Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Telecomanda pentru cap foto motorizat

Vizitator emilclick

Postări Recomandate

Vizitator emilclick

Salut tuturor,Sunt, nu incepator, ci complet pe dinafara, dar vreau sa rezolv o problema. Daca am nimerit gresit imi cer scuze. Daca ma puteti ajuta atunci va multumesc din tot sufletul.Vreau sa fac o telecomanda wireless pentru un cap foto motorizat Bescor m101, care are o miscare de rotire in plan orizontal, deci in jurul unui ax vertical, de +/- 170 gradesi o miscare de rotire, de inclinare, in plan vertical de +/- 15 grade cu posibilitatea de a varia viteza de rotatie. Dispozitivul este actionat de o telecomanda cu fir ce este prevazuta cu un buton gen joystick cu 4 directii, avand posibilitatea de a actiona si doua directii vecine si un slider pentru viteza de rotatie, comun pentru ambele miscari. Telecomanda se conecteaza la dispozitiv printr-un cablu de 1,2m si o mufa rotunda cu 8 pini.In conditiile in care aparatul foto care-l montez pe acest cap are conectivitate Wi-Fi, beneficiez de remote viewfinder si control al camerei de la distanta, 15-20m pe un dispozitiv android. Tableta sau smartphone. Pot vizualiza imaginea life cu reglare a zoomului si stabili pe displayul tabletei punctul de focus, corectie de expunere si alti parametric si bineinteles sa declansez fotografia sau video.Bineinteles ca in aceste conditii telecomanda cu fir de 1,2m este total nepotrivita.Prima varianta a fost sa prelungesc cablul telecomenzii. Furnizorul capului are si cablu prelungitor pentru acesta la 100 lei un cablu de 5m. Mi-ar trebui cam 2 buc. pentru o raza comparabila cu a camerei cu Wi-Fi. Cam scump. Apoi m-am gandit sa fac eu un prelungitor si dupa ceva cautari, cei drept nici unde sa caut nu prea ma pricep, am gasit totusi un cablu cu 8 fire la un pret mai mult decat acceptabil, adica 1 leu/m, pentru cablare internet, cam scortos, dar ieftin. Nu gasesc insa conectorii care-mi trebuie, cu 8 pini. E un model mai vechi, acum 40 de ani precis am vazut asa ceva pe Academiei. Ar mai fi si varianta mult mai simpla sa tai cablul telecomenzii pe la jumate si sa-l prelungesc prin innadire.OK, dar intre timp m-am gandit ca daca pot controla aparatul wireless cu toti parametric lui inclusiv zoom, tach-focus si declansare e cam aiurea sa command capul cu fir. Asa ca m-am uitat la cateva siteuri cu accesorii pentru modelism si am vazut ca sunt componentele care mi s-ar potrivi. dar nu stiu ce sa aleg. Recever cu 2,3,4,6 sau 9 canale. Dupa mintea mea ar trebui 3 canale. Unu pentru rotire in plan orizontal inainte-inapoi si unul pentu rotire in plan vertical inainte-inapoi, iar al treilea pentru viteza de rotire. Atat. Dar habar n-am daca e bine si am vazut ca mai sunt si controlere. Apoi pentru transmitter nu prea am vazut modul transmiter cu n canale ci consola sau stick transmitter care e cam scumpa si mie nu-mi trebuie. La cat m-am priceput eu cred ca ar fi un transmiter si un recever la vreo 2-300 lei. Asta daca nu mi-ar trebui si alte componente. In mod sigur accumulator alimentare.Si ca sa ajung de unde trebuia sa plec, am vazut la dumneavoastra in discutie un modul Aurel si am avut impresia ca s-ar potrivi proiectului meu. M-am uitat pe saitul lui si am vazut ca este disponibil la Timisoara cu 39 lei, dar n-am inteles nimic de acolo, cam ce face, cei dreptcam lipsesc specificatii sau probabil sunt pe alta limba decat a mea. Pretul ar fi foarte bun, cam 1oo lei cu transport pentru 2 buc, daca s-ar potrivi la ce vreau eu.Astea fiind datele problemei as fi recunoscator daca m-ar scoate cineva din incurcatura, asta bineinteles daca a avut mai intai rabdarea si bunavointa sa citeasca toata polologhia mea.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bercioiu

2

• validae

1

• Aelfo

1

Top autori în acest subiect

Sliderul pentru comanda vitezei de miscare e ON-OFF cu doua pozitii clare, sau mai degraba ca un potentiometru ce regleaza progresiv, ca o acceleratie ? Intreb asta fiindca s-ar putea sa fie mult mai complicat de comandat la distanta, fiind nevoie de o telecomanda proportionala, care e mult mai scumpa si dificil de modificat pentru proiectul tau.In principiu, orice comanda separata, necesita un canal radio.

Deci patru canale pentru azimut si elevatie, si unul pentru viteza.Aci e problema, daca viteza se regleaza progresiv, trebuie un canal cu comanda proportionala, nu ,,totul sau nimic".

Link spre comentariu
Vizitator emilclick

Da, multumesc pentru raspuns. Viteza este comandata in mod continuu pe o anumita plaja. Cei drept pe mine ma nemultumeste total aceasta plaja, 2-5 grade/s, dar asta-i alta treaba. Deci am nevoie de un canal cu comanda proportional pentru viteza. Iar pentru miscari, inteleg de la tine ca am nevoie de 4 canale, nu 2 cum ma gandeam eu. Multumesc pentru lamurire. Dar intrbarea ar fi daca acel modul Aurel este potrivit si cate canale comanda el? Am vazut in poza ca are 12 pini si mi-am imaginat ca asta insamna 4 canale,dar nu vad cum se alimenteaza si la ce tensiune.Inca odata multumesc si poate aflu si un raspuns la ultima intrebare.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Comenzile se transmit simultan, sau pe rand? Intreb pentru ca daca se transmit pe rand, cel mai simplu se face cu infrarosu ( bine inteles daca nu exista obstacole intre dispozitiv si telecomanda ).

Link spre comentariu

Referitor la modulul Aurel, in general el transmite ce semnal are la intrare, adica transmite in eter datele ce se gasesc la pinul In data. Pentru a-l folosi, trebuie adaugat un codor la trnnsmisie (ianintea emitatorului) si un decodor la receptie (dupa receptor). Prin aceste perechi de codoare-decodoare se transmit date in format digital. Am scris eu un fel de tutorial in sensul asta aici.

Dar eu raman la parerea mea ca infrarosu este cea mai simpla solutie, se poate folosi orice telecomanda RC5 (Philips)

Link spre comentariu

Se poate rezolva foarte simplu cu o telecomanda proportionala cu 2-4 canale, un acumulator serios (depinde cate ore este nevoie), si interfata dintre receptor si mufa din Bescor MP101 (si nu Bescor M101). Interfata ar fi mai delicata, dar se poate rezolva daca se cunosc formele de semnal transmise catre motoare. Primul pas: date tehnice despre Bescor MP101.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări