Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Agoston Lajos si sarcina distribuita


Vizitator prutus

Postări Recomandate

Vizitator prutus

Doresc sa fac un amplificator cu sarcina distribuita cu 2el156 sau chiar patru bucati(dintre el34, 6l6) pt ca le am, dupa cum am si trei OT-uri diferite care pot fi configurate usor pt sarcina distribuita, alte doua sunt pe vine si cred ca o sa am nevoie de un laborator adevarat ca sa fac masuratori pt ca am niste probleme de conceptie pe care nu le inteleg pe deplin. Am citit tot felul de modificari, upgrade-uri si review-uri la mackintosh 275 si quad II care sunt push pull desi eu as vrea sa fac varianta SE a sarcinii distribuite(incluzand poate si o reactie pt ultraliniar) insa la ambele amplificatoare exista un punct negativ subliniat in toate review-urille: factor de amortizare prost la frecvente joase.Vreau sa stiu daca asta se datoreste slabei reactii negative din secundar pt ca din cate inteleg eu reactia catodica scade distorsiunile intrinseci ale etajului final , dar se pare ca la frecvente joase, sarcina nu extrage energie sincron cu primarul pentru ca nu e suficient de retroactiva pe basi.E drept ca inaltele si mediile se aud mai bine asa , dar problema ramane.Cunoasteti o configuratie distribuita sau solutia care rezolva problema asta voiam sa intreb acum 15 minute pe oricine imi poate raspunde .E cumva insusi miezul care lasa de dorit ma intrebam?...Domnul Lazaroiu mi-a servit deja mingea la fileu pe privat, dar evident ne lovim de niste limite tehnologice. Deodata m-a pocnit in crestet cine credeti? Agoston Lajos. Acesta este un renumit diy-er din Ungaria de care am auzit prima oara acum 5 ani cand am cunoscut un mosulet din Targu Mures.Din pacate nu cunosc ungureste, dar intr-o carte scanata a acestui Agoston Lajos pe care o detinea domnul acesta am vazut prima oara o configuratie in care infasurarea catodica era insusi secundarul, iar distorsiunile thd si imd erau incredibile.Sa fie asta piatra filozofala a sarcinii catodice?Pacat ca acest om nu are acces la internet si are peste 70 de ani pentru ca pe noptiera lui sedea o poza cu mentorul sau din tinerete si Jim Marshall... A doua carte am vazut-o la domnul Beres de pe acest forum.Ne-ar putea lamuri dumnealui daca in ceea ce se gaseste scris in cartile lui Agoston Lajos exista explicatii "esoterice" ale acestui tip de circuit cu sarcina distribuita?Personal nu cunosc o boaba ungureste si nici nu stiu ce carte sa cumpar de pe net a acestui Agoston Lajos, daramite sa inteleg ce scrie acolo...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • hpavictor

    7

  • PL500

    6

  • imreberes

    4

  • RockDok

    4

Top autori în acest subiect

Vizitator prutus

Mor de curiozitate...Ma chinuiesc de 18 ani sa ma apuc de germana si nu reusesc...si macar asta seamana cu engleza.Mai intai de toate trebuie sa stii ce sa cauti.

Link spre comentariu

Dat fiind faptul ca la noi e deja sarbatoarele de pasti, va rog sa-mi spuneti numerele de pagini la care se afla de ce aveti nevoie. Va promit ca o sa citesc si o sa va traduc, ori aici, ori pe privat dupa cunostintele mele cele mai bune.Stima

Link spre comentariu

....

Am citit tot felul de modificari, upgrade-uri si review-uri la mackintosh 275 si quad II care

sunt push pull desi eu as vrea sa fac varianta SE a sarcinii distribuite(incluzand poate si o

reactie pt ultraliniar) insa la ambele amplificatoare exista un punct negativ subliniat in toate

review-urille: factor de amortizare prost la frecvente joase.....

Deoarece intentia mea este de a construi un asemenea amplificator (PP cu sarcina distribuita

anod-catod, pentode mod, schema conceputa de dl.Lazaroiu : aici ) si cunostintele mele

in domeniul audio nu sunt tocmai o.k., va rog sa ma lamuriti cum se traduce in reproducerea

sunetului efectul factorului de amortizare prost la frecvente joase.

Poate fi compensat prin modul de proiectare/constructie al OT-ului ?

Multumesc !

Link spre comentariu
Vizitator prutus

Interesanta schema d-lui Lazaroiu.Nu stiam de ea.In mod evident, cred ca mai in masura sa va explice secretele de constructie ale unui OT UTC este chiar domnul Lazaroiu.In ce priveste DF prost la joase se traduce sonor printr-o lipsa de definitie a basilor, un bass zgomotos.In general muzica moderna e plina de basi si daca la vremea cand au aparut cele doua amplificatoare celebre nu era o problema, acum lucrurile nu mai stau asa...Spre exemplu in domeniul amplificatoarelor de chitara bass exista Aguilar si restul ...Totusi Aguilar are lampi doar in preamp si mosfeti laterali in final si e destul de cunoscut intre basisti ca toata gama SVT de la Ampeg e cu un an lumina in urma unui Aguilar .

Link spre comentariu
Vizitator prutus

Aricolul care mi-a atras atentia este din revista Radiotecnika nr 6/2000 cu header-ul Hangtechnika in care se descrie un amplificator cu sarcina distribuita semnat de Agoston Lajos la pagina 281 (sper sa nu gresesc si sa apartina lui Plachtovics Gyorgy) pt ca mai detin exact cele 2 pagini care incadreaza articolul cu pricina si sunt in dubii, dar in memoria mea a ramas acest Agoston Lajos.

Link spre comentariu

Agoston nu a publicat nimic in revista Radiotachnika.Montaje cu tuburi a publicat doar Plachtovics zis,,Tanar ur' tradus ,,Profesor'' intradevar un profesor in domeniul tuburilor pe care am avut ocazia sa-l cunosc personal.Agoston a publicat o carte ,,Audiofil Erositok Epitese" si niste caiete cu montaje DIY

Link spre comentariu

am si trei OT-uri diferite care pot fi configurate usor pt sarcina distribuita,

Mare greseala! Trafurile de iesire cu sarcina distribuita intre A-K sint cele mai pretentioase.(de fapt care nu sant?) Traful are doua infasurari primare bobinat bifilar egale ca nr. de spire.Astfel se realizeaza o reactie negativa de 50% reducand astfel rezistenta de iesire.Aici este marele avantaj al montajului. Dar exista si alta metoda de reducere a rezistentei de iesire mai simpla fara un traf complicat.Prietenii stiu care.
Link spre comentariu

am si trei OT-uri diferite care pot fi configurate usor pt sarcina distribuita,

Mare greseala! Trafurile de iesire cu sarcina distribuita intre A-K sint cele mai pretentioase.(de fapt care nu sant?) Traful are doua infasurari primare bobinat bifilar egale ca nr. de spire.Astfel se realizeaza o reactie negativa de 50% reducand astfel rezistenta de iesire.Aici este marele avantaj al montajului. Dar exista si alta metoda de reducere a rezistentei de iesire mai simpla fara un traf complicat.Prietenii stiu care.
Pentru reducerea impendantei transformatorului utilizind aceleasi tuburi exista mai multe metode de pilda :-reactie negativa globala (nu agreez) -SEPP (tensiune anodica dubla)-Circolotron (surse multiple de alimentare)-PSF ales pt tensiuni anodice reduse si curenti anodici mari (neavantajos) Dar sa vedem ce avantaje prezinta o impendanta scazuta in primar, se ofera cineva ?
Link spre comentariu

Este un concurs de genul : cine știe , câștiga ?Dacă ai ceva de spus , spune . Te vor corecta veteranii forumului dacă va fi cazul , dacă nu , atunci analfabetii si carcotasii ( care stau in modul invizibil ca de obicei , crezand ca astfel nu ii mai injura lumea :) ) vor rastalmaci cuvintele tale pe post de contra argument .Ar trebui făcut ceva in sensul asta , sa nu se mai aleagă praful de fiecare subiect datorită unor neaveniti .Dar totuși nu putem sa punem monopol pe aceasta secțiune , de dragul de a avea un standard cât mai ridicat al discutiilor despre lampi ...Este greu . Prea greu de găsit acel echilibru firesc , adevaratul spirit al forumului ...Hai sa revenim la avantajele impedantelor anodice cât mai mici !

Link spre comentariu
Vizitator prutus

"Hai sa revenim la avantajele impedantelor anodice cât mai mici "Ne vor ajuta probabil si la un circuit cu sarcina distribuita, nu?Eu am initiat acest subiect pt ca desi sunt din 2004 pe forumul asta, nu am auzit aproape niciodata pareri sau articole ale confratilor nostri maghiari care, dincolo de politica stupida de la televizor si care de fapt ii avantajeaza cel mai putin tocmai pe ei, nu sunt la fel de incisivi ca noi si am stiut de ceva vreme ca au acces la niste informatii destul de pertinente in acest domeniu. Astept doar reactiile lor .Daca cineva considera o alta abordare mai potrivita nu am nimic impotriva.Daca e ca acest subiect sa se stinga din lipsa de informatii asta este!

Link spre comentariu

O discutie se incepe cu argumente, eu am propus variante deci ceva concret se poate ? hpavictor esti prea sofisticat pentru mine dar tu stii de gluma si nu te poti supara :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări