DanuAL Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Cand am luat si eu legatura cu cei de la Optimum DE, mi-au spus ca piesele le ansambleaza in fabrica lor cu injinerii lor.... Peste tot, tot oameni .Daca ai posibilitatea si vrei ceva mai mult de la noul strung fata de actualul strung, alege'l pe ala care sa ''faca'' mai multe! Sa fie capabil de mai mult! Pana si puterea motorului e foarte importanta, si acel surub ptr. avansul longitudinal e un atuu' in plus. Daca mai stai mult si te gandesti, poate ajungi sa-ti iei un strung mai mare, cam pe la aceiasi bani, dar mai potent! Colegu @ndc74 cred ca n-o avut destula rabdare sau cutitul nu era destul de bine ascutit. M24 are pas de 3 = adancimea filetului 3,9 + 2-3zecimi. E adevarat ca pe un strung d-asta mic, de banc, nu prea poti intra in metale cu span mare, dar filetele ar trebui sa zbarnaie. Pe lungimea aia trebuia sprijinit in varful rotativ - din cca. 8-9 treceri faceai filetu'. Link spre comentariu
sorin renato Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Cum naiba sa influenteze vanzatorul calitatea productiei? in primul rand exista bariera lingvistica, apoi exista o limita de pret , pret care inseamna timp investit in fabricarea utilajului. Vanzatorul cu pretentii poate doar sa aleaga din fabrica strungurile care se incadreaza intre niste limite de precizie. Ca sa nu va faceti iluzii in legatura cu precizia si calitatea chinezariilor : Credeti ca pierde chinezul timpul ca sa verifice macar cat de plane sunt ghidajele? Link spre comentariu
ndc74 Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 Colegu @ndc74 cred ca n-o avut destula rabdare sau cutitul nu era destul de bine ascutit. M24 are pas de 3 = adancimea filetului 3,9 + 2-3zecimi. E adevarat ca pe un strung d-asta mic, de banc, nu prea poti intra in metale cu span mare, dar filetele ar trebui sa zbarnaie. Pe lungimea aia trebuia sprijinit in varful rotativ - din cca. 8-9 treceri faceai filetu'.E posibil ca nici eu sa nu fi fost prea rabdator la momentul ala. La filete mai mici intradevar ca sbarnaie, dar la acest M24 a capotat.Binenteles ca l-am sprijinit in varful rotativ, caci era lung. Cutitul cu pastila vidia pt filet a fost nou la inceput, dar pana la sfarsit s-a ciobit, asa ca in momentul ala am abandonat, am luat filiera si l-am finalizat cu ea. Link spre comentariu
DanuAL Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 A fost nou cutitul si asa l-ai folosit sau a fost nou, ulterior polizat si pe urma bagat in span?! Cutitele vin profilate din fabrica, dar mai trebuie polizate, formate muchiile, unghiurile. Sa ciobit pentru ca, probabil, nu te-ai dus pana in capat cu toate spirele. Probabil ca la prima taietura te-ai dus 200mm, la a 2a doar 199mm, la a 3a 201mm, etc., atunci se intampla sa se ciobeasca pastila, si/sau viteza necorespunzatoare la care se taie filet. Link spre comentariu
ndc74 Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 El a fost proaspat reascutit.E posibil sa fie fie din cauza faptului ca nu am mers la fiecare trecere la aceeasi lungime. Cert e ca turatia a fost turatia minima la care mergea strungul (in jur de 100 rpm).Eu raman la concluzia ca pt astfel de diametre si pasi este slab motorul. Sa nu uitam ca pasul de 3mm e pasul maxim pt un astfel de strung. Nu degeaba au stabilit acest pas maxim. Nu cred ca era nici o problema sa puna o combinatie de roti care sa permita un pas de 5-6mm, dar pur si simplu nu poate motorul asa ceva. Pe masura de faci mai multe treceri si cutitul intra tot mai adanc in material, suprafata care este strunjita creste si motorul nu mai face fata. Link spre comentariu
alin 105 Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 Nu vad diferenta de efort pentru motor intre un pas de 0.5 si unul de 3 sa zicem.Conteaza adancimea si latimea canalului strunjit d p d v al motorului, adica geometria cutitului, nu pasul filetului. Link spre comentariu
ndc74 Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 Aici nu sunt de acord. Pasul da adancimea in care va intra cutitul. Pt acelasi nr de treceri, la un pas de 0,5 cutitut trebuie sa muste max o zecime, pe cand la 3mm va trebui sa muste 6 ori mai mult, in consecinta efortul e mult mai mare. Asta cu conditia sa pastram acelasi nr de treceri.Sau altfel spus, pt a pastra acelasi efort la motor, intre un pas de 0.5 si unul de 3, avansul transversal la fiecare trecere trebuie sa fie de 6 ori mai mare pt pasul de 0.5 fata de cel de 3mm. Link spre comentariu
alin 105 Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 In conditiile enumerate mai sus da, asa este.Dar nimeni nu ma opreste sa obtin strunjirea unui filet din mai multe treceri.Dupa obtinerea adancimii corecte, filetul de 1 mm latime pas de 3 mm se poate largi prin alte treceri avansand din cate treceri e nevoie cu inca 2-3 zecimi, miscand longitudinal portcutitul din roata de avans manuala.Evident ca numarul de treceri necesare creste. Link spre comentariu
ndc74 Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 E adevarat, dar eu am plecat de la premiza ca fac acelasi nr de treceri pt fiecare pas.Oricum, cert este ca odata cu cresterea diametrului filetului si a pasului acestuia creste efortul motorului pt acelasi nr de treceri. Pt M24 eu cred ca am facut apropape 10 treceri si el tot nu era gata. In plus cand s-a ciobit si pastila am renuntat si am luat filiera ca sa-l finalizez. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 Daca pentru un filet cu pas de 3 mm, sau mai mare, se intampina probleme la aschiere, atunci in momentul in care se constata acest lucru, se avanseaza port-cutitul manual cu cateva sutimi, din roata de manevra a saniei port-cutit. Cutitul va taia astfel doar pe un flanc, cel putin pentru un span si va usura astfel sarcina motorului. Totusi, ca fapt divers, atunci cand se intampina probleme de depasirea puterii motorului electric la filetare, mai mult ca sigur, cutitul s-a uzat si trebuie reascutit. Link spre comentariu
radu cnc Postat Octombrie 31, 2013 Partajează Postat Octombrie 31, 2013 Daca pentru un filet cu pas de 3 mm, sau mai mare, se intampina probleme la aschiere, atunci in momentul in care se constata acest lucru, se avanseaza port-cutitul manual cu cateva sutimi, din roata de manevra a saniei port-cutit. Cutitul va taia astfel doar pe un flanc, cel putin pentru un span si va usura astfel sarcina motorului.Se poate intra nu cateva sutimi ci jumatate din valoarea avansului transversal pentru taierea cutitului pe un flanc si la ultima trecere nu se mai deplaseaza cutitul in lateral pentru strunjirea de finitie a filetului. De asemenea si cutitul se ascute cu un unghi negativ pentru latura taietoare a cutitului. Link spre comentariu
andreigradu Postat Octombrie 31, 2013 Partajează Postat Octombrie 31, 2013 Corect ce spune colegul Ola si Radu, atacarea filetului se face separat pe flancuri, asa e descrisa filetarea si in manualul de utilizare a strungului meu. Spune sa misti sania portcutit stanga dreapta la fiecare trecere in asa fel ca cutitul sa atinga doar o parte a filetului. Pare firesc ca daca infigi sageata cutitului pe ambele fronturi sa se infraneze la strunguri cu motor mic. Link spre comentariu
andreigradu Postat Octombrie 31, 2013 Partajează Postat Octombrie 31, 2013 Despre strung, caci discutia e despre o achizitie.Sa se hotaraca colegul daca doreste seria mica de 40-50kg sau seria de 120-130kg caci e o diferenta mare intre cele 2 modele.Modelul mic l-ati vazut cu totii in supermarket, de ex OBI, Hornbach, Praktiker,....Modelul mare, adica D250 e alta categorie.Eu pot sa spun despre ce am eu, adica Quantum D250x550 ( mai multe informatii gasesti in topicul dedicat acestui strung ),Quantum este o serie de o calitate mai scazuta decat Optimum, mai degraba un amestec de componente ramase din Optimum, sau care nu intrunesc conditiile CTC ale seriei Optimum. La mine pe motor scrie Optimum, pe geamul de protectie scrie Optimum, deci e un amestec de piese, care per ansamblu au o calitate net superioare lui Einhell. La un asemenea model nu ai pinioane de plastic si nu vei schimba rulmenti prea curand, vine chiar reglat si la jocuri din fabrica, ma refer la carucior.Cel mai bine e sa mergi sa vezi ceea ce cumperi. Prin palpare iti vei da seama de calitate.Diferenta intre cele 2 categorii e si la pret, dublu la seria mai mare. Link spre comentariu
enjoy Postat Noiembrie 1, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 1, 2013 D Cel mai bine e sa mergi sa vezi ceea ce cumperi. Prin palpare iti vei da seama de calitate. Diferenta intre cele 2 categorii e si la pret, dublu la seria mai mare. As fi fost foarte multumit daca as avea posibilitatea sa pun mana pe ele inainte sa le cumpar. Din pacate in Iasi nu gasesti nici macar Einhell in Praktiker.M-am hotarat la urmatorul model, mai caut la nemti sau o sa cumpar unul din astea: http://www.warco.co.uk/metal-lathes-met ... lathe.html - motor de 900W 1350£ + 176£ transport http://www.chestermachinetools.com/db10 ... 3971-p.asp - 1075£ + 180£ transport http://www.chestermachinetools.com/db10 ... 9834-p.asp - diametru ax strunjire doar 21mm, 1225£+180£ transport http://toolco.co.uk/pages/bakery/1022gv ... athe-9.php - 1000W, 550x250, 26mm, 50-2500, 1150£ Toate vin cu aceleasi accesorii si au cam aceleasi specificatii. Folosit ca hobby, stau departe de Optimum, este posibil sa aiba o calitate mai buna insa mai este posibil sa fie doar o chestie de marketing. Link spre comentariu
andreigradu Postat Noiembrie 1, 2013 Partajează Postat Noiembrie 1, 2013 Chester vad ca nu e pe stoc, nu are indicator de filet, avans transversal.Warco e mai dotata si e pe stoc si in sistem metric.Oricum e mai dotata decat ce am eu, mai ales ca are acele 2 roti jos din care reglezi vitezele de avans, ceea ce eu nu am.Singurul aspect pe care trebuie sa-l iei in considerare este ca la motorul de cc cand lucrezi cu el sa fie la turatie cat mai mare, si sa-i aplici un ventilator permanent. La toate motoarele de CC cu regulator de turatie am vazut ca ventilatorul e aplicat separat pe ele ca sa se raceasca corespunzator. Daca ar avea si cutie de viteze cu fulii sa poti muta gama de turatii ar fii perfect, e rau sa mergi cu motorul in 50rpm cand raportul fuliilor e pentru 2000rpm. Normal e sa setezi raportul pentru 120rpm si de aici sa scazi turatia, astfel si cuplul e mai constant.WM 250V-F VARIABLE SPEED LATHE despre asta iti spun, mai ai un avantaj, in pretul ala primesti si universal cu 4 bacuri, linete fixe si mobile, astea la Rocast/Quantum mai costa (80+30+40+40 euro)+tva parca. (ca trebuie sa iti cumperi si o flansa de adaptare a universalului cu 4 bacuri, ca are alte gauri de prindere fata de cel cu 3)Dupa cum vad pretul in lei ar fi 7944 lei.Ai avea in plus fata de al meu avansul transversal, indicatorul de filete, manetele de reglat avansul si un aspect foarte important directia de avans a saniei se schimba din maneta de pe panou, cea din stanga, la mine nu exista asa ceva.Depinde daca iti vor livra in tara, cat va dura, si sper ca marfa sa fie identica cu ce este postat pe net.Banuiesc ca stai la bloc si il vrei pe balcon, asa cum am facut eu, ca altfel de aceeasi bani iti cumperi un strung romanesc SN cu toate accesoriile si poti realiza lucrari serioase. Link spre comentariu
Postări Recomandate