Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clocitoare electrica

Vizitator gringo3

Postări Recomandate

Schita mecanica fara schimbare de sens in pozitie intermediara. Se vad cele doua came opuse care opresc tavile in pozitie sus sau jos, sper sa intelegi:

Posted Image

Schema electrica

Posted Image

PS am modificat schema

Link spre comentariu

Eu nu cred ca este necesara inca o demultipicare cu curea ca in schita Dvs. motorul stergatorului de parbriz, contine un angrenaj cu melc si roata melcata care ofera o demultiplicare mare.

Link spre comentariu

Eu nu cred ca este necesara inca o demultipicare cu curea ca in schita Dvs. motorul stergatorului de parbriz, contine un angrenaj cu melc si roata melcata care ofera o demultiplicare mare.

Turatia la axul demultiplicatorului este egala cu frecventa oscilatiei stergatoarelor, in jur de 1/sec.La asemenea viteze vor sari ouale de pe tavi, cu siguranta. Iar puii iesiti vor avea anomalii de genul picioarelor strambe sau altele (in copilarie mergeam si luam pui din acestia de unde aruncau cojile de oua si daca apucau sa creasca, erau perfect comestibili :ras: ). Am un prieten ce are o clocitoare de 1500 oua, cu eclozator separat. Prin 2004 i-am facut o automatizare pe termostat cu mercur care merge si astazi. Ii prevazusem si un temporizator tot pentru schimbarea pozitiei tavilor pe care nu a mai realizat-o. A preferat sa le pozitioneze manual pentru a trece periodic pe la ele sa le verifice. Tipul lucrase la o incubatie de la Avicola Crevedia. Daca-l vedeai cu ce viteza schimba pozitia te lua rasul instantaneu. Dura cel putin 20 de secunde.De la el stiu toate lucrurile ce incerc sa i le transmit si initiatorului topicului.Asa ca demultiplicarea este necesara. Cu cat mai incet, cu atat mai bine. Gringo3 stie el ce stie cu cele 85 de secunde. Dar nu este chiar atat de strict. Numai daca ne gandim cum le intoarce closca, cu ce viteza, si inclin sa-ti dau dreptate D-le Miron. Dar in ferme, viteza este cu mult mai mica.Nu incerc sa contrazic pe nimeni, consider ca discutiile au rol constructiv si avem ce invata din ele!
Link spre comentariu

Viteza de rotatie mai poate fi modificata si prin reducerea tensiunii, avand demultiplicare mare prin angrenajul propriu( cca.1/50)http://auto.howstuffworks.com/wiper1.htm, nu cred ca exista riscul sa se blocheze motorul.Eu as opta pentru reducerea vitezei de rotatie prin subalimentare(tensiune mai mica, ex. 6V la un motor de 12V), fiind mai simplu de realizat decat cea mecanica.

Link spre comentariu
Vizitator gringo3

domule ciby te rog acelasi lucru ca si pe domnul miron,specifica componentele din schita.in ceva,nu inteleg cum motorul mai primeste curent atunci cand cama a atins microconectorul?deci ca sa ne intelegem la ora 6 cand microconectorul este inchis motorul primeste curent si face miscare cama atinge microconectorul si deschide circuitul.cum mai primeste curent mototrul la ora 12 daca circuitul este dechis?

Link spre comentariu

cum mai primeste curent mototrul la ora 12 daca circuitul este dechis?

Prin tranzistorul care se deschide pe perioada incarcarii condensatorului(un timp scurt), dupa ce a depasit punctul in care cama tine deschis microcontactul circuitul de alimentare, acesta se inchide si motorul este alimentat prin el.
Link spre comentariu

Pai daca le ansamblati in aer iese o "matareala" instabila mecanic cu riscul unor scurt circuite. Nu trebuie neaparat sa proiectati/realizati un circuit imprimat, puteti utiliza pentru aceasta pe o placa de test/incercari ca aceasta. post-14622-13982961316_thumb.jpg costa cativa lei in functie de dimensiune.Mai clar se vedeti aici cum se procedeaza http://eap.cs.pub.ro/2009/?page_id=263

In alta ordine de idei, asa cum scria un coleg mai inainte, puteti utiliza fie doua microcomutatoare si o cama/stift, fie doua came si un microlimitator.Motorul de stergator trebuie modificat in sensul ca trebuie sa-l comandati direct(pe fire) fara utilizarea sistemului lui de oprire la 360 grade.

Link spre comentariu

Da are doua,pentru ca sunt doua poziti de oprire, dar aceasta poate fi realizat doar cu unul si doua came, este optiunea Dvs. care varianta alegeti doua contacte si o cama, sau doua came si un contact.

Link spre comentariu

Este OK schema D-lui Miron, cea cu tiristor. Iar pentru realizarea practica se poate utiliza si o regleta cu suruburi, una de 6A ca este mai mica si spre deosebire de cablajul imprimat, se gaseste la orice magazin cu electrice.Si eu sunt pentru varierea turatiei prin modificarea tensiunii de alimentare, numai ca Domnule Miron, userul Gringo nu stie nici care este tranzistorul in schemele postate de noi si nu cred ca are rost sa-l bagam in ceata si mai mult.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări