Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

G811 SE A2

RockDok

Postări Recomandate

Cablaj modul alimentare (145/155 [mm]). Unele modificari fata de schema, anume apare un zenner pe tensiunea de alimentare a IR2161 apoi mai multi electrolitici atit pe Ub cit si Uf. Schema finala dupa testari.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 130
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• RockDok

80

• THOMAS

8

• zal

7

• adrian_pic

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Schema pentru care voi desena cablajul. Cum "simson" mi-a taiat elanul cu sensibilitatea am zis sa explorez toate posibilitatile atit pentru EF86 cit si pentru V2 care , in cel mai rau caz, il schimb cu EL34. Nu cred ca in acest ultim caz o priza UL de 20% ar fi deplasata. Tot 20% ma gindeam si pentru infasurarea din catod.

Link spre comentariu

RockDok, proiectul tau este foarte ambitios dar de ce crezi ca UL si reactia negativa globala sint benefice pt A2 ? Am ascultat suficient de mult sunetul unui amplificator in aceasta clasa si sint convins ca va place celor ce experimenteaza A2 dar un amplificator controlat de o bucla de reactie negativa globala nu face altceva decit sa arate bine pe osciloscop, dupa parerea mea sunetul este mai fad iar UL acentueaza o anumita stridenta a sunetului pe medii (nu stiu de ce ), fireste observatia mea este sub rezerva subiectivismului...

Link spre comentariu

Cand proiectul va ajunge in faza de realizare practica sant sigur ca @Rock Dog va renunta la priza UL.Iar reactia negativa globala este eficient atunci cand semnalul care se reintroduce din nou in lantul de amplificare(defazat cu 180 grd),sa fie cat mai fidel fata de semnalul original.In acest proiect reactia negativa globala include doua transformatoare din care cel de cuplaj sau interetaj este o piesa sensibila la paraziti,brum.Parerea mea este ca la realizarea fizica a montajului,dupa masuratori sa va decide folosirea sau nu a RN globale.

Link spre comentariu

Este vorba doar despre o intuitie. Sarcina Tr1, anume grila G811 + R14, nu este liniara. Pentru compensarea acestui comportament banuiesc faptul ca ori si ce incercare de a liniariza raspunsul ar fi binevenita. De asemenea daca Tr1 are priza UL si CFB asta nu inseamna ca nu pot sa le decuplez cind vreau. Ce ne facem in cazul in care trafu' nu este prevazut cu toate cele si, asa cum am mai spus, "ne maninca-n pistolu' de lipit?".

Link spre comentariu

Cand proiectul va ajunge in faza de realizare practica sant sigur ca @Rock Dog va renunta la priza UL.

Iar reactia negativa globala este eficient atunci cand semnalul care se reintroduce din nou in lantul de amplificare(defazat cu 180 grd),sa fie cat mai fidel fata de semnalul original.In acest proiect reactia negativa globala include doua transformatoare din care cel de cuplaj sau interetaj este o piesa sensibila la paraziti,brum.Parerea mea este ca la realizarea fizica a montajului,dupa masuratori sa va decide folosirea sau nu a RN globale.

Aici exista un amanunt pe care il neglijeaza majoritatea constructorilor de trafo out , adica necesitatea unui cuplaj cat mai strans intre infasurarea UL si secundarul cu sarcina ...

De aia nu " suna bine " constructiile amatoricesti care nu tin cont de acest " mic " amanunt cand sunt conectate in modul UL !

Diferenta in auditie este incredibila , pur si simplu .

Acest " mic " amanunt constructiv poate face diferenta intre un FAIL grandios si un proiect de mare succes !

Evident ca mai sunt cateva amanunte " intime " pe care veteranii lampilor nu le popularizeaza .

Candva am incercat sa explic unele fenomene , dar @RockDok nu a fost interesat , iar eu m-am retras din discutie ...

Poate ca Dnul Lazaroiu o sa spuna mai multe ...sau @dvb , fostul @Zbodeoc .

Cei doi au destula experienta in asemenea " fineturi " bobinate ...

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Multumesc, din pacate ma pricep mai mult la desenat decit la ari'metica fapt pentru care intreb daca nu exista cumva o relatie intre numarul de spire bobinate pe un miez feromagnetic si intensitatile curentului electric continuu care trec prin bobine astfel incit cimpul magnetic indus in miez sa se anihileze? Anume daca stim N2, I2 si N1 ar fi o metoda de calcul pentru I1? Desigur geometria realizarii practice are o anumita influenta asupra rezultatului. Cu gindul la un trafo SE, daca strecuram o infasurare care sa compenseze curentul PSF nu ar fi posibila o reducere a raportului putere de iesire/ dimensiuni trafo (sectiune) pentru frecventa minima redata? I1, in cazul in care I2 este variabil (primar trafo) ar trebui sa vina dintr-o sursa de curent constant de impedanta mare?

Link spre comentariu

EVIDENT! Teoretic trebuie sa vina dintr-o sursa de curent ideala, adica cu impedanta infinita. Practic trebuie sa fii atent ca sursa de curent sa fie rapida, adica sa tina curentul constant si la frecvente mari. Atentie, nu ai voie sa pui nici un filtraj capacitiv la iesirea sursei de curent. Poti pune, si chiar e indicat, filtraje inductive serie.Succes.

Link spre comentariu

Mda, era atit de evident incit nu m-am prins din prima, I1*N1=I2*N2. Sa zicem ca avem 3000sp cu 100mA in primar, la 300sp compensare ar trebui un generator de curent de 1A. Poate ar fi mai aproape de adevar daca secundarul ar fi bobinat dublu, o infasurare pentru compensare iar una pentru difuzor. Avind raportul de transformare avem si curentul. O alta varianta ar putea fi un singur strat imediat linga miez.

Link spre comentariu

........................ Cu gindul la un trafo SE, daca strecuram o infasurare care sa compenseze curentul PSF nu ar fi posibila o reducere a raportului putere de iesire/ dimensiuni trafo (sectiune) pentru frecventa minima redata?.....................

Intreb: Introducand o noua putere ce va trebui transferata (cu scopul compensarii curentului PSF)nu ar trebui redimensionat miezul (in sensul supradimensionarii) in vederea transferarii acesteia ?Adica miezul nu ar trebui sa ramana aproximativ la fel de mare ca la inceput ?Incerc sa-mi dau seama de fenomen, daca puteti si aveti rabdarea sa-mi explicati ca unui "invatacel",ar fi extraordinar de bine, daca nu, ignorati postul.
Link spre comentariu

........................ Cu gindul la un trafo SE, daca strecuram o infasurare care sa compenseze curentul PSF nu ar fi posibila o reducere a raportului putere de iesire/ dimensiuni trafo (sectiune) pentru frecventa minima redata?.....................

Intreb: Introducand o noua putere ce va trebui transferata (cu scopul compensarii curentului PSF)nu ar trebui redimensionat miezul (in sensul supradimensionarii) in vederea transferarii acesteia ?Adica miezul nu ar trebui sa ramana aproximativ la fel de mare ca la inceput ?Incerc sa-mi dau seama de fenomen, daca puteti si aveti rabdarea sa-mi explicati ca unui "invatacel",ar fi extraordinar de bine, daca nu, ignorati postul.
Ce se intimpla de fapt: La un SE, avem curent continuu in primar peste care se suprapune semnalul. Acel curent continuu ne incurca deoarece produce un cimp magnetic continuu care tinde sa satureze miezul. Pentru ca sa nu se satureze, creem un intrefier. Intrefierul duce la scaderea inductantei primarului, lucru care ne incurca.Daca facem o infasurare suplimentara care produce un cimp magnetic continuu, la fel de mare si de sens contrar, anulam cimpul magnetic continuu produs de primar.Aceasta metoda a fost folosita in diverse aparate de radio cu lampi, dar din cauza ca era greu sa construiesti surse de curent cu tuburi era destul de rudimentar implementata. Totusi functiona, fara sa sa incadreze in normele HiFi. Cu un traf de iesire deosebit de mic, se obtineau puteri rezonabile (1-2-3W) la iesire cu un SE. Philips si nu numai ei au folosit aceasta metoda.
Link spre comentariu

Sa vedem daca reusesc sa si explic despre ce este vorba, I2 (curentul anodic PSF) induce in miez, prin infasurarea N2, un cimp magnetic de o anumita intensitate si orientare. Daca trecem un curent I1 prin infasurarea N1 se creeaza un cimp magnetic de orientare inversa fata de cimpul indus de N2. La o anumita valoare a I2 intensitatile cimpurilor magnetice devin egale si se anuleaza. Ar fi aproximativ ca si in cazul unui amplif PP la care o ramura nu primeste semnal si se ocupa doar de compensare. Eu as incerca metoda asta de compensare in cazul in care as vrea sa folosesc un miez toroidal in SE.Vad ca "misa" a postat in timp ce ma ocupam de editarea mesajului. Imi pare bine ca nu este chiar aiurea ce am scris.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări