Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Adrian Luben -Masa de expunere UV cu TIMER LCD "low-cost"

Adrian Luben

Postări Recomandate

nu te-ai abatut, acesta e si scopul forumului sa intrebi tot ce nu intelegi; developarea si corodarea se face pe ambele parti in acelasi timp

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 88
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Adrian Luben

41

• Cobra

11

• nickrvl

3

• minitm

3

Top autori în acest subiect

Vizitator scanx

vreau sa stiu daca e buna schema asta...dupa o scurta analiza am ajuns la concluzia ca e costisitor sa cumpar 4 becuri economice doar pentru acele drosele electronice...pana acuma am gasit la cel putin 8 ron becul (8 x 4 =32 lei)...mi se pare cam mult....daca schema atasata e buna, cred ca am sa ma apuc de ea (de piese nu duc lipsa)...astept sugestii...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator scanx

ok...nu am avut timp sa constuiesc acea masa de expunere asa frumos cum au mai facut-o si altii, dar mi-am facut ceva asemanator cu 4 tuburi BLB-8W, montate pe o tabla de aluminiu destul de lucioasa...am folosit 4 drosele electronice de 18W pt. fiecare tub, luate cu 4 lei becul (ceva mai ieftin fata de ce am mai gasit pana acuma)...tot montajul l-am pus deasupra placii culisabile de la birou(nu ocupa mult spatiu si nici nu se vede montajul :weedman: )...distanta intre placa culisabila si neoane este de 20 cm....eu pt. expunere folosesc cateva carti suprapuse ajungand undeva la 5 cm distanta fata de neoane...timpul de expunere este intre 10-15 min...ultimul cablaj a fost unul dublu placat si pot spune ca mi-a iesit f bine...spor la proiecte si asteptam si alte idei cu solutii cat mai usoare... :smt006

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
Vizitator alexonic

Vreau sa-mi fac si eu o masa de expunere UV cu timer, dar nu mai gasesc ceas de la 3.9 ron :cry: restu toate le am, caut acum o alternativa, dar nu am gasit inca ceva sugesti!!

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

1. Cum am specificat mai sus radiatia UV distruge retina, chiar daca lampa are numi 9W, NU PRIVITI DIRECT IN RADIATIE, aceste tuburi sunt asemanatoare cu cele utilizate in DISCO si de aceea ma deranjeaza foarte tare indiferenta celor care le folosesc pentru distractie publica, asa ca nu priviti nici in lampile UV din disco fiindca sunt la fel de PERICULOASE!!!

Nu te supara, Adrian, asta-i o "bazaconie"-acele tuburi 'blacklight"sunt confectionate dintr-o sticla speciala(Wood) care lasa sa treaca numai radiatia de 365 nm, inofensiva pt.CRISTALIN(nu retina)...daca s-ar ajunge la "distrugerea retinei", oricum n-ar mai conta, cristalinul s-ar opaciza cu mult inainte de distrugerea retinei, substantele albuminoide din masa apoasa a cristalinului s-ar coagula...fenomenul are loc insa numai in cazul tuburilor de cuart transparent, de joasa presiune("germicide"), nu a celor blacklight, care au o componenta UV mult mai redusa decat a radiatiei solare, deci, "no danger"...
Link spre comentariu

Super tare acest post bravo "autor", cu multi ani in urma (asistat de un inginer de la simens germania aflat in vizita) am realizat sie eu asa ceva in scop educativ, pentru cei de la palatu copiilor, in loc de acel ceas de 3,8 ron am folosit un ceas de programare centrale termice, nu cunosc pretu, pot da cel proiect public, dar altau e mult mai fain, cel ca lam facut eu era facut intro carcasa de monitor iar becu cu uv era un bec de 500 w si arata exact ca cel ce il folosom noi, alal de 0.6 ron, numa ca , costa 50 euro si venea numa pe comanda si implica multe persoane (cunostinte), se incalzea asa tare incat era instare sa se arda asa ca iam facut si o racire...... Diferenta intre acel proiect si cel ce il prezinti tu acuma, este ca, eu am si pcb la el amplasarea componentelor .... este una dintre informatiilea care este omisa in toate topicurile. Posteaza te rog si psb-u dac il ai ca vad ca ai folosit "eagle" pentu proiectare asta in cazu in care nu lai facut pe placa de test. Sa fiu sincer cred ca ma bag sa fac si eu unu, este o scula de baza

Link spre comentariu

@ Spitfire, nu ma supar, m-as bucura sa fie asa, eu cand m-am documentat am citit ca erau periculoase si astea negre, la un nivel mai mic. @ minitm, merci, din pacate am facut numai schema (cablajul pe placa de test). M-am tot laudat prin acest topic ca o sa fac un cablaj si uite ca tot n-am facut. Sper sa imi mai fac timp sa mai postez cateva proiecte. Multa bafta tuturor ! :aplauze

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări