Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clocitoare electrica


Vizitator gringo3

Postări Recomandate

Vizitator gringo3

Buna ziua,Vreau sa automatizez un incubator si am nevoie de ajutor.Este vorba de un incubator de volum in care ouala sunt asezate pe 3 tavi. tavile au fiecare cate un ax intoarcerea facandu-se din pozitia 1 "/" 45 de grade, la pozitia 2 ''\'' 45 de grade fata de orizontala.intoarcerea trebuie facuta odata la 6ore. ca materiale vreau sa folosesc o priza programabila CT-1 Digital ReCycle Timer, un motor de stergatoare de masina si respectivii comutatori de sens ai motorului. Problema cu care ma confrunt este legarea acestor componente ca sa formeze un sistem

Link spre comentariu

Ce am gasit despre acel timer este ca are doar o priza programabila. Dv. va trebuie 2 comenzi, cate una pentru fiecare sens. Va recomand sa cumparati doua programatoare mecanice obisnuite (cu slot la 15 minute) si, daca sunt in aceiasi "tripla" indicatiile vor fi identice. Asa, modificand (decaland) sloturile corespunzator, veti da semnal odata la 6 ore pentru fiecare schimbare de pozitie. Fiecare priza va alimenta un releu/contactor sau orice alt element de comanda pentru motor si la curentul cerut de acesta (la cele de dacie motorul are in jur de 40W).Motorul de stergator are limitatori de cursa, din ce cunosc, dar trebuie sa ajungeti la ei ca sa puteti face montajul. In lipsa, se adauga microcontacti care intrerup alimentarea motorului pe acel sens cand se ajunge la pozitia de inclinare maxima.Cred ca se poate folosi la acest tip de motor si un singur element de comanda de putere (releu/contactor) cu adaugarea unor componente aditionale. Dati detalii despre stergator, daca aveti acces la limitatorii de sens, si depre priza programabila, cate iesiri progamabile are.In principiu se poate face si cu o singura iesire de comanda a programatorului dar se complica cumva schema (asa cum vreti dv. sa faceti) pentru ca trebuie adaugate componente de temporizare (ceva mai scump decat un releu, acum depinde de cum aveti acces la componente). In functie de preferinta dv. se poate incropi o schema.Atasez o varianta care s-ar potrivi cu ceea ce ati cerut si care implica folosirea unui releu de temporizare programabil care va fi setat la cateva secunde cu contact normal inchis si cu aclansare la primirea alimentarii. Acest releu de temporizare este necesar pentru a se "trece" peste limitatorii de cursa la schimbarea sensului de rotatie. La fiecare alimentare, releul de timp aclanseaza suficient de mult timp pentru ca sa se inceapa rotatia, suntand limitatorul, dar trebuie sa declanzeze inainte de a se ajunge la cel de a-l doilea limitator (din capatul opus pozitiei actuale. Limitatorii de cursa deschid contactul la atingerea inclinatiei maxime. Am considerat ca fiecare contact suporta curentul cerut de motor.

post-4075-139829610449_thumb.gif

Link spre comentariu

Nu este neaparata nevoie de schimbare de sens. Se poate folosi un sistem biela - manivela. O volanta de masina de spalat automata actionata prin curea de motorasul de stergator sau orice alt motor cu reductor, ce se invarteste 180 de grade. Pe volanta se monteaza doua came ce actioneaza un microcontact ce taie alimentarea motorului la fiecare semi rotatie. Priza programabila da un impuls de alimentare a motorului pana ce cama trece de microcontact si rotatia se mentine prin acesta pana cand este actionat de cealalta cama.Miscarea de rotatie este transformata in miscare de translatie de catre o biela prinsa pe una din tavi, la un capat si pe volanta la celalalt capat. In functie de distanta de la centrul volantei la punctul de prindere a bielei se regleaza cursa.Cele doua came reprezinta cele doua capete de cursa ale tavilor. Bineinteles ca se poate imbunatati ideea, dar principial este foarte simpla.Atentie la viteza de intoarcere a oualelor. Cu cat este mai mare, cu atat mai lezati pot fi embrionii din ele. Cu cat mai lent, cu atat mai bine.

Link spre comentariu
Vizitator gringo3

Va multumesc tuturor pentru indicatii.Nu cunosc prea bine ceea ce tine de electronica asa ca ajutati-ma va rog frumos sa inteleg.

1.Priza reglabila are pasul cel mai mul de 1 minut,inseanma ca e musai ca eu sa folosesc si un releu de timp...priza reglabila da este programata sa dea impuls din 6 in 6 ore,iar releul preia impulsul si-l trimite mai departe la motor un timp t=..secunde,(acesta ne putand fi programat din 6 in 6 ore, sa dea impuls timp de 45 de sec de ex.)

2. sa inteleg ca in cazul in care folosesc sistemul cu biela nu mai sunt necesari conectorii? asa cum este in filmultul de la

.

3. Nu gasesc cate turatii pe minut are un motoras pentru stergator ca sa stiu cat timp trebuie setat releul.

4. Cat costa un astfel de relu si ce tip ar trbui sa folosesc

Link spre comentariu

Microcontactele sunt necesare si in acest caz. Releul de timp din schema il puteti gasi daca dati cautare dupa " Releu temporizator auto cu intarziere, 0-50secunde, 12V/30A HS3C29 " ca un exemplu (si fara reclama la un anumit magazin, este primul la cautare pe google). Ce difera de ceea ce ati vazut in filmulet este ca acel motor primeste comanda de inversare de sens de la doua relee iar in schema la care ma refer inversarea se face automat in mecanismul stergatorului. Releul de timp este pentru a se trece peste "timpul mort" de la capete si se regleaza la cateva secunde. Priza programabila poate sa fie de orice tip (chiar si cea recomandata de coleg, cu setare de cuplare la un singur "pinten" adica 15 minute) pentru ca la atingerea capatului motorul se opreste, repornind la urmatoarea cuplare (adica peste 6 ore) ramanand alimentat doar releul de timp (as recomanda un timp de cuplare de minimum doua ori timpul necesar rotatiei).

Link spre comentariu
Vizitator gringo3

Bun..Am mai inteles unele lucruri..Multumesc pentru rabdare.Releul specificat de dumneavoastra este cu intarziere.ce inseamna lucrul asta?ex.Priza reglabila este setat t1=120 sec (2 min pasul minim fiinde de 1 min).Eu am nevoie ca motrorasul sa mearge 85 de sec.Programez releul sa-mi intarzie impulsul 35 de sec, dupa care motorasul preia impulsul de 120sec-35sec=85 sec?

Link spre comentariu

Eu am nevoie ca motrorasul sa mearge 85 de sec.

Nu inteleg de ce aveti nevoie de timpi asa scurti(sec.) cand aici

intoarcerea trebuie facuta odata la 6ore.

scrieti ca procesul de intoarcere se realizeaza la 6 ore.
Link spre comentariu
Vizitator gringo3

da intoarecerea trecuie facuta oadata la 6 ore,intoarcerea efectiv a oualelor (adica timpul de rotatie al motorului) trebuie sa fie 85 de sec.In 85 de sec tavile ajung din pozitia 45 grade la dreapta / in 45 de grade la stanga \.in 85 de sec tavile tre sa se roteasca din pozitia 1 / cu 90 de grade la pozitia 2\.

Link spre comentariu

Daca timpul in care se schimba pozitia oualelor este diferit de cele 85 sec. ce se intampla?Unghiul de rotatie in varianta recomandata de mine este determinat de microlimitatoare, nu de timp, cred ca nu ati citit toata discutia de pe Softpedia la care v-am dat trimiterea.

Link spre comentariu
Vizitator gringo3

ok....avand in vedere ca nu sunt de specialitate inclin sa va cred pe cuvant, eu nu inteleg nimic din aceea schema si nu stiu nici de ce materiale este necesar pentru a o realiza.daca se poate sa explicati schema,..materialele necesare. multumesc

Link spre comentariu
Vizitator gringo3

Am citit ci celelalte comenturi de pe sofpedia.nu am inteles o iota din ele.Totusi am rusit cat de cat sa inteleg schema pusa de dumneavoastra cu exceptia limitatorilor de cursa.Limitatorii de cursa sunt acelasi lucru cu microconectori?Cum actioneaza ei?Releul de timp trimite impuls direct motorului,iar sensul de miscare sau timpul de miscare este dat de limitatorul care ramane deschis?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări