hpavictor Postat Aprilie 2, 2013 Partajează Postat Aprilie 2, 2013 Frumos proiect , iar trafo out are ceva deosebit ...Multumim pentru sprijin ! Link spre comentariu
Vizitator prutus Postat Aprilie 2, 2013 Partajează Postat Aprilie 2, 2013 Multumesc din suflet domnului Adrian@ RockDok pentru ajutor.Acum 5-6 ani am intrat in posesia acestui articol intr-o forma incompleta inca de atunci, dar se pare ca abia cand l-am pierdut aproape de tot i-a venit timpul Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 2, 2013 Partajează Postat Aprilie 2, 2013 Frumos proiect , iar trafo out are ceva deosebit ...Multumim pentru sprijin !Modul de incrucisare al secundarelor este genial download/file.php?id=41218&mode=view , deja incolteste o idee ...aplicabila la alt proiect . Link spre comentariu
PL500 Postat Aprilie 2, 2013 Partajează Postat Aprilie 2, 2013 Care este rolul beculetului de 12V/0.1A ce se alimenteaza dintr-oinfasurare a OT-ului ? Joaca rolul unei protectii la decuplarea sarcinii ? Link spre comentariu
Vizitator prutus Postat Aprilie 2, 2013 Partajează Postat Aprilie 2, 2013 pe vremuri era folosit ca expandor de dinamica... Link spre comentariu
RockDok Postat Aprilie 2, 2013 Partajează Postat Aprilie 2, 2013 Nu mai tin minte de pe unde am citit dar ar fi ceva expandor de dinamica, ce-o fi insemnind si asta... Link spre comentariu
Vizitator prutus Postat Aprilie 3, 2013 Partajează Postat Aprilie 3, 2013 Cand semnalul debitat in primar este slab tensiunea pe filamentul rece al becului care este de cateva zecimi de ohm sau ohmi(depinde de tensiunea becului) este suficienta pentru a-l determina sa se comporte ca un sunt peste iesire, iar cand semnalul este puternic, filamentul becului se incalzeste, rezistenta acestuia creste la cateva zeci de ohmi si nu mai influenteaza semnalul ce intra in difuzoare. Link spre comentariu
Vizitator prutus Postat Aprilie 3, 2013 Partajează Postat Aprilie 3, 2013 Si uite asa aflai si eu ca schema pe care o cautam nu era a lui Agoston Lajos ci a lui Rozsa Sandor... Link spre comentariu
VTP Postat Aprilie 3, 2013 Partajează Postat Aprilie 3, 2013 Cand semnalul debitat in primar este slab tensiunea pe filamentul rece al becului care este de cateva zecimi de ohm sau ohmi(depinde de tensiunea becului) este suficienta pentru a-l determina sa se comporte ca un sunt peste iesire, iar cand semnalul este puternic, filamentul becului se incalzeste, rezistenta acestuia creste la cateva zeci de ohmi si nu mai influenteaza semnalul ce intra in difuzoare.Conditia de functionare ca expandor de dinamica este ca sa fie cuplat pe infasurarea de iesire catre incinta (nu pe infasurare separata ) si sa fie corelat ca putere cu puterea de iesire a amplificatorului. Link spre comentariu
Untold Postat Aprilie 3, 2013 Partajează Postat Aprilie 3, 2013 Cand semnalul debitat in primar este slab tensiunea pe filamentul rece al becului care este de cateva zecimi de ohm sau ohmi(depinde de tensiunea becului) este suficienta pentru a-l determina sa se comporte ca un sunt peste iesire....Iertati-mi ignoranta in domeniu, dar ce se intampla, tehnic vorbind, in momentul acesta, care ar fi echivalent cu punerea difuzorului in scurt? Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 3, 2013 Partajează Postat Aprilie 3, 2013 Pai analizează acest caz prin prisma oglindirii impedantei sarcinii din secundar in primarul trafo out , corespunzător cu raportul de transformare ... Spre exemplu , sa analizam comportarea la scurt pe ieșire sau sarcina foarte mică ( 1ohm ) :Va rezulta scăderea impedantei anodice echivalente , iar lampilor finale vor funcționa într-un regim periculos , având o sarcina foarte mică ...care le va reduce durata de viața si va afecta parametrii audio ( putere , distorsiuni , banda de frecvente ) , datorită dezadaptarii anodice . Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 3, 2013 Partajează Postat Aprilie 3, 2013 Acel expandor de dinamica nu pune in pericol "sanatatea" tubului.La nivel mare de semnal becul va avea o rezistenta mare comparat cu difuzorul si nu afecteaza mult. La nivel mic are o rezistenta mai mica decit difuzorul dar asta nu e o problema. In lipsa semnalului, sau cu semnal mic pe grila, chiar si daca primarul sau secundarul trafului ar fi in scurt, tot nu ar fi pus tubul in pericol. Doar ca nu ar functiona.M-am referit la amplificatoare cu damping factor mic.Daca vorbim de un amplificator cu impedanta de iesire mult mai mica decit difuzorul, un amplificator de tensiune, atunci nu se poate aplica aceasta metoda de expandare a dinamicii. Link spre comentariu
Untold Postat Aprilie 3, 2013 Partajează Postat Aprilie 3, 2013 Multumesc @hapavictor pentru lamurire si @adigh pentru completare!Deci, daca la un amplif cu tuburi folosesc incinte pe 4 ohmi in loc de 14 ohmi, sarcina pentru care a fost calculat trafo out, scurtez viata tuburilor finale si afectez negativ banda de trecere, iar nivelul distorsiunilor creste.Sa notam! Link spre comentariu
PL500 Postat Aprilie 3, 2013 Partajează Postat Aprilie 3, 2013 Nu cumva, la tuburi, este invers ? In sensul ca o sarcina de impedanta mare cuplata insecundarul transformatorului duce la un regim de functionare periculos ? (cred ca pt. OT)(la fel, intreb d.p.d.v. al ignorantului) Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 3, 2013 Partajează Postat Aprilie 3, 2013 Multumesc @hapavictor pentru lamurire si @adigh pentru completare!Deci, daca la un amplif cu tuburi folosesc incinte pe 4 ohmi in loc de 14 ohmi, sarcina pentru care a fost calculat trafo out, scurtez viata tuburilor finale si afectez negativ banda de trecere, iar nivelul distorsiunilor creste.Sa notam!Ceea ce am spus nu era o completare ci o contrazicere. Spuneam ca tuburile nu sunt in pericol iar banda de trecere nu e afectata. Expandorul de dinamica influenteaza amplitudinea semnalului pe difuzor nu banda de frecventa.M-am referit la expandorul de dinamica, nu la a pune un difuzor de 4ohm in loc de unul de 14ohm, inteleg ca traful tau e calculat pentru 14ohm. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum