Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pompa dezlipit si realizarea unui circuit in serie


Vizitator Codytzu

Postări Recomandate

Vizitator Codytzu

va rog sa-mi da-ti niste detalii privind folosirea unei pompe de dezlipit modelul acesta (Pompă dezlipire ZD-190) si as mai vrea sa-mi spune-ti cum se realizeaza un circuit in serie cu niste leduri smd sau leduri normale,ca nr 10 led. Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    3

Top autori în acest subiect

Se apasa pistonul pompei pana cand se blocheaza automat in pozitia de jos. Se pozitioneaza varful de teflon al pompei in contact usor cu picatura de fludor ce trebuie indepartata si se apasa butonul de deblocare a pistonului.Se repeta operatia pana cand se curata bine terminalele sau traseele gaurite de pe cablaj.E o procedura greoaie, singurul avantaj e ca se recupereaza cositorul absorbit de pompa.

Personal folosesc tresa absorbanta din sarma subtire de cupru recuperata de la perii de motoare in c.c. de mare putere.curata perfect si dezlipesc cu usurinta orice integrat.Dezavantajul e ca acel cositor absorbit de tresa se arunca o data cu tresa, nu pot sa-l recuperez.

Referitor la circuitul serie cu leduri, revino cu amanunte, nu am inteles ce vrei de fapt sa faci.

Daca vrei sa alimentezi 10 leduri in serie, se leaga fiecare terminal (+) al unui led, cu terminalul (-) al ledului alaturat.Vei avea in final un led cu terminalul (+) liber si un led cu terminalul (-) liber.

Trebuie sa alimentezi sirul de leduri cu o tensiune mai mare decat suma tensiunilor de deschidere ale ledurilor componente.Daca, de exemplu, folosesti leduri albe care se deschid la 3V, vei folosi o tensiune totala mai mare decat 30V, cam 35-40V ceea ce nu e tocmai convenabil.Practic vei realiza grupari serie de cate trei leduri si o rezistenta de limitare a curentului, de circa 220-470 ohmi, alimentate la 12V de exemplu, e o tensiune mai usor de obtinut. Daca vrei sa alimentezi mai multe leduri, faci mai multe serii de cate trei, fiecare cu rezistenta lui de limitare, si le alimentezi pe toate in paralel, de la aceeasi sursa, legand toate plusurile la un loc si minusurile la fel.As face si o schema, daca nu ai priceput, dar ma doare fundul de atata scris :rade: Mai discutam si alta data.

Link spre comentariu
Vizitator Codytzu

si banuiesc ca topind cu letcon-ul acel fluodor,pompa al va curata. eu vreau sa o folosesc cand dezlipesc ledurile smd,in principiu ceea ce am intrebat e pt a schimba ledurile la masina. legat de leduri( le folosesc pt climatizarea la masina) ce nu-mi dau seama e ca nu stiu ce siguranta sa folosesc,banuiesc ca exista un calcul pt a determina acest lucru. Asa se intampla cand nu ai contact niciodata cu asa ceva,dar totul se invata, si mai ales de la persoane atat de bune ca voi cei ce ne raspundeti la toate nelamuririle noastre.Va rog sa-mi spuneti unde se pune practic acea rezista,ca am auzit en pareri

Link spre comentariu

Rezistenta de limitare se poate lega oriunde in serie cu ledurile, dar se monteaza obligatoriu, daca vrei sa nu se arda ledurile.Valoarea ei se alege astfel incat prin leduri sa nu depasesti 20mA uzual pentru ledurile de mica putere SMD, rotunde 5mm, 3mm, etc.Sunt fise tehnice pentru fiecare tip de led disponibile pe net daca nu esti sigur, e bine sa le consulti. Daca luminozitatea ledurilor e suparator de mare uneori, se poate micsora curentul prin marirea valorii rezistentei, e chiar mai bine pentru durata de viata a ledurilor sa le alimentezi sub curentul nominal. Valoarea rezistentei de limitare o poti afla grosier prin formula Ua-ULed/Iled unde Ua este tensiunea de alimentare, Uled este caderea de tensiune specifica ledului, si Iled este curentul nominal al ledului. Practic se ajusteaza valoarea obtinuta in plus sau minus, fiindca nu se obtin valori standard. Uzual caderea de tensiune specifica Uled este 3V pentru led alb sau albastru, 2V pentru verde sau galben si 1,6-1,8 pentru rosu, valorile sunt orientative, sunt si diferente intre diversi producatori.

Link spre comentariu

Am zis ca se calculeaza scazand din tensiunea de alimentare( ex. 12V) caderea de tensiune pe led sau leduri (ex. 10V) si imparti rezultatul la curentul nominal al unui led (ex. 0,02A)

Deci in cazul asta avem 12-10=2 apoi 2/0,02=100 Ohmi (sau o valoare foarte apropiata)

In realitate, la masini, tensiunea este de 12V numai in stationare, cu motorul oprit.In timpul functionarii alternatorului, la bornele bateriei se afla o tensiune de 13,8V pana la 14,5V.

Deci rezistenta se ia pentru cazul tensiunii celei mai mari de alimentare, in cazul din urma R=220 Ohmi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări