Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Care ar putea fi problema?

Vizitator thiou

Postări Recomandate

Vizitator thiou

buna seara!ma adresez forumului acesta deoarece stiu ca pot primi un raspuns avizat!detin un receptor hf analog,care are urmatoarea problema: in benzile de 10mhz,14mhz e foarte pronuntata receptia frecventei imagine.De exemplu banda de 20 metri e foarte perturbata de posturile din 15mhz,si deasemenea banda de 20m se aude lejer pe la 13mhz!mentionez ca in partea inferioara a scurtelor,nu am problema aceasta!eu am facut si o greseala:am observat ca miezurile bobinelor de la circuitule de intrare si oscilatorul local,erau foarte fisurate.am muncit putin sa le scot,si le-am inlocuit cu altele,dar care erau f putin mai mici.ar putea fi aceasta problema?caci nu am gasit de aceiasi culoare!aparatul receptioneaza foarte bine,si am etalonat scala dupa frecventmetru,dar ma supara foarte mult frecventa imagine!ce parere aveti?ar putea fi de vina miezurile inlocuite?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• C.D.

2

• yo9hrb

1

• radiomanyo

1

• nico_2010

1

Top autori în acest subiect

Buna Seara !Daca nu este un receptor profesional , este sigur cu o schimbare de frecventa cu media frecventa in jur de 455kHz . Aceasta inseamna ca frecventa imagine este la 2x455kHz ceea ce confirma fenomenul descris.Eliminarea frecventei imagine este sarcina circuitelor acordate de la intrare . Solutia cea mai simpla este de a mai reduce din semnalul de la antena. Problema este daca pe frecventa imagine este un post puternic , poate sa fie receptionat la nivel comparabil cu semnalul util.O solutie mai buna este adaptarea antenei la intrarea receptorului .Solutia cea mai buna ar fi un preselector cu circuite acordate si ceva amplificare ce sa compenseze pierderile prin filtre.Unde ati umblat nu are legatura cu perturbarea receptiei de catre frecventa imagine . Receptoarele serioase au frecvente intermediare mai ridicate ceea ce determina o frecventa imagine aflata mai departe de frecventa receptionata si astfel atenuarea acestora este mai mare.Cu stima,radioman_yo

Link spre comentariu
Vizitator thiou

va multumesc mult pentru raspuns si pentru solutii!reducerea semnalului de la antena a dat rezultate satisfacatoare, chiar bune din prima!!am inteles acum cum stau lucrurile!toate cele bune si numai bine!!

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Incercati daca aveti timp si aceasta schema de preselector care asigura o atenuare a semnalelor adiacente de cel putin 26dB.

Este construita cu componente comune usor de gasit si nu necesita cunostinte speciale.

Este in rusa dar limbajul tehnic este universal, iar google va mai poate ajuta la traducere.

http://img18.imageshack.us/img18/5749/preselectorhf.jpg

http://img22.imageshack.us/img22/696/sc ... ontala.jpg

http://img820.imageshack.us/img820/5769 ... lector.jpg

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator thiou

multumesc cristiand02 pt scheme!nu par complicate si cred ca un preselector,cum a zis radiomanyo e solutia cea mai buna!!dar si o loop antenna acordata in banda,nu ar imbunatati rezultatele?toate cele bune!

Link spre comentariu

Nu, antena are o banda mult prea larga (nu exista in HF antene atat de directive si selective incat sa taie frecventa imagine), tot un circuit de intrare LC suplimentar este solutia.

Link spre comentariu
Vizitator

O solutie eleganta dar si costisitoare o reprezinta construirea unuiconvertor cu mai multe cristale de cuart care sa translateze portiunide 1-3 MHz in zona >16 MHz. In acest fel receptorul devine dublaschimbare de frecventa cu prima FI variabila (16-18 MHz de exemplu)si a doua FI fixa la 455 kHz. Pentru o FI variabila pe un ecart de 2 MHze nevoie de 8-10 cristale sau se pote apela la un DDS sau PLL.Volumul de munca necesar este considerabil si nu se merita decat insituatia in care tineti neaparat sa folositi respectivul receptor sau intereseazadoar o anumita portiune din spectru caz in care lucrurile sunt mai simple.

Link spre comentariu

Oricum, cu un receptor comercial este greu de receptionat banda de radioamatori. Si din cauza sensibilitatii, si din cauza selectivitatii. In converter e sfant. Al meu socru (YO9BMO) asta foloseste: un converter cu 5 benzi (iesirea pe undeva prin 8,86MHz) si un USP care face a doua schimbare de frecventa. Numai cu USP-ul iti blestemi zilele. Insa in combinatia asta... a iesit ceva cu performante foarte bune pentru HM. P.S. Inainte de converter are si un preselector.

Link spre comentariu
Vizitator thiou

O solutie eleganta dar si costisitoare o reprezinta construirea unuiconvertor cu mai multe cristale de cuart care sa translateze portiunide 1-3 MHz in zona >16 MHz. In acest fel receptorul devine dublaschimbare de frecventa cu prima FI variabila (16-18 MHz de exemplu)si a doua FI fixa la 455 kHz. Pentru o FI variabila pe un ecart de 2 MHze nevoie de 8-10 cristale sau se pote apela la un DDS sau PLL.Volumul de munca necesar este considerabil si nu se merita decat insituatia in care tineti neaparat sa folositi respectivul receptor sau intereseazadoar o anumita portiune din spectru caz in care lucrurile sunt mai simple.

ar fi,intr-adevar o solutie foarte buna,dar problema la mine e ca, receptia e afectata de frecventa imagine numai in banda de 20m,de catre posturile broadcasting din 15 mhz!
Link spre comentariu
Vizitator thiou

Oricum, cu un receptor comercial este greu de receptionat banda de radioamatori. Si din cauza sensibilitatii, si din cauza selectivitatii. In converter e sfant. Al meu socru (YO9BMO) asta foloseste: un converter cu 5 benzi (iesirea pe undeva prin 8,86MHz) si un USP care face a doua schimbare de frecventa. Numai cu USP-ul iti blestemi zilele. Insa in combinatia asta... a iesit ceva cu performante foarte bune pentru HM. P.S. Inainte de converter are si un preselector.

daca as gasi la cineva un asemenea converter......receptorul e HM,dar de generatie mai veche,cu simpla schimbare de frecventa....
Link spre comentariu

Un bun inceput ar fi cel indicat in imaginea atasata.Daca rezultatele sunt bune se poate trece la o schema mai elaboratasau la reproducerea unui front-end al unui receptor de trafic care aveaprima FI variabila (daca nu ma insel chiar si UW3DI utiliza acest conceptsi exista chiar o portare si pe semiconductori a batranului RTX, hi)

Link spre comentariu

O alta varianta ar fi un filtru stop-banda, cu frecventa centrala pe 15MHz (se poate face cu cristale de 15MHz si va avea o banda de oprire de max.100kHz).L.E.: Daca banda de frecvente in jurul a 15MHz este mai mare atunci se poate incerca un filtru "notch" cu circuite acordate

Link spre comentariu
Vizitator thiou

Un bun inceput ar fi cel indicat in imaginea atasata.Daca rezultatele sunt bune se poate trece la o schema mai elaboratasau la reproducerea unui front-end al unui receptor de trafic care aveaprima FI variabila (daca nu ma insel chiar si UW3DI utiliza acest conceptsi exista chiar o portare si pe semiconductori a batranului RTX, hi)

va multumesc nanopico pt schema!e foarte interesanta si simplu de realizat!
Link spre comentariu
Vizitator thiou

ideea unui filtru stop-banda e chiar buna!la aceasta nu m-am gandit!trebuie sa trec la treaba cumva!va multumesc tuturor pentru raspunsuri!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări