Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Conversie A/D - alt tip


Mondan

Postări Recomandate

Despre un mod mai rapid de a face conversia A/D. Intentionez sa il folosesc la "un fel de osciloscop"

 

Conversia clasica:

Osciloscop cu PIC18f2550 -2.5us timp minim pentru o achizitie pe 10b

2.5us= 0.4MS/s

 

Sugestia:

PIC18f2550 - 48MHz frecventa clock => 12MInstructiuni/s

port->memorie=2 instructiuni

incremeteaza adresa= 1instr

---------------------------------------------------------------

3 instructiuni => 4MS/s daca pui ce ai intr-un port in memorie

 

Iar sepre port semnalul "merge" ca la VU-metru

Ceva gen asta:

Posted Image

sau asta:

Posted Image

poate sunt chiat site-urile unora dintre colagii de forum

 

Intrebarea este: gresec undeva ?

 

Daca pana aici e ok si stiti procesoare/controllere mai rapide astept sugestii

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Mondan

    5

  • godFather89

    3

De ce nu iei un ADC separat?Am vrut si eu sa fac un osciloscop cu ADC + generator de tact + numarator + memorie SRAM + microcontroler care sa citeasca memoria si sa o afiseze/trimita la PC.generatorul de tact e sursa pentru numarator,numaratorul e sursa de adrese la SRAMADC-ul (cu iesire paralela) e sursa de date la SRAM.microcontroler-ul poate suspenda accesul la SRAM pentru a o citi.mai simplu si mai rapid de atat, nu stiu daca se poate.

Link spre comentariu

Asta ar fi o varianta in care vrei sa "inregistrezi" semnalul pe o durata mare de timp si folosesti o placa de RAM din calculator.Faza e ca nu am gasit A/D ieftin la viteza mare. Poate sa aiba si 8 biti.un PIC MIPS e vro 20-30RON si ai tot ce vrei.O alta chestie la care ma gandeam in montajul propus de tine este sa nu pui microcontroller care sa citesca memoria, ci sa micsorezi frecventa de tact atata de mult incat citirea memoriei RAM sa "ajunga" in audio si sa il vezi pe placa de sunet.Si un comutator de pe Read pe Write.

Link spre comentariu
Asta ar fi o varianta in care vrei sa "inregistrezi" semnalul pe o durata mare de timp si folosesti o placa de RAM din calculator.

De ce? Daca vrei sampling rate mare, ai nevoie si de multa memorie. SRAM nici nu stiu daca gasesti peste 128 KB (poate un maxim de 512KB) dar nu am verificat. Placile RAM din calculator sunt DRAM.

 

Faza e ca nu am gasit A/D ieftin la viteza mare. Poate sa aiba si 8 biti.

un PIC MIPS e vro 20-30RON si ai tot ce vrei.

Da, dar nu o sa ajunga la sampling rate asa de mare. Varianta mea ajunge lejer la 32MHz (in functie de memorie duce mult mai mult) si poti sa folosesti mult mai multa memorie.

 

O alta chestie la care ma gandeam in montajul propus de tine este sa nu pui microcontroller care sa citesca memoria, ci sa micsorezi frecventa de tact atata de mult incat citirea memoriei RAM sa "ajunga" in audio si sa il vezi pe placa de sunet.

Si un comutator de pe Read pe Write.

Aici m-ai pierdut. Nu inteleg ce vrei sa zici.

 

 

Pana la urma, depinde de cati bani esti dispus sa investesti. Eu am un logic analizer ce duce pana la 200 MHz sampling rate (8-32 canale). Ma gandeam sa ii fac o interfata in care ii bag un ADC cu iesire paralela si sa ii fac un alt soft care sa serveasca functiile osciloscopului. E destul de mult de lucru si nu prea am tragere de inima sa ma apuc. Dar cu siguranta ar fi util.

 

LE:

http://ro.farnell.com/texas-instruments/adc08200cimt/ic-8bit-200msps-adc-powerwise/dp/8206805

Asta e cel mai ieftin la 200 MSPS pe 8 biti care l-am gasit.

 

LLE:

Ce ai pus in primul post poate fi luat ca un ADC pe 3 biti...

Link spre comentariu

A... dap am scris neclar.Deci ai o memorie RAM. O scrii cu o anumita viteza. Contorul incrementeaza repede adresa de memorie.Acum semnalul tau se afla in memorie. Ti-ar trebui LCD sa il vizualizezi.Dar o solutie mai buna ar fi ca la citire numaratorul sa incremeteze adresa foarte lent. Acum pe iesirea memoriei vei avea "numerele citite", dar cu o viteza mai mica. Un simplu convertor D/A cu retea rezistiva il va face analogic.Vei avea de fapt acelasi semnal dar cu o frecventa mult mai joasa (acelasi ca forma). Acum daca ai un calculator pui osciloscop pe placa de sunet si vizualiezi semnalul. Sa zicem ca vezi un triunghi de 5KHz. Daca stii ca oscilatorul care comanda numaratorul si-a micsorata frecventa de 1000 de ori, insemna ca semnalul este acelasi, dar are de fapt 5MHz si tot asa proportional......... PS: puneti integrate uzuale de memorie care se gasesc pe placi vechi, comune.De ex: integratul de Flash dintr-un memori stick, sau ceva pe placa de telefon antic, sau pe placa de baza,....Pe placa masurata sa injectezi semnal in loc de cuart si sa variezi frecventa.Apoi unde gasestei un numarator sa de rapid sa iti incremeteze adresa de memorie ? De exemplu pentru RAM de calculator ai vro 533MHz frecventa BUS. Un numarator care sa merga la frecventa asta nu prea gasesti.

Link spre comentariu

De multe ori nu poti scadea frecventa sistemului pe care il masori.De multe ori problemele pe care le investighezi cu osciloscopul apar (sau sunt vizibile) doar la frecvente mari.Gasesti numarator, nu e problema. Numaratorul e doar o serie de divizoare de tact.Eu probabil o sa merg pe ideea adaptarii analizorului logic... cand oi avea timp.

Link spre comentariu

Cum gasesti numarator ?!

De exeplu am cautat 74HCT4020 sa zicem mai 100nS timp fall/rise. Asta insema 10MHz maxim ? ca sa nu mai pun fall+rise time

74HC4020; 74HCT4020 14-stage binary ripple counter - NXP

www.nxp.com/documents/data_sheet/74HC_HCT4020.pdf

 

Acum nu-o o problema pe cati biti este iesirea sa se pune unul dupa altul.

 

Ca memorie:

N64s0830 apare in datasheet cu 20MHz

 

Ma gandeam la memoria de calculator care are o frecventa de magistrala de 533MHz spre exeplu.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator cduna

Ce se sugereaza la inceput are o rezolutie de trei biti. Cu aceasta abordare nu vei avea pe port decat secventele 1, 11, 111....11111111Pentru a obtine o rezolutie de 8 biti ar trebui folosit un port de 256 biti sau un codificator extern 256:8 iar etajul analogic de intrare devine utopic.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări