pspsuceava Postat Martie 22, 2013 Partajează Postat Martie 22, 2013 Buna seara ! Am de facut pentru facultate ( Electronica, anul 1, UPB ) un proiect cu un microcontroller si un termistor. Fiind anul 1, nu am facut nicio materie legata de microcontrollere si cei de la proiect nu ne ajuta cu absolut nimic, asa ca m-am gandit sa va cer ajutorul. Atasez un fisier cu proiectul mai jos, asta este toata documentatia. Eu am mai lucrat cu microcontrollere, insa ce e aici ma depaseste. Nu ma intelegeti gresit, nu vreau sa imi faca cineva proiectul, vreau doar putin ajutor. Oricum mi se pare destul de absurd sa ne ceara sa folosim termistor si rezistenta in loc de senzor, dar astea sunt cerintele... Nu inteleg cum putem gasi un condensator folosind doar specificatiile date de ei. Pentru ca daca calculam valoarea( De ex, ne-a dat 41uF si noua ne trebuie sa fie de 10V, cu +-10%toleranta si cu rezistenta de izolatie 10G ohmi ). Exista vreun site unde putem baga parametrii ca sa ne dea condensatorul de care avem nevoie? Multumesc si o seara buna ! LINKUL CU PROIECTUL ESTE AICI ! Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 22, 2013 Partajează Postat Martie 22, 2013 Pentru componente pasive poti vizita: Vishay, NICHICON, SAMWHA, YAGEO, ROHM. Adica du-te pe orice site de vanzari componente si vezi cine sunt fabricantii. Apoi pe acel site pentru datasheet de componente. Ideea din proiectul tau este sa gasesti tu componentele potrivite. As fi vrut eu sa am parte de astfel de proiecte in facultate .Daca valoarea (de ex condensatorul de 41uF calculat dupa cum zici tu) nu este standard, cauta o valoare superioara, de ex 47uF. Ai sa reduci riplul, ceea ce este bine, nu?!Apoi, un termistor este un senzor, de ce ti se pare ciudat? Termistorul si cu R1 fac un divizor de tensiune de la 5V; filtrezi tensiunea, o amplifici si apoi o citesti via SPI cu PIC. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Martie 23, 2013 Partajează Postat Martie 23, 2013 cam curios faptul că dat fiind din Suceava presupun că eşti la o facultate din Suceava??? oke, eşti la electronică anul 1? ciudat eu sunt tot la electronica anul 4 şi abia anul ăsta am învăţat despre uC. în primul an se pun bazele.... se face fizică, matematică, pclp, tehnici de măsurare etc. Sunt la facultatea din Suceava. Deci? Link spre comentariu
pspsuceava Postat Martie 23, 2013 Autor Partajează Postat Martie 23, 2013 Sunt la UPB( dar sunt din Suceava), am scris in primul post. Asta odata si 2, sunt pasionat, nu m-am dus doar de idee la fac asta, prima data m-am jucat cu microcontrollere in clasa a 11-a la final, dupa am luat o pauza( BAC + admitere) si acum vreau sa revin. ( deh, primul semestru nu am avut eu timp de asa ceva, ca a fost infernal )Daca astepti sa faci la facultate ce ai nevoie in viata reala, nu vreau sa fiu in locul tau cand o sa trebuiasca sa te angajezi.. Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 24, 2013 Partajează Postat Martie 24, 2013 Sa intelegem ca, de fapt, tu vrei sa faci proiectul asta pentru altcineva. Ca nu (mai) reiese din ultimul tau mesaj ca ti l-a cerut la UPB. Din anul 2 discuti de microprocesoare, si din anul 3 de microcontrollere. In anul 1 faci componente, ceea ce-ar fi un pic conex cu proiectul tau de ales componente dar departe de microcontrollere si comunicatii SPI. Deci, care-i adevarul?PS: Nu cred ca ai motive sa te lansezi cu aere de superioritate despre cum se vor descurca altii dupa facultate, tu insuti ai venit aici sa ceri ajutor la un proiect relativ simplu. Asta avand deja ceva baze, dupa cum zici tu. Sa ramanem on-topic si sa rezolvam problemele tehnice! Link spre comentariu
pspsuceava Postat Martie 24, 2013 Autor Partajează Postat Martie 24, 2013 Il fac pentru un concurs in cadrul facultatii ( daca are vreo importanta ).. Oricum sa taiem partea de off-topic ca nu isi are rost. Nu erau aere de superioritate, doar ca nu inteleg mirarea ta...Va tin la curent cu evolutia proiectului, multumesc de sfaturi. Link spre comentariu
alex_hobeanu Postat Martie 24, 2013 Partajează Postat Martie 24, 2013 SalutProiectul desi suna interesant pana la urma nu iti cere decat sa aplici o formula simpla pentru a determina valoarea teoretica a unui condensator, apoi sa determini valoare a doua rezistoare in serie, Rb, si sa cauti in cataloage componente conform specificatiilor. Partea cu R5 de 1,2K nu am inteles-o cred ca este din alta tema. Per total nu are nici o legatura cu electronica, este doar putina fizica si putina matematica de gimnaziu. Daca vrei sa realizezi practic schema descrisa acolo trebuie sa ai in vedere ca ea este gresita din punct de vedere functional. MCP6S22 este un amplificator operational cu castig programabil digital (este practic un MCP6021 cu divizor rezistiv incorporat si multiplexor pentru intrarea neinversoare). Interfata SPI este folosita pentru selectia canalului si a factorului de amplificare, iesirea semnalului fiind analogica (pin 1). MAX3378 este un convertor de nivel logic si are rolul de a asigura interfatarea microcontrolerului care functioneaza la 3.3V cu MCP-ul alimentat cu 5V (nu am inteles de ce este alimentat la 5V). Ce cauta semnalul analogic intr-un convertor de nivel digital nu stiu. In practica oricum nu are rost sa faci asa ceva, legi termistorul direct pe o intrare analogica si eventual inlocuiesti rezistorul de 10K cu o sursa de curent constant dar asta e alta poveste. Oricum trebuie ai grija cu profesorii, multi din ei sunt imbecili si nu este bine sa le demonstrezi ca sunt tampiti pentru ca acest lucru va avea consecinte nefaste asupra ta. Eu am fost mai rebel si mi-am facut ambitia cu cativa de-a lungul vietii de elev / student si am platit pretul intreg, fara reducere. Link spre comentariu
pspsuceava Postat Martie 24, 2013 Autor Partajează Postat Martie 24, 2013 Alex_hobeanu - stiu, mie mi se parea mult mai interesant daca ne punea sa facem o citire de temperatura cu un senzor ( eventual cu 3 pini ) si afisarea ei pe un ecran, eventual puteam cred pune si un senzor de umiditate ( aici nu mai sunt sigur, s-ar putea sa vb tampenii ). Dar ma rog.. merge si asa.Multumesc f mult pentru explicatia circuitului, nu prea intelegeam ce fac MAX si MCP ( integratele )... Am trimis azi prima parte ( prezentarea.. ) sa vedem daca ne accepta, ca sunt f multe echipe si nu numai din anul 1...Si inca o intrebare, nu exista un site unde sa bagi parametrii pentru condensatoare si sa iti gaseasca ceva " aproximativ "? Am gasit doar farnell ( la care stiu ca face reclama si elforum parca sau facea acum ceva timp ), alt site nu exista? nu ma intereseaza sa cumpar, doar sa pot face un search dupa parametrii pe care ii am. Link spre comentariu
alex_hobeanu Postat Martie 25, 2013 Partajează Postat Martie 25, 2013 Ca este cu termistor sau cu alt tip de senzor este mai putin important, este mai complicat din punct de vedere al softului pentru ca trebuie sa faci tot felul de corectii / liniarizari. Din punct de vedere al componentelor nu prea am cu ce sa te ajut. Asa cum ti-a spus si thunderer nu ai decat sa cauti pe site-urilor distribuitorilor de componente si apoi in datasheet-urile firmelor producatoare. Unele dintre cerinte sunt relativ bizare si in practica nu prea te intereseaza asa ca nu le vei gasi direct in descrierea succinta facuta pe site-urile distribuitorilor. Din punctul meu de vedere tu trebuie sa te hotarasti ce vrei. Daca vrei cu adevarat sa inveti electronica si sa fi bun in acest domeniu atunci invata singur, gandeste-te la niste proiecte cu aplicabilitate practica si incearca sa le realizezi singur, cu cat mai putin ajutor din partea altora. Parerea mea este ca la facultatea de electronica nu inveti mare lucru, doar multa teorie si multa matematica pe care nu ai la ce sa o folosesti in practica. Profesorii din pacate nu stiu (sau nu sunt interesati) sa ii faca pe studenti sa se simta atrasi de acest domeniu si marea majoritate a absolventilor nu cunosc nici macar lucruri elementare dar sunt ingineri electronisti cu diploma. Link spre comentariu
pspsuceava Postat Martie 25, 2013 Autor Partajează Postat Martie 25, 2013 Mie mi se pare ca e destul de axata pe realitate ( intr-un procent decent si la MIT se face matematica si fizica cu gramada ) si ai n+1 oportunitati de angajare inca din anul 1-2 in care sa faci experienta de care ai nevoie ulterior... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum