Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Upgrade amplificator audio

steffy89

Postări Recomandate

Salut,am un amplificator audio alimentat la +/- 37V cu finalii D718 si B688 si as vrea sa-i maresc puterea schimband finalii si marind sursa de alimentare la +/-48V.De ce altceva ar mai trebui sa tin cont? Ce mai trebuie schimbat? Sau este macar posibil sa obtin o putere mai mare cu aceeasi schema dar cu anumite piese schimbate si tensiune de alimentare mai mare?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

3

• steffy89

3

• oltean24

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Teoretic este posibil sa se mareasca puterea prin marirea alimentarilor si adaptarea schemei amplificatorului la noile tensiuni de lucru, insa pentru a o face cum trebuie ar fi necesara o schema a respectivului amplificator.

Link spre comentariu

Nu am mai gasit schema amplificatorului.Exista manualul service pe e-bay la vanzare,atata tot.Ma gandesc ca vor aparea probleme la alimentarea celorlalte etaje din amplificator,unele din ele fiind cu integrate.Aici trebuie sa pastrez aceleasi tensiuni si o sa fie o dilema tinand cont de spatiul limitat si transformatoarele total diferite.Ca un experiment cu risc ridicat de avarie,ce ar trebui sa fac? In afara de tranzistori schimbati,trebuie sa schimb si condensatorii cu unii pentru tensiunea respectiva?Rezistentele trebuiesc schimbate si ele?

Link spre comentariu

Am cerut schema nu atat din punct de vedere al tranzistorilor folositi cat mai ales al configuratiei fiecarui etaj in parte pe amplificatoarele finale, trebuie observat daca configuratia folosita este sau nu imuna la variatiile tensiunilor de alimentare, spre exemplu diferential alimentat simplu printr-o rezistenta este destul de sensibil la variatiile alimentarii deoarece curentul prin diferential depinde in directa masura de ce tensiune ai, apoi VAS cu bootstrap spre exemplu, care la fel are un curent limitat doar de valorile rezistentelor si evident depinde de tensiunile de lucru, asta este primul lucru pe care trebuie sa-l stabilesti cat mai clar, ce configuratie are amplificatorul final in ansamblu, apoi pentru fiecare etaj in parte, daca aici stai bine atunci te poti gandi la noile tensiuni de alimentare, dupa ce le-ai stabilit te asiguri ca toate componentele sensibile la acest detaliu ( in principiu tranzistorii si condensatorii ) sunt adaptati la noile tensiuni, recomandabil este ca toti tranzistorii sa aiba un Vce de minim cat este intre ramurile de alimentare, daca spre exemplu ai +/-45Vcc atunci toti tranzistorii tre sa aiba un Vce de minim 90V; si condensatorii cam tot dupa regula asta ar fi recomandabil sa fie alesi, daca nu se poate atunci macar sa fie la o tensiune cu minim 20-30% mai mare decat ai pe fiecare ramura in parte.SI cam atat ar fi, pe scurt, ca am fost acuzat ca dau prea multe detalii, si derutez inceparetii :da

Link spre comentariu

Deci mai intai trebuie sa-mi dau seama daca imi permite sau nu modificari montajul.Am sa il desfac iar si sa-l compar cu amplificatoare descrise aici pe forum sa vad cu care se aseamana mai mult pentru ca nu sunt destul de avansat ca sa-mi dau seama singur.Asa daca am cu ce compara poate ajung babeste la un rezultat chiar si de 50% probabilitate tot sunt dispus sa risc.Multumesc pentru ajutor si timpul acordat!

Link spre comentariu

Nu este totusi chiar atat de complicat de distins arhitectura, studiaza schemele mai simple de pe forum, cauta la amplificatoare proiectul meu MP100, este un exemplu cat se poate de simplu pentru arhitectura clasica formata din 3 stagii, acolo explic eu si ceva detalii deci cu siguranta te vor ajuta, compara apoi cu ce gasesti la tine pe placa amplifului si sunt sigur ca poti distinge ce si cum.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Salut.

In primul rand nu te incurajez la asa ceva sunt multe lucruri de luat in considerareasa cum Marian ti a zis  nu e doar finali tensiune si condesatori la tensiuni mai mari producatorul a facut economie la tot sunt convins  trebuie sa ai in vedere spatiul fizic noii cond de filtraj considerabil mai mari si faptul ca nu ai mai facut asa ceva....

dar totusi sa nu fiu acuzat de off topic vezi in primul rand  configuratia amplificatorului sunt diferite clase diferite topologii.

Fi cu bagare de seama la preamplificatoare la tensiunile de alimentare e necesar modificarea anumitor rezistente si anumitor condesatori iti trebuie neaparat schema dupa ureche sau norocu incepatorului nu te  baza ca risti sa arzi multe piese si nu mai vad nici economia materialelor nici nimic faci mai mult rau decat bine.

In principiu invata schema observa ce tensiuni suporta eventual masoara cu un multimetru si mentine aceeasi tensiune in etajul de intrare vezi tensiunea noilor finali si daca tot schimbi trebuie schimbati si prefinali nu neaparat in toate cazurile dar e un sfat bun.

In rest spor la treaba si tine ne la curent cu ce faci niste poze detaliate sunt de mare ajutor ptr ca userii mai cu experienta sa te ajute.

Sunt pe site oameni de valoare cu cunostinte vaste  multumestele ca isi iau timp sa iti raspunda .Succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări