Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurare paratrasnet

vitamina

Postări Recomandate

Salutare, doresc sa masor si eu un paratrasnet al unei cladiri si m-ar interesa metoda corecta pt acest lucru.Mi-a prezentat cineva o varianta simpla care pusa in aplicare ar insemna sa bat doi tarusi in pamant,primul la 10m de platbanda existenta iar al doilea pe la vreo 6m,cu distanta intre ei de aprox.6m. Unesc firele celor doi tarusi si masor cu ohmetrul intre capatul terminal al firelor unite si platbanda propriu-zisa si ar trebui sa obtin o valoare mai mica de 4 ohm. Este corecta aceasta metoda?Sau cum as putea face acest lucru? Multumesc,

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vitamina

2

• blazeu

1

• asyx

1

• maverik_ro

1

Top autori în acest subiect

Cea mai frecventa este masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant. Valoarea masurata trebuie sa fie sub 4 ohmi sau sub 1 ohm daca este comuna cu impamantarea paratrasnetului. Pentru paratrasnet legat separat la pamant valoarea maxima este de 10 ohmi.Exista mai multi factori care influenteaza rezultatele masuratori...... starea solului, starea atmosferica, temperatura, umiditatea solului .....ce pot spune .... ca ce te-a invatat cu masuratul cu ohmetru .... chiar si-a batut joc de tinesunt aparate speciale de masura ... cauta pe net si ai sa vezi ca nu poti verifica priza de pamant cu un simplu ohmetru ....L.E. poate vrea sa masoare priza de pamant ca o verificare si sa fie cu inima impacata ca este OK chiar si asa .... tot ar trebui sa apeleze la o firma care sa aiba acel aparat de masurat prize de pamant .... si trebuiesc 3 electrozi dispusi sub forma unei talpe de gasca .... cei trei electrozi se pun in aparat (firele din aparat se duc la electrozi ) iar al 4-lea fir la paratrasnet .... cam complicat sa masori de unu singur ... cu ohmetru ....

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Exista un normativ, da' nu mai stiu care, unde se descrie metoda corecta de masurare prin aplicarea unui curent (destul de mare). Aparatul "specializat" face o verificare partiala, insa nu aplica tot curentul din metoda aia (ceva pe la 25 de amperi, parca).Daca ar fi de comentat ceva, eu as comenta ca NU e bine sa legati paratrasnetul SI pamantarea instalatiei pe aceeasi priza de pamant. Exista riscul de a duce trasnetul in casa (sau o tensiune partiala oricum mult mai mare decat e dimensionata izolatia aparaturii), aveti sanse sa vedeti focuri de artificii din TOATE aparatele ba chiar si din doze, prize si intrerupatoare, in cazul in care rezistenta de dispersie creste.Bafta! (sa nu va trasneasca ever)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări