boboBOBO Postat Martie 23, 2013 Partajează Postat Martie 23, 2013 Am si eu o rugaminte pentru cei mai experimentati ca mine in domeniul microporcesoarelor si a motoarelor stepper. Vreau sa fac urmatorul proiect : Se da un motor stepper, o axa X de cnc, un ecran 128x64 . Ce vreau eu sa faca ...am nevoie de un program care sa imi miste axa X cu o anumita viteza si intr-un anumit sens ales de mine. Sa zicem ca axa X are o cursa utila de 1500mm.. pe ecran vreau sa apara 2 casute in care ( prin niste potentiometre ) sa selectez ce cursa utila sa aiba ( spre exemplu 700/1500mm) si timpul in care sa fie facuta aceasta tranzitie ( spre exemplu 1200 secunde ) -> motorul o sa duca mute axa X 70 cm in timpul de 20 minute. Cand apas un buton.. sa inceapa operatiune.. si pe ecran sa imi apara ce distana mai are de parcurs.. si cat timp mai este. As mai vrea.. ca in timpul actiuni sa pot varia ambele constate, atat distanta cat si timpul sa aiba posibiliatea de a fi modificate. Alte maruntisuri de pot adauga dupa..insa asta e ideea centrala. Eu am gasit niste proiecte mici pe net insa nu stiu cum sa le pun in practica. Driverul pentru mpp cred ca ar fi ok : STK672-110 Cam asa ceva ar trebui sa faca si montajul.. doar ca ar trebui sa mai aiba si un lcd acolo : http://www.electronics-lab.com/blog/?tag=stk672-110 Ar avea cineva binevointa sa ma ajute cu un montaj ? ma refer doar la schema si la partea de programare, montajul efectiv il realizez eu... Multumesc anticipat Link spre comentariu
bercioiu Postat Martie 23, 2013 Partajează Postat Martie 23, 2013 1. asa. la prima vedere, din ce informatii ai dat, nu reiese de nicaieri un pas al surubului, deci nu se poate calcula o "distanta", cel mult un numar de pasi.2. "reglarea" cursei din potentiometre nu este practica, vei avea erori la operare... Eu as seta din butoane intr-un meniu.3. de ce un afisaj grafic pentru afisarea de caractere?4. sa intelegem ca tu vrei sa introduci timpul in care se va deplasa ceva pe surubul respectiv intre zero si un anumit punct de pe surub, iar viteza va "rezulta" din raportul distanta timp, daca modifici pe parcurs una dintre aceste variabile, ce timp va mai afisa? Cred ca cel mai bine ne spui mai multe despre aplicatie si "gandim" noi cum trebuie facut.5. dirverul este cel mai putin important lucru in acest proiect... Link spre comentariu
boboBOBO Postat Martie 23, 2013 Autor Partajează Postat Martie 23, 2013 Transmisia nu va fi pe surub ci pe curea, inca nu m-am gandit ce diametru o sa aiba fulia insa nu cred ca e un detaliu foarte important. Am gresit eu cand am scris 128x64, am vrut sa zic 4x20 iar reglarea nu ma deranjeaza, insa poate totusi ar fi mai ok cu un encoder ( zic si eu ). Legat de faptul ca vreau sa variez timpul sau distanta.. in momentul in care motorul merge si eu variez distanta sa zicem, timpul sa ramana acelasi. Iar cand variez timpul, pe display sa imi afiseze noul timp iar distanta sa fie cea care a mai ramas de efectuat. Asa ceva vreau sa iasa doar ca mai precis, de asta ma gandesc la mpp. Pregatesc de pe acum naveta de bere Link spre comentariu
bercioiu Postat Martie 23, 2013 Partajează Postat Martie 23, 2013 1. Din start, daca pui fulie si curea, precizia va fi scazuta daca nu vor fi dintate. (lucru nespecificat de tine). In cazul asta MPP-ul nu-si are rostul.2. Encoder nu este acelasi lucru cu potentiometrul, encoderul este format din doua intrerupatoare cu un pol comun.3. Daca aia este aplicatia la care o folosesti, nu mi-e clar cu varierea timpului si distantei (strict calculate). in momentul in care motorul merge si eu variez distanta sa zicem, timpul sa ramana acelasi.In cazul asta, daca distanta va fi scurtata, din acel punct, viteza va creste iar daca distanta va fi marita, din acel punct, viteza va creste. Asta nu imi este clar, nu este suficient un "variator" de turatie? De ce atatea complicatii? Link spre comentariu
boboBOBO Postat Martie 23, 2013 Autor Partajează Postat Martie 23, 2013 Obligat curele dintate... iar la faza cu encoderul, ma gandeam ca tu ai zis ca ai pune butoane, si am zis ca parca mai ok ar da un encoder acolo. Ca sa nu mai lungim.. principalul e asa, sa pot seta distanta si tipul .. restul sunt doar niste "mofturi". Astea doua sunt prinpalele.. Link spre comentariu
bercioiu Postat Martie 23, 2013 Partajează Postat Martie 23, 2013 Pana in momentul in care nu ai niste date concrete, detaliate, despre mecanica axei si despre motor, nu putem vorbi decat in principiu. Pentru a putea calcula o distanta de cursa este nevoie de un raport de transmisie intre cele doua fulii in cazul in care folosesti fulii sau un pas in cazul in care folosesti surub. De asemenea, trebuiesc cunoscute caracteristicile motorului (numar de pasi/revolutie sau grade/pas). Cati pasi trebuie sa faca motorul pentru a deplasa carul 1200 mm? Si mai este un aspect: vor fi pasi sau micropasi? Banuiesc ca pasi, nu? Motorul este unipolar sau bipolar? Observ ca nu mi-ai raspuns la intrebare: la ce foloseste aplicatia? Doar asa imi pot da seama de ce precizie este nevoie.Editat ulterior:Ce vrei sa afisezi pe 4x20 caractere? 80 de caractere Link spre comentariu
boboBOBO Postat Martie 25, 2013 Autor Partajează Postat Martie 25, 2013 Deci, nu am nevoie de o mega precizie ( gen 1mm.. poate sa aiba precizie de 0.5-1cm) scopul lui e exact cel prezentat in film, sa imi plimbe o camera video pe distanta de 1500mm intr-un anumit timp. Si ca sa avem un inceput eu as zice asa : Motorul : http://www.hi-end.ro/motor-pas-cu-pas-1 ... 701ba71244 Curea : http://www.hi-end.ro/curea-t-10mm-la-metru-p-2902.html Fulie : http://www.hi-end.ro/fulie-t-cu-20-dinti-p-2612.html Iar lungime de 1500mm va fi din axul motorului pana in axul fuliei de la capat. Oricum, nu e neaparat sa fie o lungime utila de 1500mm, daca e sa zicem 1490 nu are nimic. Iar ca driver, inca nu stiu ce sa zic, cred ca cel mai indicat ar fi sa sugerezi tu ceva :-??. Multumesc oricum pentru implicarea de pana acum Link spre comentariu
bercioiu Postat Martie 26, 2013 Partajează Postat Martie 26, 2013 Motorul pe care l-ai ales este cu ax dublu, daca nu folosesti aceasta optiune, parerea mea este sa alegi altul, mai ales ca acela este epuizat... Ca si driver, ce sa-ti zic, depinde de buget... Pana la urma si driverul merge facut in regim de diy. Pentru 2A, daca vrei sa-l faci in regim diy, iti recomand Toshiba TB6560AHQ. Apuca-te si realizeaza partea mecanica iar cu partea electronica te ajut eu, (inclusiv cu partea de soft). Am sa-ti desenez o schema electrica si am sa o postez zilele astea aici. Pana atunci, hotareste-te la partea mecanica si spune-mi ce ai ales, dar nu tot asa, cai verzi Este o cursa destul de lunga, trebuie sa te gandesti cu ce vei ghida sania pe aceasta cursa... Avand in vedere ca nu sunt pretentii de precizie foarte ridicata, solutiile nu sunt foarte scumpe dar poate isi mai da cu parerea si alti colegi de pe forum. Link spre comentariu
E-1 Postat Martie 27, 2013 Partajează Postat Martie 27, 2013 Merge de zburda ghidata cu role cu invelis PVC / PTFE / cauciuc dur etc. pe profil de aluminiu (teava rectangulara sau altceva teapan).Am facut ceva asemanator, insa actionat manual .. si era pentru camera d'aia mare cu film de 35mm Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum