Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

intrebare despre redresoare cu ez80,sau 6v4?

battobataaree

Postări Recomandate

Buna seara!,am terminat recent un amplificator pe lampi cu ecc 83 si el84 si eram curios daca se imbunatateste sunetul folosind redresare pe tub ,cum ar fi ez 80 ,sau 6v4...intreb deoarece vreau sa stiu daca merita osteneala..va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• battobataaree

4

• carageae

2

• lorik199

1

• popa ionut

1

Top autori în acest subiect

Buna seara!,am terminat recent un amplificator pe lampi cu ecc 83 si el84 si eram curios daca se imbunatateste sunetul folosind redresare pe tub ,cum ar fi ez 80 ,sau 6v4...intreb deoarece vreau sa stiu daca merita osteneala..va multumesc!

Sunetul este acelasi nu felul redresarii conteaza,doar satisfactia este alta stiind ca este lampa 100% ori pe lampi ori pe tranz suna la fel,conteaza amplificarea finla ca este pe lampi si e deajuns sa sune specific!! :da ...
Link spre comentariu

mersi pentru raspuns ,dar asta cu ori pe tranzistori ,ori pe lampi e totuna nu o cred,intrucat pana si de la o lampa prefinal ecc 83 facuta de tesla si una tot ecc83 facuta de rft exista diferente de sunet destul de sesizabile,iar redresarea este baza oricarui amplificator ,e partea care trebuie sa fie cea mai stabila,partea proasta cu ez 80 ca redresare e ca lampa are rezistenta interna in functionare si se cam ineaca amplificatorul la frecvente joase ,plus ca mai pot aparea niste arcuri electrice in interiorul ei daca e supra solicitata ,care sa cam distruga tot lantul,in special finalii ,asta e tot ce stiu...mersi inca odata pt raspuns..seara faina!

Link spre comentariu

In afara de amplificatoarele de chitara folosirea lampilor in redresare e mai mult un moft, dar daca lampa e buna nu va suna mai rau ca diodele, posibil si zgomotul sa fie mai mic, daca exista in varianta cu diode.Trebuie avute in vedere insa cateva aspecte:1. EZ80 e la limita cu un etaj SE cu EL84, cauta un EZ81, care e mai fortoasa...150mA, fata de 90mA cat are EZ80.2. Primul condensator de filtraj nu trebuie sa fie mai mare de 50uF, curentul cerut la incarcare deterioreaza lampa...se poate pune unul mai mare dupa ceva rezistenta sau soc de filtraj, dar nu trebuie exagerat.3. Creste consumul pe transformator si trebuie prevazuta o infasurare separata pentru filamentul redresoarei, nu se foloseste aceeasi infasurare, chiar daca e cu incalzire indirecta.4. Lampile redresoare sunt relativ scumpe si greu de gasit, nu merita investitia decat daca ai asa ceva in ograda...uita de alea recuperate din radiouri, redresoarele si finalele se uzeaza primele...eu ce mai am le pastrez pentru un radio de reparat cand si cand...***Eu as pune niste diode redresoare rapide cu siliciu...asa fac in amplificatoarele construite de mine.

Link spre comentariu

Mersi carageae...da cam ai dreptate ,e cam costisitor,dar nu inteleg de ce folosesti diode rapide? Alea din cate stiu se folosesc la surse in comutatie pt ca lucreaza bine la frecvente de oscilatie...la astea pe lampi de ce pui rapide?...poate sa-ti dauneze mai mult pt ca nu stii cum merg la 50 hz...

Link spre comentariu

Se comporta mai bine la 50hz...e vorba de anumiti paraziti care pot sa apara la diodele mai lente...oricum, la cat costa diodele in zilele noastre iti poti cumpara de mai multe feluri sa compari...eu am folosit UF4007, varianta rapida a lui 1N4007, dar sunt si diode mai performante...BY228 de exemplu.

Uite aici o discutie despre asta daca vrei sa aprofundezi subiectul:

http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=2 ... 0&start=15

Link spre comentariu

Daca :- nu ai incinte foarte rezolute - nu asculti CD originale audiophile - nu ai sursa de semnal foarte foarte buna (a se citi astfel : boxe peste 2000 euro ,numai piesele din ampliful tau cu lampi sa fi costat peste 300.....500 euro , sursa de semnal adica CDPlayerul sa fi costat inainte de modare cel putin 500 euro si cel mai important o camera in care setup-ul sa sune bine !!!! plus cabluri cel putin decente ca si calitate )atunci iti garantez eu ca nu vei auzi nici o diferenta intre redresare cu lampi si redresare cu semiconductori.Cat priveste temporizarea la anodica , alimentarea in c.c. a filamenteleor , chiar nu conteaza .

Link spre comentariu

Bănuiesc că e vorba de un amplif SE, deci consumul e relativ constant. Dacă trafo de alimentare are secundar dublu ptr Uanodică e păcat să nu încerce o redresare cu lampă, chiar cu una mai forţoasă ca EZ81, de exemplu 5U4C, urmată de siguranţa anodică de 250mA temporizată, o rez de 10...22 Ohmi/2W, primul cond de 47uF, drosel (poate fi primarul unui trafo mai mic, de preferat ptr 100-120V şi cu tolele aranjate în pachete E şi I, cu întrefier din foaie de caiet) şi cond de 220uF sau mai mare, care alimentează ampliful. Combinată asta cu redresarea tensiunii de filament măcar ptr ECC, va rezulta un zgomot redus.

Link spre comentariu

Eu unul cred ca danzup are dreptate,amplificatorul este single ended ,este stereo,schema este de la radio traviata,suna foarte bine si asa,iar in privinta sursei de redare,ascult format flac dintr-o placa de sunet care merge la 192 000 khz la 24 bit esantionare,ma rog de sunat suna foarte bine,numai ca eram curios daca imbunatatesc cu ceva sunetul..mersi tuturor pt raspunsuri!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări