzistori care daca nu sunt tratate asa cum trebuie pot distruge foarte usor tranzistori scumpi.

Pana la urma amandoi avem dreptate, numai ca privim lucrurile din 2 perspective diferite si indraznesc sa cred, si putin subiectiv, nu conteaza cine are dreptate, ci conteaza sa ajutam pe cei care au nevoie de asta.

LE: @maxim_sedilec te asigur ca cel putin in ceea ce ma priveste nu a fost niciodata cazul despre dat cu parul, nu-mi permit asa ceva mai ales la incepatori, nu am dorit decat sa ajut, sa lamuresc niste detalii de principiu asa cum le inteleg eu.

Link spre comentariu
Vizitator adaniel69

multumesc pentru separarea threadului! am crezut ca s-au sters posturile!veniti cu scheme! sa nu se incalzeasca mosfetul tare si sa ofere posibilitatea reglarii luminozitatii! partea de day/night nu conteaza si nici cea care sesizeaza incarcarea!(asta stiu sa fac)am vazut la adelaida ZXGD3005 la 8 lei! cam scump, dar e compact!IRF4905 e 6,9 lei.

Link spre comentariu

TC4420, driver pentru mosfeti, iesire totem poll cu mosfeti, curent de varf pana la 6A, impendanta de iesire mica, tensiunea la iesire foarte aproape de alimentare, deci per ansamblu un driver performant, pretul te las pe tine sa-l descoperi :da

Link spre comentariu

Nu vad rostul R5... daca s-ar presupune ca e rezistenta de sarcina pentru baza Q1 atunci trebuie pusa chiar acolo in baza Q1; R4 e mult prea mare, 1k acolo este suficient sa protejeze orice circuit de comanda ar precede driverul; rezistenta de sarcina este prea mare la 10k, nu uita ca bipolarii se comanda in curent, si pentru a avea un varf anume de curent in emitoare trebuie sa asiguri un anumit curent ( de Hfe ori mai mic ) in bazele totem poll, 1k acolo este ok pentru tensiunea de 12V; Rezistentele din bazele totem poll pot fi eliminate si eventual bazele legate impreuna si apoi duse cu o rezistenta de ~100 ohm la colectorul inversorului; o rezistenta intre mosfet si totem poll este totusi necesara pentru protectia totem poll, pentru limitarea curentului de incarcare al Ciss, asa cum bine stim, incarcarea unui condensator de la 0V este vazuta initial precum un scurtcircuit, acest soc trebuie limitat cu o rezistenta calculata in functie de tensiunea de alimentare pentru poarta ( tipic 12V ) si curentul de scurt dorit a fi limitat, deci pentru 1A curent de scurtcircuit limitat se foloseste rezistenta de 12 Ohm, lipsa ei face ca socul incarcarii Ciss la frecventa de lucru sa poata duce la distrugerea totem poll; R7 poate fi folosita la valoarea mai des folosita de 10k, rolul sau este unul minor, mare parte din incarcarea/descarcarea Ciss va fi efectuata de totem poll.Pentru a intelege mai bine ideea folosirii acestui tip de comanda, voi explica putin principiul de functionare, atunci cand semnalul de comanda este pe off/low/0V, Q1 se blocheaza neavand suficient potential Vbe pentru polarizare, in acel moment bazele totem poll sunt puse la plusul alimentarii de catre rezistenta de sarcina a inversorului Q1, care este R1 in cazul de fata, tensiune pozitiva in bazele totem poll face ca NPN-ul ( Q3 ) sa se deschida si Q4 se blocheaza, in momentul asta poarta MOS primeste tensiune pozitiva, adica este pusa la plus de catre Q3 ( minus Vbe ), P-MOS se blocheaza/inchide cand are in poarta tensiune pozitiva, cu sarcina conectata, intre pinii DS ai mosfetului se va regasi intreaga tensiune de alimentare insa curentul prin el tinde catre zero deci sarcina decuplata de la alimentare; Apoi revenind la circuitul de comanda, atunci cand semnalul este pe high/On/+Vcc ( adica baza Q1 primeste tensiune pozitiva ) Q1 se deschide intrand in regim de saturatie, in acest moment el pune bazele totem poll la minus/gnd fapt care provoaca blocarea Q3 si deschiderea Q4, care la randul sau pune poarta MOS la masa/minus situatie in care P-Mos se deschide si conduce curentul necesar catre sarcina, intre pinii DS ai mosfetului se va regasi o tensiune foarte mica impusa de catre Rds ( zeci, poate sute de mV ), mosfetul se numeste ca este saturat. PS: Avand in vedere natura pur rezistiva a sarcinii ( becuri ) sincer sa fiu nu prea vad ce folos are modularea latimii sau frecventei impulsurilor pe filament, acesta pur si simplu va clipi in ritm cu frecventa, insa tensiunea pe sarcina nu se va reduce, nu are cum, pwm-ul implica o anumita inductanta ca si sarcina a comutatorului de putere. Pentru versiunea in comutatie se poate apela la un regulator de tensiune cu un circuit specializat compact, cautati ca se gasesc.

Link spre comentariu

PS: Avand in vedere natura pur rezistiva a sarcinii ( becuri ) sincer sa fiu nu prea vad ce folos are modularea latimii sau frecventei impulsurilor pe filament, acesta pur si simplu va clipi in ritm cu frecventa, insa tensiunea pe sarcina nu se va reduce, nu are cum, pwm-ul implica o anumita inductanta ca si sarcina a comutatorului de putere.

Din nou te înşeli amarnic. PWM-ul nu se aplică doar în bobine. Ca fapt divers, eu mi-am făcut o lanternă la care reglez luminozitatea ledului cu...? PWM, desigur.Ia pune mîna şi calculează cît e tensiunea efectivă la un factor de umplere de 20% să zic, să vezi cam ce valoare îţi dă. Nu va clipi niciun bec, nici la 30Hz nu le vezi.
Link spre comentariu

N-ati inteles ce trebuia, eu m-am referit asa ca ideie de principiu ca becul ar clipi in ritm cu frecventa... evident ca de la un anumit nivel in sus este aproape imposibil de sesizat mai ales avand in vedere inertia termica, eu am facut referire strict la ideea de principiu.PS: Si sustin ideea mea, pwm-ul se aplica la sarcina inductiva deoarece inductanta se incarca in curent, este un soi de rezervor de energie, in schimb nu vad ce diferenta are daca aplic pe o rezistenta un semnal de la un integrat pwm oarecare, cu frecventa de 50Hz sa zicem si factor de umplere reglabil, nu vad cum ar putea varia tensiunea pe rezistenta doar modificand latimea impulsului, aparatul tot aia vede... daca tot lansati o ideie atunci si explicati-o detaliat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări