Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare sursa de laborator

en

Postări Recomandate

Cunostintele mele de electronica sunt limitate. Va rog sa-mi spuneti daca pot modifica o sursa de laborator 0-30V, 0-10A.Are patru tranzistoare de putere 2N3055, montati pe un radiator cam plapand,ventilat permanent.Intentia mea este sa-i inlocuiesc radiatorul cu unul cu suprafata mult mai mare de racire,sa-i inlocuiesc tranzistoarele cu unele de putere mai mare astfel incat sa pot avea pe iesire maxim 20A sau chiar mai mult daca este posibil si sa alimentez sursa de la un transformator de putere exterior, cu conditia respectarii parametrilor a celui existent pe sursa. As fi dispus sa scot radiatorul afara din sursa si sa-l montez intr-o cutie separata.Ce sfaturi imi dati? Mai jos este poza cu modelul de sursa pe care am intentia s-o modific.

post-2298-139829607465_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gauss

4

• godFather89

3

• en

1

• validae

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Va trebui sa scoti schema sursei fiindca are un curent maxim limitat de protectie. Degeaba pui tranzistori mai puternici si trafo exterior, daca nu modifici si pragul de curent maxim. S-ar putea sa nu fie chiar asa simplu.Dar se poate.

Link spre comentariu

Parerea mea este sa construiesti una la curent mai mare,daca ai nevoie 10A < ?Eu am ana 0-30V 0-5A RXN 305D,a fost cam galagios,am schimbat ventilatorul de 24V la una de sursa PC 12V si am montat un stabilizator 7812,pe radiatorul original am prins cu suruburi un alt radiator din monitor CRT,acuma sufla aerul mai incet,zgomotul sa redus cam la jumatate si tranzistorii de pe radiator nu se incalzesc prea tare nici la curent de 5A

Link spre comentariu

Cunostintele mele de electronica sunt limitate. Va rog sa-mi spuneti daca pot modifica o sursa de laborator 0-30V, 0-10A.Are patru tranzistoare de putere 2N3055, montati pe un radiator cam plapand,ventilat permanent.Intentia mea este sa-i inlocuiesc radiatorul cu unul cu suprafata mult mai mare de racire,sa-i inlocuiesc tranzistoarele cu unele de putere mai mare astfel incat sa pot avea pe iesire maxim 20A sau chiar mai mult daca este posibil si sa alimentez sursa de la un transformator de putere exterior, cu conditia respectarii parametrilor a celui existent pe sursa. As fi dispus sa scot radiatorul afara din sursa si sa-l montez intr-o cutie separata.Ce sfaturi imi dati? Mai jos este poza cu modelul de sursa pe care am intentia s-o modific.

Probabil ca ai putea modifica si suntul pe care se masoara curentul astfel incat cand se trag 10 A , sa creada ca se trage doar 1A (sau ceva de genul). Altfel, ar trebui modificat si softul.
Link spre comentariu

Ce sfaturi imi dati?

Eu vă sfătuiesc să renunţaţi la modificarea sursei.Aveţi vreo schemă care să solicite (de exemplu)7 V/18 A sau 28 V/20 A ? Efectiv nu văd rostul.Pentru astfel de situaţii atipice (extrem de rare)confecţionaţi un alimentator separat, capabil săasigure tensiunea şi curentul respectiv.
Link spre comentariu

La ce i-ar trebui ? E o sursa liniara , cu comutarea prizelor pe secundarul transformatorului de retea . Functioneaza foarte bine , fabricantul nu stia de moda cu microcontroler la orice ... acum 10 ani cind a aparut se foloseau schemele clasice , rezolvare pe care o recomand si acum .

Link spre comentariu

Nu ... se produc si astazi , cu aceeasi schema , sint multe magazine on-line si " fizice " care au la vinzare . Din ce cauze , asta e o alta discutie . Argumente pro si contra s-au vehiculat in multe topicuri pe Elforum , chinezul nu stie de ele , si eu cred ca stie bine ce stie . Eu am 2 astfel de surse , au venit cu stecher model american , si am gasit discutii despre Zhaoxin pe multe forumuri straine , nu s-a gindit nimeni sa le critice si implicit sa le modifice , invocind argumente rezonabile . Asta nu inseamna ca nu se poate incerca , cine are timp si ratiunea sa faca asa ceva . Cine stie , poate le furam piata ...

Link spre comentariu

La ce i-ar trebui ?

Reducerea costurilor.Deci e mai veche, asa se explica.
E adevarat ca eu sunt mai "de moda veche", insa chiar nu vad cum s-ar putea reduce costurile inlocuind un potentiometru clasic cu unul "electronic", echipat cu microcontroler. E ca si cum ai "reduce costurile" mergand cu automobilul in loc de bicicleta, pentru 200 de metri...In alte aplicatii da, se poate invoca un castig oarecare, insa aici ar fi doar o chestie de moft...
Link spre comentariu

Chinezul nu se complica cu surse schumpe decat daca are client sigur.Am una acasa si am desfacut-o de noua stiind ca se lucreaza in graba in China.Am adunat toata salata de fire cum se cuvine, fiind pozitionate peste radiator, prinse sub traf si alte suruburi. Daca doreste cineva am atasat o schema a chinezului (0-30V, 0-05A).

Link spre comentariu

Discutia a deviat ... ieftina , scumpa ... eu le folosesc pe cele care le am sa fac bani . La vremea respectiva le-am ales dupa multe " deliberari " , mie mi s-au parut ieftine . Astept link-uri cu solutii mai ieftine . De bune ... eu le consider bune . Acum , daca sint useri care stiu ca au microcontroler fara sa le fi desfacut , si gasesc defecte si dezavantaje care explica de ce nu au ... asta e alta discutie . Nu intru in discutii despre ce trebuie sa faca o sursa de laborator si cum anume . Am aflat asta acum mai mult de 30 de ani , si mi-au trecut destule surse prin mana . Nu mi-am schimbat parerile , n-am avut motive . Nu sint un adept al produselor chinezesti , ba din contra . De data aceasta ( cazul surselor in discutie ) , n-am reprosuri , merg de ani buni fara defectiuni . Probabil daca se defecteaza o voi repara ieftin si rapid . Asta conteaza pentru mine . Altfel , cine e hobbyst ... poate sa construiasca o sursa si cu dual - core , si cu matrice cu diode , si cu memorii cu ferita , si in comutatie , cu telecomanda si touch-panel , placerile nu se discuta .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări