Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Adaptor clamp-metru ?


messu

Postări Recomandate

Tot cautand prin niste lazi cu vechituri, am dat peste aparatul din imaginea pe care o atasaz. Pare a fi un fel de clamp metru, desi momentan mi se pare mai mult clamp decat metru... :)Intrebarea este cum as putea sa-l folosesc. Se poate conecta direct la un multimetru digital, sau ar trebui un adaptor ?Dar cele trei marcaje de pe lateral(500/0,25 A, 100/0,05 A si 20/0,01 A) ce ar semnifica ?

post-9378-139829607442_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • doru3160

    6

  • messu

    5

  • validae

    5

  • Mircea

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

E un adaptor cu transformator de masurare a intensitatii in curent alternativ. Poti masura maxim 500A .500/0,25 e raportul de transformare, pe domeniul de 500A la curentul maxim de 500A vei avea un curent pe ampermetru de 0,25A. Daca nu cunosti curentul ce trece prin cablul de forta pe care faci masuratoarea, conectezi pe domeniul maxim si pentru precizie sporita, cobori succesiv pe domenii mai mici in cazul in care curentul masurat se incadreaza in limite.

Link spre comentariu

As adauga: mare atentie cand lucrezi cu transformatoare de curent!!! Raportul de transformare fiind atat de mare, in gol poti avea o tensiune care poate fi mortala. Regula de baza: il tii in scurt (un fel de jumper peste bornele lui de iesire - cu un conductor de 1 mm2) pana cand il ai conectat la multimetru, apoi scoti scurtul si masori.

Safety precautionsCare must be taken that the secondary of a current transformer is not disconnected from its load while current is flowing in the primary, as the transformer secondary will attempt to continue driving current across the effectively infinite impedance up to its core saturation voltage. This may produce a high voltage across the open secondary into the range of several kilovolts, causing arcing, compromising operator and equipment safety, or permanently affect the accuracy of the transformer.

Link spre comentariu

Am facut proba aseara, dar n-am obtinut niciun rezultat. Nicio indicatie chiar si pe cel mai mic interval de masurare, adica 20 mA. Proba am facut-o cu o aeroterma de 2,2 Kw, ca sa fie un curent mai serios in circuit. N-am avut la indemana un cosumator mai mare.... Cred ca e ceva putred, p-acolo, dar n-am avut timp sa investighez in detaliu. Altfel clestele cred ca e bun. L-am probat cu testerul de continuitate si pare OK.Sa mai incerc si altceva ? Imi mai dati vreo idee ?

Link spre comentariu

Pai, omule, se masoara doar pe un fir din cele doua care duc la priza! Daca ai introdus in cleste tot cablul de alimentare, si faza si nulul simultan, campurile magnetice se anuleaza,fiind de sens contrar. Repeta masuratoarea, doar pe un conductor, fie faza, fie nul, nu are importanta.

Link spre comentariu

Pai, omule, ca vad ca acum asa e exprimarea, de unde ai tras dumneata concluzia ca am introdus in cleste tot cablul ???

Am recunoscut, din prima postare, ca este un aparat pe care nu l-am mai folosit si despre care nu stiu mare lucru. Dar atat !!! De ce ai tras concluzica ca am invatat fizica la scoala de soferi ??

Daca te deranjeaza sa dai un raspuns condescendent, de ce-l mai dai ? Ca doar nu e obligatoriu ....

Eu sint de acord ca aici e un forum unde, poate, se intalnesc si savantii si analfabetii, fara criterii foarte clare de separare, dar simplul fapt ca eu nu cunosc un aparat si imi asum asta, crezi ca e suficient sa ma arunce in cea de-a doua categorie si pe dumneata in prima ?

Link spre comentariu

Cred ca ar trebui incercat cu un analogic sa vezi daca misca ceva,si pe urma o sa vezi ce instrument o sa-i adaptezi...in afara de intrerupere,nu vad ce alt defect ar putea avea clestele,si spui ca ai verificat continuitati,deci asta e exclus.Oricum,la curenti mici precizia la astfel de accesoriu,cam lasa de dorit...banuiesc nu are nimic intrefier,cum ar fi oxid sau ceva mizerie,ca si asta mai poate influenta valoarea din secundar.

Link spre comentariu

Daca in timpul vreunei masuratori anterioare a ramas accidental secundarul in gol, se poate sa fi strapuns bobinajul.O simpla verificare a continuitatii nu mai e relevanta in cazul acesta. Scuze domnului Messu daca exprimarea anterioara l-a jignit cumva, n-aveam de unde sa stiu daca a mai folosit asa ceva.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Poate gresesc,e doar o parere;posibil sa contina intern suntul conectat pe secundarul trafului de curent.Astfel ar trebui masurata tensiunea pe iesire,nu curentul.S-ar putea testa la un curent mic,cu multimetru setat pe tensiune alternativa,plecand de la tensiunea maxima masurata in jos.Un indiciu ar fi si rezistenta masurata pe iesire;cam ce rezistenta ai masurat acolo?

Link spre comentariu

se poate sa fi strapuns bobinajul..

Posibil si acest scenariu,desi eu n-as fi la fel de pesimist,pana acum n-am intalnit nici unul cu spire in scurt,si de asta spuneam de un analogic,e mult mai sensibil pe domeniul curent alternativ,si daca se va obtine o deviatie a acului,chiar mai mica decat ar trebui,de aici incolo,se merge pe valori cunoscute si prin comparatie se poate constata daca sunt spire in scurt sau nu...prea ar trebui sa fie toata infasurarea fix ca o sarma sa nu se obtina nimic in secundar.
Link spre comentariu

Pai o singura spira sa fie in scurtcircuit pe secundar si va da totul peste cap.Avand in vedere ca in secundar sunt tensiuni mari, spira in scurt ar anula practic orice tensiune.Sper sa nu fie asta, am dat o posibila cauza, poate sa fie altceva.O poza, doua cu interiorul clampmetrului, ne-ar mai scoate din dubii.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

se poate sa fi strapuns bobinajul..

si de asta spuneam de un analogic,e mult mai sensibil pe domeniul curent alternativ,
Ma indoiesc ca un analogic obisnuit,e mai sensibil pe alternativ,comparativ cu un digital.Analogicul foloseste pentru redresare o dioda,digitalul foloseste un redresor fara prag,cu operational.Analogicul nu poate masura o cadere de tensiune pe sunt,mai mica decat tensiunea de deschidere a diodei redresoare,pe cand digitalul poate...De aceea la analogice scala de alternativ,e neliniara,pe cand la digitale,e liniara.
Link spre comentariu

Un singur lucru as putea spune...de multe ori indicatia unui digital in balarii nu m-a ajutat cum m-a ajutat un analogic...pana la urma despre ce valori vorbim,de nu se poate deschide o dioda din redresorul analogicului?atunci hai sa vedem pe osciloscop ce se intampla acolo...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări