miron1947 Postat Aprilie 2, 2013 Partajează Postat Aprilie 2, 2013 Da, limitatorii de cursa sunt microintrerupatoare plasate pe zona activa a cursei si actionate de o cama/stift plasat pe elementul in miscare, astfel cand acesta ajunge in zona prestabilita actioneaza microintrerupatorul si intrerupe alimentarea motorului, circuitul cu tranzistor, are rolul ca la paritia tensiunii(comandata de priza cu timer) sa alimenteze motorul scurt timp, doar pentru al scoate din zona de actiune a micolimitatorului pentru a putea fi alimentat prin acesta.Am scris microlimitator, dar de fapt sunt doi la plasati la 180 de grade, dar cu exceptia pozitionarii functionarea este identica.Modul de actionare a tavilor eu l-am vazut asa. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Aprilie 2, 2013 Partajează Postat Aprilie 2, 2013 Revin cu o corectie. Am desenat eronat microcontactii (limitatorii de cursa) legati in paralel cand trebuiau legati in serie asemanator cu schema d-lui miron1947. Explicatia data referitoare la releul de intarziere este corecta si aici. Am mentionat releul de intarziere ca un ansamblu gata construit care este mai usor de asamblat si folosit de catre un incepator decat trecerea la varianta cu componente electronice in dauna pretului (cam 10 lei pentru varianta d-lui miron1947 si cam 51 lei costul releului de timp auto).Un stergator de parbriz este destul de rapid si va face rotatia mult mai devreme decat cele 85 secunde. Daca sarcina este constanta (tava echilibrata) atunci un bec in serie cu motorul poate reduce cuplul suficient de mult pentru incetinirea rotatiei tavii pana la acele 85 secunde. Link spre comentariu
Vizitator gringo3 Postat Aprilie 3, 2013 Partajează Postat Aprilie 3, 2013 The Stressmaker Limitatorii de cursa actioneaza ca si un comutator?atunci cand este apasat pe el acesta deschide circuitul? Daca da nu inteleg de ce mai este nevoie de un releu de timp. Logica mea este urmatoarea priza programabila odata la 6 ore da ipuls timp de 1,2,3 minute depinde de pasul ei minim de functonare,aceasta pune in miscare motorul,cand tavile au ajuns in zona limitatorului si a apasat pe el acesta deschide circuitul iar curentul nu mai trece catre motor Pentru a vedea o imagine cu logica mea accesati http://dongringo.sunphoto.ro/Automatiza ... r/87817352 si ajutati-ma sa-mi dau seama daca este bine ce am gandit. Mentionez ca motorul are miscarea ca intr-un singur sens fiind folosit sistemul cu biela ca si in clipul urmator Tava atinge limitatorii ca in video Link spre comentariu
CIBY2 Postat Aprilie 4, 2013 Partajează Postat Aprilie 4, 2013 A explicat si a desenat bine Miron1947, cu o singura remarca: Nu trebuiesc doua microintrerupatoare si o singura cama, ci doua came dispuse la 180 grade si un singur microintrerupator. Sensul de rotatie este unic, nu se inverseaza. Daca analizam schita cu cele doua pozitii ale bielei, indiferent in ce sens se invarteste roata, ea va ajunge in pozitia opusa. Si atunci de ce sa ne mai complicam cu inversarea?Microintrerupatorul alimenteaza motorasul pana ce cama il actioneaza si intrerupe circuitul. La schimbarea pozitiei, asa cum este setata, priza programabila sunteaza microintrerupatorul alimentand motorul pana scapa de pe cama, ramanand alimentat prin microintrerupator pana cea de a doua cama intrerupe alimentarea motorului. Se realizeaza astfel o jumatate de turatie a rotii. Acesta se opreste si asteapta un nou impuls de la priza programabila.Viteza de intoarcere a oualelor nu trebuie sa fie mare, altfel sunt lezati embrionii si creste riscul aparitiei rebuturilor.Nu toate motorasele de stergator de parbriz sunt cu cama. Cele de Dacie nu sunt. In schimb cele de luneta de Dacia Break sunt si nu pot fi folosite aici. Viteza camei este foarte mare pentru aplicatia asta. Link spre comentariu
Vizitator gringo3 Postat Aprilie 4, 2013 Partajează Postat Aprilie 4, 2013 Multumec CIBY. eu in postul de mai sus am intrebat niste lucruri si se pare ca mi se raspunde altceva.nu am spus ca ce a explicat miron nu este corect,dar eu nu am priceput.am mai spus nu sunt de specialitate si nu inteleg toate schemele daca te poti uita ma pe http://dongringo.sunphoto.ro/Automatiza ... r/87817352 la schita facuta de mine si mi-ai spune ca nu e bine ti-as fi recunoscator. Link spre comentariu
CIBY2 Postat Aprilie 4, 2013 Partajează Postat Aprilie 4, 2013 Multumec CIBY. eu in postul de mai sus am intrebat niste lucruri si se pare ca mi se raspunde altceva.nu am spus ca ce a explicat miron nu este corect,dar eu nu am priceput.am mai spus nu sunt de specialitate si nu inteleg toate schemele daca te poti uita ma pe http://dongringo.sunphoto.ro/Automatiza ... r/87817352 la schita facuta de mine si mi-ai spune ca nu e bine ti-as fi recunoscator.Nu merge link-ul. Link spre comentariu
Vizitator gringo3 Postat Aprilie 4, 2013 Partajează Postat Aprilie 4, 2013 In postul de mai sus merge.il mai pun odata http://dongringo.sunphoto.ro/Automatiza ... r/87817352 Link spre comentariu
CIBY2 Postat Aprilie 4, 2013 Partajează Postat Aprilie 4, 2013 Nu spun ca nu ar merge, dar ai costuri duble, doua prize cu programator si doua trafuri.Pe de alta parte, daca prizele nu sunt sincronizate si una dintre ele merge mai repede decat cealalta, exista cazul ipotetic in care ajung sa declanseze ambele simultan iar efectul asupra transformatoarelor este mortal.De ce nu te gandesti la varianta propusa de mine fara schimbare de sens? Probabil stii cum functioneaza motorul termic, pistonul face o cursa dute-vino fara sa schimbe sensul de rotatie al volantei. Tu nu trebuie decat sa o faci sa se opreasca dupa o jumatate de rotatie. Piston sus sau piston jos. In cazul asta nu mai trebuie decat o priza cu programator si un traf.Apropos, care este durata minima a impulsului dat de priza? (cel pe care il da o data la 6 ore)O sa incerc sa fac un desen, dar mai tarziu ca acum intru in sedinta! Link spre comentariu
miron1947 Postat Aprilie 4, 2013 Partajează Postat Aprilie 4, 2013 care este durata minima a impulsului dat de priza?La cea electromecanica 15min, 4 diviziuni /ora.In legatura cu viteza de rotatie, motorul de stergator este un motor de CC, deci turatia este in functie de tensiunea de alimentare si sarcina, cum sarcina(ouale) este relativ aceiasi, se poate ajusta din tensiunea de actionare.O solutia simpla a fost prezentata mai sus, cu becul inseriat. Link spre comentariu
Vizitator gringo3 Postat Aprilie 4, 2013 Partajează Postat Aprilie 4, 2013 Pasul minim de progamare este de 1 min. http://www.megaokazie.ro/Priza-Programa ... -4055.html V-as ruga daca se poate o schita mai pe intelesul prostului,....nu fac referire decat la mine. O shita cu leganda ca nu stiu ce inseamna toate simbolurile. Link spre comentariu
Vizitator gringo3 Postat Aprilie 4, 2013 Partajează Postat Aprilie 4, 2013 Domnule Miron,a-ti vazut schita facuta de mine,pusa pe sunphoto? Cam asa inteleg eu ca trebuie facut. Dar cu m a spus si domnul ciby e mai scump. Puteti explica schita dumneavoastra, sau sa descrieti componentele ei?M-am uitat si pe sofpedia,am citi tot ce e acolo, dar pentru a intelege trebuie o colerelare cum merge curentul cand un microconector este inchis. Link spre comentariu
miron1947 Postat Aprilie 4, 2013 Partajează Postat Aprilie 4, 2013 cum merge curentul cand un microconector este inchis.Nu "merge", pentru acest motiv este alimentat o perioada scurta cu tranzistorul din schita, pentru a il scoate din punctul mort, cand activeaza timer-ul instalatia(la 6 ore).Doriti sa va explic pe secvente/pasi cum functioneaza? Link spre comentariu
Vizitator gringo3 Postat Aprilie 4, 2013 Partajează Postat Aprilie 4, 2013 Doriti sa va explic pe secvente/pasi cum functioneaza?Daca este posibil da..... Link spre comentariu
miron1947 Postat Aprilie 4, 2013 Partajează Postat Aprilie 4, 2013 1)stare initiala nealimentat2) timerul permite alimentarea3) pe durata incarcarii condensatorului tranzistorul conduce si alimenteaza motorul pentru a il scoate din pozitia in care microlimitatorul are contactele deschise4) motorul functioneaza pana cama/stiftul actioneaza microcontactul si se opreste(alimentarea intrerupata de microcontact) indiferent de alimentarea montajului prin timer.5) dupa 15 min. alimentarea este intrerupta de timer si ciclul se reia dupa cele 6 ore setate pe timer(ex. actionare la ora 6. 12, 18 si 24).Pentru a avea siguranta descarcarii condensatorulu in perioada cand nu este alimentat, ar fi utila montarea unei rezistente de cca. 2-3K intre + si 0V pe alimentare. Link spre comentariu
Vizitator gringo3 Postat Aprilie 4, 2013 Partajează Postat Aprilie 4, 2013 va multumesc acum spune-ti-mi pe schita dumneavoastra care sunt componentele. Aici e schista cosmetizata.spuneti-mi daca culorile rosu si verde sunt bine legate http://imageshack.us/f/641/schitadomnumironpage001.jpg/ Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum