Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

variator tensiune 220

csl1131

Postări Recomandate

vreau o schema care sa poata (cu tiristor ar fii ideal, altfel trebuie sa o modific sa pun 2 tiristori in paralel sau cumva) ca sa imi micsoreze tensiunea de la 220 la 100V (sau mai jos nu conteaza)

ideal ar fii sa fie si de putere dar nu conteaz a ca o fac eu pt ce piese am..(sper)...ceea e important e sa imi functioneze la transformatoare si motoare cu rotorul in scurtcircuit

m-am jucat cu una normala care mergea la sarcini rezistive dar cand am pus un traf mi-o pocnit tiristorul...si nu vreau sa repet aceeasi greseala cu circuitul de putere care o sa il fac.. (nu ar fii foarte bine sa pot arde un tiristor de 220A de la 220V)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• csl1131

4

• tavix

1

• yo9hrb

1

• alex mm

1

Top autori în acest subiect

...Sal , incep cu a doua parte , motoarele cu rotor in scurt (colivie de veveritza) pt. a avea cuplu , constant shi la turatzii mai mici , trabuie ca raportul tensiune,frecventza sa ramana constant . Deci la ce putere vrei sa faci toata treaba asta?Tensiunea ,se poate varia , dar frecventza ? :rolleyes: De regula motoarele , asincrone cu rotorul in scurt,monofazice sunt construite , cu doua infasurari , una se leaga la 220V , iar cealalta printr-un condensator de defazare , in paralel cu prima pt.a crea un camp magnetic invartitor . :yawinkle: Pt.prima intrebare, ash zice sa-tzi procuri un autotransformator ? La sarcini inductive apare pe tiristor (triac) dU/dt care duce la strapungerea SCR-ului . Se pune paralel cu acesta, un grup C+R (serie) pt. a limita dU/dt . Poate , altzii shtiu mai bine , sau au alte solutzii :smt006

Link spre comentariu

la motoare nu am prea mare idee despre cum si ce se mananca..stiam ca daca micsorez tensiunea o sa micsorez si rotatia daca am ceva cuplu pe el,nu?? adica daca are sarcina si invarte ceva cand ii micsorezi tensiunea ii miscorezi si rotatia care le face (daca forta de frecare ramane la fel), sau gresesc.. (e foarte posibil sa gresesc)motorul are cam vreo 1.5kW traful care vreau incerc ceva sa vad daca ar merge sa scad tensiunea din secundar si sa il pot folosii pt sudura in puncte sau daca nu macar sa il fac sa mearga si cu electrozi de 1-1.5mm pr ca acum minim e de 3.25 altfel taie sau "arde" intntaneu electrozi mai mici..unu de 2 mi s-o topit in mai putin de o secunda dupa ce s-a lipit de ce incercam sa sudez(in primar are 2 benzi de 2.5*4mm si in secundar nu msai stiu exactdar parca avea 3 de 12*3.5mm ), e dinala cu sunt magnetic si daca e la minim atunci merge bine cu 3.25 daca e pe la jumatatae sau putin peste jumatatwe sudam cu 5mm si daca eram la 3/4 sau nu mai stiu exat taiai cu electrod de 5mmoricum ideea e sa vad o chema sa mearga la un traf de 1-2-300W si pun eu componeentele de ce valori/putere vreau eu

Link spre comentariu

:smt003 pt motor asincron nu merge cu scaderea tensiunii medii pe el o sa scada intr-adevar putin turatia si apoi o sa-si piarda cuplul si o sa se opreasca.cu traful de sudura ar merge dar daca poate da curent pt 5 mm atunci are o putere mare si nu prea ai voie sa pui asa putere mare pe monofazata obisnuita.

Link spre comentariu

Iar pentru sudura in puncte nu-ti va merge. Acolo ai nevoie de curenti f. mari (tensiunea e mica). Dupa cum ai descris tu traful banuiesc ca scoate min. 125...140A (pt. 3,25) si max. vreo 200. Pentru 2,5 iti trebuie 70...90A. Sa nu uit: pentru sudarea in puncte conteaza f. mult si partea mecanica. Se aplica niste forte variabile pe electrozi, acestia de regula se racesc cu apa iar dimensiunile lor se calculeaza f. strict in functie de grosimea tablelor care se sudeaza (eventual sa-mi caut cursul de echipamente de sudare...prin pod :smt003 )

Link spre comentariu

parca ceva de genu asta stiam si eu..minim 140A si maxim undeva la vreo 300A daca mai tin eu bine minte...oricum chiar nu are nimeni o schema care sa fie de putere mica nu conteaza dar sa mearga pe sarcini inductive??????????????????????????//

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Schema cu doua tiristoare in contratimp se gaseste in revista Conex din 2002 sau in cartea "Automatizari in gospodarie" e de 2kw sarcina maxima ,l-am facut si merge brici cu tiristoare de minim 15 A. :supz:

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

pana la urma eu m-am jucat cu asa ceva in functie de tiristorul folosit puterea difera, in rest cam altceva nu difera nimictranzistorii sunt BC-uri sau orice alt tranzistor, nu prea conteaza ce se foloseste puntea se pune cam de aceeasi valoare cu triacul folosit . merge foarte bine, cu un triac de vreo 22A care il aveam mi-am comandat fara probleme un traf de 1kW, dar cred ca merge si mai mare...oricum sunt curios daca imi rezista potentiometrul si la triacul de 80A sau iese fum din potentiometru, pt ca ala are curentl de poarta mult mai mare decat asta ce imi place la schema asta e ca se poate folosii fara probleme si transformator sau motoare pt ca nu are dezavantajul ca la altele sa dea impulsurile asimetric si nu e riscul sa se satureze in cc consumatorulde asemenea daca prezinta instabilitati sau ceva (la mine nu era cazul) se poate pune un cond de aprox 0.1uF in serie cu o rez de 300 ohmi/0.5W in paralel pe tiristor

Link spre comentariu

Nu merge alimentat un amplificator deoarece se obtine o sursa dealimentare foarte zgomotoasa.Cel mai convenabil este sa faci rost de un variac, un autotransformatorcare are cursor si poti regla tensiunea dupa dorinta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări