Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cat de rentabila este meseria de depanator in ziua de azi

Postări Recomandate

Cred ca PETRE66 nu prea are ce face si de aceea tot mai inteapa pe cineva.TARA cred ca nu ar trebui samai lansezi asemeneacomentari pe viitor pentru ca nu isi au rostul ptr. cei care sunt depanatori cu adevarat.Eu as propune ceva comentarii despre ciudatenii intalnite si sunt multe.Poate aflam adevarul.Ar fi ceva mai productiv decat aceste polemici.De exemplu am acumpe cineva la tara care la o luna i se ard tv(are doua) pe partea de sursa.Acum a avut sipriza cu protectie si tot sau ars.Interesant este ca in aceea priza a avut si un DVD care nu sa defectat.Au mai avut un tv care l-am cumparat eu de piese si tot la fel se defecta.Acum as vrea sa aflu niste pareri.Clientul are cablu si nu sau defectat pe furtuna

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 201
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Tavi

51

• kostel

24

• PETRE66

19

• lulu07

14

Top autori în acest subiect

nici o suparare, lansati subiecte de discutie pe teme de depanare concreta, cine va opreste ?ce televizoare erau cele care se ardeau ? modele vechi ? adica vreau sa stiu cu ce erau facut sursele ca sa vedem daca se puteau arde din socuri de tensiune datorate unor aparate de sudura sau ceva motoare electrice folosite prin zona exista si televizoare chiar modele vechi la care sursa merge de la 110 la 250 volti alternativ ( ex sasiul 615 de tfk care functioneaza si la 110 v cat de cat cu imagine acceptabila )

Link spre comentariu
"cine se scuza se acuza ",fiecare a tras o concluzie.Cat de reala e afacerea,e problema ta.Nu ai alta solutie,decat sa suporti consecintele.

Nu noi am deschis ,aceasta discutie.

Ban la ban trage !!!!!!!!!!!!

:rock: :rock: :finga: :finga:

............... doi contra unu ,asa ca cedez. Cum spuneam""adevarul e cea mai buna minciuna" ..........care uneori deranjeaza !!!!!!!!!!!!!

Link spre comentariu

Sunt modele noi adica samsung,titanium,gold star.Au cumparat si o priza cu protectie(asa se zice ca ar fi) si degeaba.Tv se defecteaza cand sunt in stand-by.Dar la vecinu care este legatpe aceeasi faza nu se intampla.Nu stiu ce sa mai cred.Imi este si rusine sa le mai iau bani.

Link spre comentariu

Hai sa ma laud si eu ! Am inchis demult firma pentru ca nu puteam lua tarifele pe care le stim cu totii pe un cond de 100/16V, stiti voi care de ex. Bani se scot, stiu eu un coleg care pina acum a cumparat 3 apartamente in timisoara !! si care ii face capul mare clientului in asa hal incit da omul oricit numai sa plece de acolo. De asemenea ii cearta ca vin cu tv umblate de altii de au plecat oamenii acasa sa isi bata nevasta si copii ca au adus pe cineva la tv fara stirea lor, desi era clar ca nu s-a umblat in ele. Si nimic nu se face pe loc desigur, trebuie sa mai faca omul citeva drumuri pina " vine piesa din import " cu toate ca defectul e banal si se rezolva in 5 minute. N-am putut sa fac asta si ca atare am tras obloanele si lucrez la o firma de telecomunicatii unde cistig mult mai putin decit din depanare dar nu mai imi ies oamenii pe usa injurind ca le iau in 10 minute salariul lor pe o saptamina. Prefer sa construiesc diverse chestii, cablaje, surse de alimentare iar depanare numai pentru colegi si obligatii de unde eventual imi mai recuperez banii pe piese toti fiind convinsi ca piesele cresc in copaci sau le fur de la servici. Nu renunt de tot la depanare mai mult pentru a nu pierde contactul cu meseria. Stiu si eu cit se ia pe montarea unui mp de gresie sau de faianta si ca deci preturile practicate de depanatori poate nu sint exagerate, dar mai stiu si nu exagerez cite zeci de tv au adunat colegii mei abandonate de clientii care dupa ce au auzit preturile au spus ca pleaca dupa bani si nu au mai dat pe acolo ! Cred ca v-am plictisit destul si scuze daca parerile mele au deranjat pe cineva ! O noapte placuta in continuare !

Link spre comentariu

Tocmai ai atins problema clientului. Eu, clientul, daca am un tv defect (care a costat mai mult de 300 lei si merita reparat), cum gasesc un depanator de treaba? De unde stiu ca dau peste unul bun care imi ia chiar si 50 de lei dar mi-l face intr-o saptamina maxim, sau peste unul care il strica mai rau si/sau ma trimite pe mine dupa piese si/sau ma abureste ca a schimbat jumate din ele cind de fapt era un condensator?Mai ales nu pricep chestia cu trimisul dupa piese, da' ce sint eu frate, comis voiajor, ce-ar fi sa te trimita dentistul dupa amalgam si sa-ti scoata vreo 3 masele numai asa sa mai faca un ban in plus?

Link spre comentariu

te duci la o firma serioasa, la care intr-un oras nu foarte mare i se duce vestea repede daca acolo se repara bine , repede si la pret acceptabileu de ex repar totul in aceeasi zi sau pentru a doua zi daca a venit prea tarziu si sunt altele la rand , iau si numarul de mobil al clientului si il sun evident pe banii mei , ii spun ca este gata, cat costa, ce a avut si intre ce ore ne gaseste ca sa stie totul cand vine sa il ridice niciodata nu trimit omul dupa nici o piesa , caut sa am stocul de piese uzuale ca sa nu astepte mai multe zile , intotdeauna pun piesele la preturi mai mici decat in magazin , nu iau niciodata bani pe piese de genul : electrolitici, diode, ptc , bc-uri, doar de la integrat si bu in sus , manopera e fixa si afisata mare astfel incat sa stie clientul de la inceput singura data cand clientul asteapta este in cazul unui trafo linii mai deosebit care se aduce pe comanda, eventual procesor care nu il am pe stoc pe certificatul de garantie se trece blocul care a fost reparat, astfel incat chiar daca reparatia a constat in inlocuirea unui intrerupator, garantia se acorda pe sursa de alimentare , deci eu raspund daca sursa se arde in cele 3 luni cat prevedea lega sa se acorde garantie la depanare daca reparatie depaseste un milion si tv-ul e mai vechi , le prezint alternativa : tv color stereo , telecomanda la 1.5 milioane , am pe rafturi sa isi aleaga cu toate astea numarul de clienti nu este pe masura asteptarilor si capacitatii de lucru a firmei mele dar nu am ce face , astea sunt vremurile , ne adaptam lor , bani mai putini dar totusi se poate trai decent :smt006

Link spre comentariu
Vizitator Weller

O firma serioasa te taxeaza de la 1,5 mil in sus plus ca te plimba cel putin de 2 ori iar adevarul ca in orasele mari clientii si-au cam bagat picioarele in reparatii si-si cumpara altul ca iese mai ieftin .Nu sint de acord ca clientul trebuie sa ne plateasca banii pe studii si etc..Cu lipsa de clienti de acum colegi de ai nostri ii jecmanesc ca la drumul mare:mai este si problema cu piesele scumpe dar si reparatile de mintuiala.oricum 500.000 lei mi se pare mult tinind cont ca multi nu au mai mult de 3.000.000 lei pe luna.Multi dintre noi am uitat de preturi decente si acum se intoarce impotriva noastra de am ajuns sa umblam dupa clienti.Eu cel putin mi-am inchis magazinul din lipsa de clienti,de fapt mai mult vindeam televizoare dar s-a terminat si cu afacerea asta.Cred ca meseria o sa mai supravietuiasca o perioada in orasele mici,comune si sate.In Bucuresti colegi de ai mei mai norocosi au prins contracte de service cu Metro,Carefour, si alte supermarketuri cred ca asta este viitorul unora dintre noi.Tara si Kostel poate mai au clienti ca au inceput mai tirziu decit cei din orasele mari si sint totusi in orase mici unde nu sint atitea ateliere si unde ti se duce vestea,ce te faci intr-un oras cu cel putin 100 ateliere de reparatii (cel putin acum 2-3 ani cam atitea erau )si nu stiu citi electronisti pe linga care repara si ei

Link spre comentariu

nu prea inteleg ce vrei sa spui

prima data spui ca o firma serioasa te taxeaza de la 1.5 mil in sus , apoi spui ca 500 mii este mult

poate ai vrut sa spui o firma " neserioasa " ia 1.5 mil

apoi nu inteleg asta : Tara si Kostel poate mai au clienti ca au inceput mai tirziu decit cei din orasele mari

suna de parca am avea stabiliti dinainte un numar de clienti pe o perioada de timp si deoarece am incept " mai tarziu" nu i-am terminat inca ..... ce ai vrut sa spui de fapt ? si nu vad legatura intre marimea orasului si vechimea firmei de depanare

eu cred ca 500 mii este un tarif decent pentru depanare, in cazul in care ai spatiu unde iti desfasori activitatea, ai angajati , deci o gramada de impozite plus facturi la renel, cablu tv, taxa tv , contabil , incalzire , internet, telefon fix si mobil , euras , gunoi ... si mai vrei sa ramai si cu ceva bani sa poti manca

si aici au fost o gramada de " ateliere " pe vremea cand se vindeau televizoare second-hand , acum sunt mult mai putine pentru ca au ramas doar cei care stiu si depanare - sa nu facem deci confuzie intre cei care vindeau televizoare si mai stiau si ei ceva acolo sa le traga in banda si sa le schimbe un tranzistor si cei care depaneaza efectiv

cine a zis ca trebuie sa ne plateasca cineva " studiile " ?

clientul plateste manopera si piesa, atat , nu plateste " taxa de desfacut capacul " si alte chestii comuniste

in cazul in care clientul spune : "da vreau sa il reparati" , si apoi cand e gata, spune : "nu mai vreau sa il repar " ca uite, tocmai mi-am baut banii , eu cred ca este corect sa i se perceapa manopera aratand-ui televizorul functional si piesa sa fie scoasa din televizor in prezenta lui , apoi sa fie sanatos - nimeni nu munceste pe gratis

si acum ca sa ne mai amuzam dar pe chestii reale sa vedem ce se mai intampla pe la ateliere

romanul are o rautate in el cand e vorba sa dea bani, i se pare ca e furat la tot pasul , dar ii place sa se uite la tv totusi si vrea repede , vrea ieftin, daca se poate sa se vada mai bine decat se vedea inainte , sustine ca " televizorul meu se vede mai bine decat cele din magazine " chiar daca e o vechitura cu tubul terminat, etc

ce ne facem cu clientii mincinosi ?

- ma uitam la el si s-a stins deodata , cred ca e o siguranta, nimic grav ( se incurajeaza el )

ii desfaci capacul si ... lipseste trafo linii

- vai, zice el, o fi umblat copilu', sa vezi ce bataie ii dau eu lui

dupa ce incepe sa spuna si din adevar, descoperi ca l-a avut la cine stie ce atelier obscur ascuns in vreo garsoniera printre blocuri , a dat si o gramada de bani mafiotului ala la care l-a avut ca " i-a schimbat procesor, etc ... dar nu gaseste o dioda " , de aproape un an, il ia de acolo fara sa se uite in el si vine la tine cu pretentia sa il faci " azi, va rog , ca nevasta mea nu poate sa stea fara televizor " plus ca " nu are mare lucru mai mult ca sigur - a mai facut odata LA FEL ( adica nimic ) si a avut doar o siguranta "

apoi vine capitolul urmator :

- sa traiti shefu ! ( orice meserias este SHEF ) nu stiu ce are televizorul asta ...

il desfaci, toata placa corodata si pute de iti vine sa i-lo bagi pe gat

- mai nene, in sta s-a pi... cineva

- vai ( si aici din nou copilul este vinovatul suprem ) sa vezi ce ii fac lu ' ala mic !!!

- mai nene , doar nu crezi ca vine copilul sa desfaca capacul la tv , mai bine se duce la baie cand il trece ... poate aveti ceva pisica in casa

- imposibil , pisica noastra e cuminte ( spre deosebire de copil - personaj negativ evident in comparatie cu mâtza )

- totusi, poate ati vazut-o urcandu-se pe televizor

- vai, pai ea acolo sta tot timpul , ii place ca e cald

... na ce sa ii mai spui ... macar nu are soareci in tv, ca fug de pisica ..

sa nu mai vorbim de capitolul " gandaci "

aici nesimtirea clientului e asa de mare incat nici cand se suie pe el nu recunoaste ca sunt gandaci

si in incheiere capitolul : clientul ingenios

cum sa ma pacaleasca el pe mine ... pai uite asa

- cat costa reparatia shefu ?

- intre 500 si 700 mii va fi in cazul dv , il facem

- da sigur, cum sa nu, va multumesc

e gata tv-ul , nu a avut piese mari arse, vine clientul, intreaba cat costa si ii spun : 500.000

- caaaaatttttttttt ??? urla el de parca l-ar fi zgariat pisica din povestirea anterioara .... daca stiam nu il faceam ... asa ca ori imi luat 200.000 ori nu il fac ... sa vad acum ce faceti, ca doar nu o sa pierdeti banii, zice el zambind mocnit, foarte incantat de realizarea lui

pun tv pe masa, sa imi scot piesele sa i-l dau stricat inapoi

- cum dom'le stricat, eu la ce ma uit ?

- la bani cred

- hai ca am glumit , lasati televizorul asa ca va platesc , nu stiti de gluma ? da macar mai lasati-mi si mie o suta de mii acolo sa am de bere , shefu

- nu

- bine shefu, am zis si eu asa ...macar 50 ?

nu il mai bag in seama si plec in birou scarbit si ii las pe depanatori sa ii faca actele

concluzie ? prefer sa am clientiu mai putini si " cinstiti" decat multi din astia care iti aduc numai neplaceri :smt003

Link spre comentariu
Vizitator Weller

In legatura cu ce-ai scris despre clienti si comportarile lor sint perfect de acord , cind ma refeream orasele mari ma refeream ca in Bucuresti de exemplu reparam tv cu gramada din occident cu ceva timp mai devreme pina sa se raspindeasca si in restul tarii.Pretul pe care l-am practicat era 10 euro pentru tv in care nu s-a lucrat ca la celelalte era de la 20 euro in sus pentru ca lucrai dupa altii iar televizoare trasnite nu le reparam.La 500.000 ma refeream daca repari fara sa ai firma.In Moldova si acum se mai repara alb-negru s-au tv color vechi si este de lucru nu gluma ,dar incep si ei sa fie in pas cu tehnica.Si o timpenie mai mare este cea de la protectia consumatorului ca trebuie sa-i spui de la inceput cit costa si sa-i dai si garantie pe tot tv. .... de parca i-l fabrici tu.

Link spre comentariu

tara esti un adevarat depanator si vad ca gandesti la fel ca si mine.cred camajoritatea repara asa la "negru" si de aceea nu au clienti.si nu stiu nici cate taxe se platesc la stat.Daca ar avea si ei o prezentare cat de cat cu o reclama ceva nu cred ca s-ar mai plange dupa clienti.Si eu mai repar cate un alb-negru.mai bine hai sa :partyman:

Link spre comentariu

cine a zis ca trebuie sa ne plateasca cineva " studiile " ?

Eu, de pilda, sustin aceasta chestie. Ca sa ajungi sa depanezi un televizor, masina de spalat, autoturism, matura cu flegmatizator si bilibistracizor pe stanga sau ce mai vreti voi, trebuie sa studiezi. Ca daca nu ar trebui, si-ar repara TV-ul si nea gheorghe care cara tomberoanele si nu ati avea din ce trai. Tocmai asta e diferenta dintre unul care da cu sapa 5 zile pentru un milion, si un depanator care, daca e "dibaci" ia tot un milion in 8 ore. Sa terminam cu chestia comunista, pe care nu am suportat-o niciodata, cand muncitorul trebuia sa ia sporuri, prime si alte chestii ca munceste cu barosul si ranga, iar inginerul sta si el la planseta si nu trage de fiare. Ala de aia a invatat, sa nu traga de fiare si sa nu dea cu sapa. Si daca nu ar gandi, celalalt ar da cu barosul degeaba. Daca aveti argumente, va rog sa ma contraziceti.Bafta!
Link spre comentariu

pai asta se subantelege si in cadrul depanatorilor , cel care a studiat ceva , e destept si poate repara un lcd, o plasma sau un tv suparat va castiga bani pe masura , cel care stie doar sa schimbe tranzistori arsi in televizoare ordinare va fi cel care va castiga mai putinde ex stiu cazuri reale in care cei care cumpara tv second hand ca sa le repare si sa le revanda , cumpara doar anumite marci si modele, evident depasite, pentru ca atat stiu ei sa repare si le este frica de modele noi - concluzia - si castigul la ele va fi corespunzator, adica mic

Link spre comentariu
Vizitator Weller

Repar televizoare de 20 de ani ,si de mult am trecut de 10.000 de televizoare reparate si sa lasam chestia cu

daca e "dibaci" ia tot un milion in 8 ore.

, daca lucrezi nintr-un atelier iei cel mult 200.000 lei pe televizor numai ca patronul primeste orice in lipsa de clienti iar la LCD in afara de sursa si ceva defect pe semnal de intrare nu prea ai ce sa le faci iar marci suparate atit lcd cit si normale le cumpar din atelierele de dincolo ori de la electronistii de aici .Ai dreptate "noi" astia mai putin priceputi nu cumparam decit 100HZ si LCD ca astea stim sa le facem(referitor la studii am terminat totusi o facultate de electronica si telecomunicatii iar depanarea este un hobby mai vechi de al meu).Clientela s-a dus pentru ca toata lumea in Bucuresti si-a "permis" sa-si cumpere tv nou cu 3-5 ani garantie si poti sa-ti faci reclama cit poti ca daca li se strica aparatul merg cu el la garantii nu la noi ca acolo este gratis unde mai pui ca vine il ia si-l aduce inapoi tv sau ce o fii.Voi inca mai aveti vad comercial si bucurativa de asta.La noiun tv cu 50 de programe il iei second-hand incepind cu 1 milion,un 100 Hz incepind cu 3 milioane si tot nu ai vinzare ca sint cel putin vreo citeva sute de vinzatori firme sau particulari,la fel si la depanare nu merge cu preturi mari ca se gaseste in mod sigur unul care repara mai ieftin.Am estimat in Bucuresti numai citind ziarul la oferta de depanare ca sint cu sutele.Toti studentii de profil (electronica,telecomunicatii si altele ) repara pentru un ban in plus si sa vezi tarife de 3 euro tv mono si 4 euro stereo atunci sa mai vorbiti cind o sa aveti o concurenta neloiala ca asta.La voi poate sinteti putini si de aceea va merge bine ,si reclama este buna dar nu ajunge.In ultimul timp m-am specializat pe modele "destepte" dar am observat ca majoritea au modele mai putin "destepte".Mai este o problema care o stim cu totii de unde facem rost de piese cu factura de exemplu o digitala sau un integrat mai evoluat ca daca le cumperi constati ca isi ia alt televizor si mai ramine si cu bani.Cum v-am mai spus protectia consumatorului cere sa le dai factura,chitanta etc
Link spre comentariu

...intotdeauna vor exista centre de depanare si depanatori, va fi diferit doar modul de lucru peste ceva timp probabil acum fiecare va rezista daca poate si cum poate , depinde doar de el nu e singura meserie care va cere pregatire foarte buna ca sa poti merge mai departe , va fi greu pentru foarte multi in viitorun exemplu concret :ti se strica tv-ul wide screen cumparat cu 20 milioane, plasma sau lcd-ul cumparate mai scump trazneste si iti arde sursa la dvd-ul home theatre cumparat cu milioanece faci ?cumperi altele ? sau incerci sa le repari ?le duci la bucuresti ? sau la aduci la mine ? :smt003 va astept :yawinkle:eu cred ca textele care circula peste tot : " mai bine imi iau altul daca se strica " sunt valabile doar la o mica parte din români din urmatoarele motive :1. foarte multi si-au luat in rate si sunt plini de datorii , putini isi permit sa cumpere ceva cu banul jos2. multi au televizoare adevarate pe care nu e asa usor sa le inlocuiesti cu caricaturi de diagonala 51 pe care le gasesti cu 3 milioane 3. din ce in ce mai multi trec pe lcd-uri si pe viitor vor mai ieftine deci mai multe - le vor arunca cand se strica ? sau vor incerca sa le repare ?... eu cred ca vor incerca sa le repare pana si la americani unde aia nu au ce face cu banii, televizoarele adevarate se repara si acum in centre de depanaream citit discutii pe forumuri si cei care repara plasme in state nu fac fatza la cati clienti au ca nu se pot repara toate plasmele si lcd-urile , cum e norocul clientului si al depanatorului , insa ce se poate repara se va repara si pe bani buni

Este suficient "sa ne uitam peste gard" (adica spre vest) si putem sa ne dam seama usor cam care va fi situatia si la noi si sa putem intrevede viitorul...Cei care au facut acest lucru mai demult in alte domenii (imobiliare, terenuri, etc) si au realizat (atunci) cum va fi situatia (acum), pana acum nu au avut decat de castigat...Intotdeauna vor exista depanatori si centre de depanare, dar asta nu inseamna ca e de bine... Majoritatea activitatilor rentabile sunt cele contractuale, de multe ori service in garantie, pe baza de contract cu distribuitorii mari, care constituie poate o afacere, insa pentru service-ul post garantie si/sau depanatorul obisnuit situatia este departe de a fi roz...Daca situatia ar fi fost altfel sau s-ar intrevede altfel, atunci ar fi fost mare "densitate" de depanatori pe strada, grabiti sa ajunga la job sau la clienti, iar facultatea de Electronica ar fi produs electronisti adevarati si nu soft-isti... deocamdata putini mai sunt dispusi sa se mai indrepte catre acest domeniu, si pe buna dreptate... asta am constatat-o de fiecare data cand am cautat sa angajam personal in domeniu...Cineva din SUA imi spunea ca ultimul service de electronice consumer din orasul sau s-a inchis si ca era de asteptat, un TV wide (vorbim de wide american...) nou costand putin peste 150$ la supermarket... "1. foarte multi si-au luat in rate si sunt plini de datorii, putini isi permit sa cumpere ceva cu banul jos" desi toata lumea se vaita de bani (parca ar fi sportul nostru national), cozile la banci pentru imprumuturi de consum nu se scurteaza de loc (ci din contra), iar densitatea de tel. mobile / cap de locuitor este uimitoare, la toate nivelele societatii. Sa nu uitam ca, in mod total anacronic, aici s-au cumparat destule TV-uri color, VCR si instalatii satelit la costuri de 10...20 salarii medii inainte de si in anii '90, si inca romanii sunt dispusi sa arunce bani pe electronice, chiar scumpe, la fel de normal cum normala le pare trecerea de la Dacie la... oricare alta masina vestica (!), iar salariul mediu este in continua crestere, indiferent de ce parere au unii si altii (altfel acele produse nici nu ar putea fi cumparate), iar preturile electronicelor de consumer sunt din ce in ce mai scazute.Nebunia cumparaturilor nu a fost niciodata mai mare!"2. multi au televizoare adevarate pe care nu e asa usor sa le inlocuiesti cu caricaturi de diagonala 51 pe care le gasesti cu 3 milioane"Este adevarat, numai ca aceste produse acum "adevarate", vor avea peste 3...6 ani o valoare cam cat a unei "caricaturi" de atunci, care caricatura cine stie de ce va fi in stare sa faca pe langa a receptiona un program TV... Oricum, cine isi cumpara asa ceva o face in cunostinta de cauza si nu cred ca peste 3 sau 6 ani nu-si va mai permite sa-si cumpere o alta "adevaraciune" si mai performanta decat cea de acum, si ca va prefera sa o plimbe pe cea veche prin service-uri... Cresterea salariului mediu se va face si pentru depanatori (sau poate nu este necesar?!), deci clientii vor trebui sa plateasca o manopera la cost actualizat (scump!) pentru un produs a carui valoare este de 2...5 ori mai mica decat cea initiala, in conditiile in care ar si vrea un produs nou si mai bun!..."3. din ce in ce mai multi trec pe lcd-uri si pe viitor vor mai ieftine deci mai multe - le vor arunca cand se strica ? sau vor incerca sa le repare ?... eu cred ca vor incerca sa le repare" Tocmai pentru ca vor fi multe si ieftine in magazine, depanarea va fi mai putin rentabila pentru clienti. Si ca sa vorbesc deja de prezent, in 50% din cazuri defectele de LCD implica defecte de panel, al carui cost in sine este pana la 90% din costul intregului produs; cat despre defectele obisnuite, s-a terminat cu adaptarile, cu sursele de alimentare din Turcia adaptate ad hoc sau improvizatii; subansamblele sunt dedicate si trebuiesc aduse pe canal oficial; reparatia se face in general la nivel de modul (unele firme deja nu mai asigura mare parte dintre componentele discrete, asta este valabil si pentru unele plasme); toate acestea fac ca preturile service-ului sa nu mai poata fi mentinute reduse...Vitezele de innoire si evolutia tehnologica rapida fac ca dupa numai 2-4 ani sau la expirarea garantiei un produs sa devina perimat, valoarea sa-i scada la 20...30% din cea originala si pur si simplu sa nu mai vrei sau sa nu mai merite sa-l repari... Modulele de schimb pentru monitoare TFT pe care le comandam aici au costuri de 2...3 ori mai mari pentru produsele vechi (din urma cu numai 3 ani!) decat pentru cele actuale... Un display TFT de 15" costa in urma cu vreo 6 ani peste 1000$, un 17" si chiar 19" a ajuns azi la 200 Eu si este mai performant decat cel de acum ani de zile...Raportul de pret dintre un produs nou si un sh creste pe masura ce sh nu mai sunt apreciate... vremurile din '90 cu tirurile pline de Tv sh din vest au apus...Ceea ce va "aranja" definitiv situatia va fi acea "maturizare" a pietei si mai ales a consumatorului, care va face ca peste 5 ani clientul sa nu mai apeleze la "primul service pe dreapta" sau la telefonul din anuntul lipit pe usa liftului, ci sa sune la service-ul autorizat... Deja acest lucru se intampla chiar azi si tocmai in cazul celor care cumpara chiar acele produse performante si scumpe mentionate mai sus... deoarece, cu foarte putine exceptii, service-urile autorizate sunt singurele capabile azi sa asigure repararea produselor high-end, si aceasta situatie nu se va schimba prea mult in viitor... Esti trecut in certificatul de garantie al firmei X ca fiind unul din cei ce asigura service in orasul tau pentru TV LCD si plasmele lor? Nu?!!! Atunci ce vei face peste 4-5 ani? Vei incerca sa inlocuiesti siguranta?Sau IC-ul din sursa? S-ar putea sa nu-l gasesti, deja in unele cazuri sunt marcate ca OEM si nu-l gasesti nicaieri si in nici un catalog... Credeti ca vom gasi convertoarele din plasmele actuale, in capsule BGA, la firmele locale si ca le vom inlocui usor? Sau modulele intregi (cu diferite destinatii sau versiuni de firmware) altundeva decat la producator, si ca producatorii le vor mentine 7 ani pe stoc?Cati depanatori (in afara de service-urile autorizate) au azi manualele de service originale de la TFT si plasme pentru a putea comanda piesele de schimb dupa Part Number? Si crede cineva ca un client, dupa ce 3 ani in garantie si-a rezolvat problemele numai in service-ul autorizat, dupa aceea o sa apeleze la altcineva?!Multe din situatiile si tendintele mentionate mai sus se vad deja...Societatea de consum ne intreapta inevitabil catre viitorul mentionat si catre reducerea drastica a activitatii de service in electronica de consumer, indiferent de vointa noastra, si deja acest lucru se intampla...Chiar firmele producatoare promoveaza o politica ce favorizeaza acest trend datorita economiilor ce rezulta astfel (problema asigurarii pieselor de schimb).Nu are rost sa ne imbatam cu apa rece...Cine poate obtine un contract de service in/post garantie cu 2-5 firme sau distribuitori importanti, aceia vor ramane cu afaceri de service rentabile.Nu are rost sa ne imaginam ca la noi va fi altfel decat in vest, alte conditii, conditiile locale diferite, etc... am auzit cumva de globalizare?!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări