Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schemă pentru daytime running lights

Vizitator adaniel69

Postări Recomandate

• Răspunsuri 107
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

30

• ratza

15

• Mikrosha

11

• danielliviu

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Totem poll in conexiune darlington pentru comanda in CC??? curentul din poarta in situatia asta n-are nici o treaba, mosfetul se deschide in tensiune nu curent. Eu am cerut acele masuratori cu un scop precis, trebuie sa stiu ce tensiune primeste MOS in poarta la curentul ala, si ce tensiune pica pe el in acea sarcina, in felul asta putem sti daca comanda este un corecta sau nu.

Link spre comentariu
Vizitator adaniel69

am masurat curentul dintre drena si sursa: -4.43V si intre poarta si sursa: -4.45V, cu firul de + al aparatului legat la sursa! masuratoarea am facut-o la schema cu LM555! Alimentarea montajului de 13-14 volti!

Link spre comentariu

Tensiunea intre poarta si sursa este prea mica, pentru a duce mosfetul in saturatie eficient intre poarta si sursa trebuie sa ai un potential de minim 10V ( direct intre pinii poarta si sursa ). Daca poti, pune schema exacta folosita, sa vedem de ce tensiunea de comanda este asa mica.PS: Pentru 4V intre drena si sursa si 3A curent de sarcina mi se pare normal ca mosfetul sa se incalzeasca, se disipa minim 12W pe el.

Link spre comentariu

Mda, @adaniel69 nu esti atent... nu citesti deloc ceea ce ti se spune, ori asa ori nu intelegi de citesti...

Da o pagina inapoi si citeste postul meu de AICI sa vezi de ce este cat se poate de normal ca mosfetul sa tipe de-a binelea...

Link spre comentariu
Vizitator adaniel69

acum am inteles! vad ca merge la ce magarie am facut eu aici! dar mai trebuie sa umblu la condensatorul care da vibratiile ca palpaie becul cu valorile alea!Multumesc mult marian!!Revin cand termin proiectul cu schema si poze!

Link spre comentariu

Incearca doar cu tranzistorul mosfet, fara restul montajului. Trebuie sa aprinda sau sa stinga becul. Atentie, neaparat tranzistor cu canal P, nu ca in schema ta.

post-29403-139829610488_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator tyc

marian ,nu de deschis e vorba ci de inchis . Descarcarea sarcinilor e esentiala pt urmatoarea deschidere ;timpul find mic trebuie descarcata sarcina din grila cu un curent mare .Altfel apar fenomene tranzitorii care duc la ambalarea termica .

Link spre comentariu

@adaniel69 hotaraste-te o data ce fel de comanda doresti sa ai pe MOS ori 555 ori ce pusesei mai inainte deoarece este diferenta majora intre o comanda in poarta mos in cc fata de o comanda in ca. Asadar hotaraste-te ce doresti sa obtii de la circuit, ce comportament vrei sa aiba si apoi te putem ajuta.

Link spre comentariu

Incearca shema atasata, cu vbalorile respective la condensatori si rezistori.Testata, merge fara probleme si nu se incalzeste mosfet-ul fara radiator dupa 3-4 ore de functionare. Testat si pe bec P21W, H4 (faza lunga) si H1. Sau folosesti un mosfet P si ramane becul legat ca in schema ta.

post-28942-139829610924_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator adaniel69

multumesc tuturor pentru sfaturi!sa va explic mai exact ce vreu sa fac: vreau sa aprind faza lunga sau scurta la intensitate redusa! si am gasit ca e eficient sa fac asta cu impulsuri(PWM). deci cu un generator de impulsuri la care sa pot regla viteza cu care primeste mosfetul impulsurile care e legat la V+ si comanda becurile care sunt legate la V-. deci mosfetul trebuie sa dea + in becuri. banuiesc ca am nevoie de un P-Mosfet legat cu sursa la V+ si drena catre becuri!alte modele de P-mosfet pe care sa le gasesc eventual pe un site in romania? ceva sa nu se incalzeasca prea tare, eventual poate merg si fara radiator. multumesc!

Link spre comentariu

Poti sa pui si mosfeti de 150A, se vor incalzi la fel de tare ca unul de 20A daca nu este folosit in mod corect/eficient.

PWM => Pulse Width Modulation, traducerea libera releva: Modularea latimii impulsului, adica a timpului cat tranzistorul conduce, ceea ce tu sugerezi prin modificarea vitezei impulsurilor sugereaza o frecventa variabila, ceea ce este cu totul altceva, modularea latimii impulsului ( factor de umplere i se mai spune, sau uneori chiar "delta" ) se face la o frecventa prestabilita, fixa.

Ceea ce tu doresti practic se poate rezolva cu orice regulator de tensiune, fie el liniar sau in comutatie, ideea este sa alegi configuratia care sa disipe cea mai putina putere, oricum lipsa radiatorului este greu de obtinut... Varianta cu 555 nu cred ca este viabila indiferent de configuratie avand in vedere natura sarcinii, pentru comutatie ai putea apela la un regulator, poate chiar Buck in conditiile in care gradul de luminozitate dorit accepta prezenta a maxim 8-9V pe becuri, ori poate ceva circuit integrat specializat pentru simplitate, aici las colegii sa vina cu ceva sugestii. Varianta liniara este de departe cea mai simpla si usor de pus la punct dar prezinta dezavantajul disipatiei mai mari, acuma ramane la aprecierea ta ce alegi.

Link spre comentariu

Ca să nu disipi mult pe MOSFET trebuie să-l închizi şi să-l deschizi foarte repede. Timpul de comutaţie depinde foarte mult de capacitatea grilei. Cel mai eficient e să-l comanzi cu un totem pole, exact cum a spus tyc, sau cu un driver dedicat, ca de exemplu ZXGD3005.

Link spre comentariu

^Corect dar incomplet, sa ma explic si de ce. In primul rand asta este valabil doar la o comanda in CA ( este foarte important detaliul asta ), si nu spunem ca mosfetul trebuie deschis si inchis cat mai repede deoarece se poate interpreta gresit mai ales fiind vorba de sectiunea incepatorilor, ideea poate sugera cuiva modificarea frecventei ceea ce-i incorect. In CA o comanda eficienta este aceea care Incarca si Descarca capacitatea din poarta cat mai rapid, asta pentru ca panta de comutare din starile blocat/saturat sa fie cat se poate de abrupta, asta limiteaza pierderile de comutatie care pot face mult mai mult rau mosfetului decat pierderile de conductie, incarcarea/descarcarea Ciss ( despre aceasta capacitate este vorba ) se face in curent, trebuie folositi driveri in contratimp nu doar pentru ca este eficient ci pentru ca sunt absolut necesari, acesti driveri ( cum este acel totem poll ) asigura un curent in poarta suficient de mare pentru ca Ciss sa se incarce/descarce cat mai rapid, ceea cer asigura panta aceea foarte abrupta de care vorbeam. Este mai comod folosirea de driveri specializati pentru mosfet dar nu neaparat necesara, o pereche de BD139/140 este arhisuficient pentru a crerea comanda in contratimp necesara.

Am subliniat ideea de comanda in CA pentru care este necesara comanda mai sus mentionata, deoarece exista posibilitatea destul de simpla ( si ieftina ) de realizare a unui regulator liniar LDO cu mosfet, situatie in care comanda este in CC si Ciss nu mai are nici o treaba, driver totem poll devine absolut inutil, configuratia prezinta avantajul simplitatii dar o disipatie posibila mai mare.

Concluzia care se poate extrage este ca disipatia pe mosfet tine doar de configuratia aleasa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări