Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Open BTS frecevente cu plata ?

Mondan

Postări Recomandate

Open BTS, sunt multe articole pe NET si chiar filmulete pe youtube. Iti faci propria retea si vorbesti la telefonul mobil, "intrand" pe reteua ta.Dar cei care au realizat asa ceva trebuie sa platesca ceva sa care ii faza ?Ma gandesc sa sunt multe "firme" care folosesc aceleasi bezi de frecventa, adica nu e ceva de genul: "firma X a cumparat frecventa si gata restul n-o folosesc" . Daca vine un operator nou il lasa si pe ala.sunt curios daca se poate folosi sau se poate experimeta asa ceva. Am citit despre un tip care foloseste asa ceva la el la ferma. Bine ca e in US. Si ca plateste nus ce taxa. :jytuiyu PS: nu am de gand sa fac asa ceva, nu discutam pe tema asta. Aia care au facut asa ceva au dat vreo 500E pe niste porcarii care emit 100mW :ras:asta scria in fisere alea Open BTS "for dummies" adica pentru fraieri care cumpra alea :ras:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mondan

5

• gauss

2

• Ionut Pavel

2

• M1cutzu

1

Top autori în acest subiect

Pai da, nu voi stiti cum e cu alocarea benzilor de frecvente ?Nu vreau sa vb despre partea tehnica, laptop, ubuntu si alte chestii ? Doar experimetezi ceva ce tine de spectru radio.... nu stiu ma gandescDaca e aiurea - stres !

Link spre comentariu

Alocarea benzilor de frecventa e publica , se poate gasi sub denumirea TNABF , e treaba ANCOM . Acolo sint si portiuni alocate serviciului de amator , diferite pe regiuni geografice . N-au legatura cu alte servicii de comunicatii decit in zonele pe care le impart , avind acolo statut primar sau secundar , fiind reglementari care previn interferarea . Mai departe ...poate sint colegi cunoscatori ... dar nu face obiectul activitatii de radioamator ( din ce cunosc ) .

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

In USA experimentele sunt mai viabile, pentru ca exista o banda de radioamatori pe la 900 MHz ce se suprapune partial cu terminalele GSM pentru Europa (in USA banda de GSM e mai jos, pe la 800MHz). La noi e mai greu, stiu ca exista o banda "libera" pe la 860MHz dar limitarile legale (latime de banda, tip modulatie, putere) nu permit folosirea terminalelor GSM acolo.

Link spre comentariu

In primul rand iti trebuie un transceiver SDR care e multe mii de euroi. Si teoretic poti implementa acest lucru sub o anumita putere, de exemplu sa iti faci o retea GSM in curte.

Si tot teoretic :da prin curte poti folosi o portavoce eventual... :ras:e mai ieftina :ras: .Totusi care ar fi utilitatea la chestia asta cu BTS-ul?;orice operator te lasa sa te joci in reteaua lui doar daca decartezi banul,altfel pa,pa... :da
Link spre comentariu

In primul rand iti trebuie un transceiver SDR care e multe mii de euroi. Si teoretic poti implementa acest lucru sub o anumita putere, de exemplu sa iti faci o retea GSM in curte.

Unde sa coste atat?! De exemplu in acest PDF este explicat:

http://gnuradio.org/redmine/attachments/219/fordummies.pdf

la 2 Hardware Requirements

In afara de calculator costa maxim 1000$ tot ce ai nevoie. Acum de cand a fost scris acest fisier, placile s-au mai ieftinit.

Orcum sunt scumpe... pentru noi.

De aceea ma gandeam - tineti-va bine !- sa le facem noi.

Nu stiu daca avem mari sanse sa le finalizam, in primul rand datorita integratelor SMD BGA, dar macar "victime" vor fi niste telefoane vechi .....

Link spre comentariu

Dap, te costa cam 1K, am ramas cu preturile de acum cativa ani. Nu prea s-au ieftinit. USRP-ul in cea mai ieftina varianta te costa cam 1000 (fara transport, cabluri, antene), ma refer doar la placa de baza si un daughter Rx/Tx.

Nu stiu daca avem mari sanse sa le finalizam, in primul rand datorita integratelor SMD BGA, dar macar "victime" vor fi niste telefoane vechi .....

De ar fi lipitul componentelor partea complicata...

Un signal chain la un receptor SD (decent) ar arata cam asa:

ANT - LNA - VGA (ATTN + AMP) - MIX - LPF - VGA -LPF - ADC - FPGA - USB

Pentru emitator e cam invers.

Acum apare proplema de cablaje. In USRP sunt pe 4, straturi materialul fiind ceva cu impedanta controlata (probabil duroid). Apoi apare problema de FPGA, acolo trebuie sa ai ceva DDC / DUC, filtre digitale si alte blocuri.

Altele ar mai fi: ADC-uri pe cateva zeci de MHz, oscilatoare locale (PLL) de calitate ridicata, mixere de calitate ridicata, filtre realizate corespunzator, ca sa nu mai vorbim de comunicatie cu calculatorul unde este necesar macar Hi-Speed USB (480Mb/s).

Link spre comentariu

De ar fi lipitul componentelor partea complicata...straturi materialul fiind ceva cu impedanta controlata

Din incercarile mele lipitul/ dezlipitul unor astfel de piese este problema peste care nu am putut sa trec. De asta m-am oprit. Cu impedante realizate pe cablaj, da, e "groasa". Oricum nu ma astept la performante similare cu o placa comerciala. Poate le lipim direct fara cabaj cu fire subtiri.Acum :- avem finalul de putere + VCO cu documetatie de pe forumuri rusesti (disponibil la link pe PM)- avem transceiver GSM + DSP GSM toate cu documetie. - convertorul A/D adica codecul audio nu am documentatie.O alta varianta ar fi sa nu dezlipim componetele de pe placa telefonului si doar sa facem unele modificari. Nu stiu exact schema placilor alea comerciale, dar le luam pe rand si poate le facem.....

Si tot teoretic :da prin curte poti folosi o portavoce eventual... :ras:e mai ieftina :ras: .Totusi care ar fi utilitatea la chestia asta cu BTS-ul?

Utilitatea e clara ! E hobby. Din regulematrul de radioamatori activitatea este fara scop pecuniar. Cum unii colectioneaza timbre si nu ii intrebi la ce le folosesc, noi vom citi documetatia la chestia asta eventual vom strica 2-3 telefoane. Eu deja am stricat un telefon ieftin pentru ca am incercat sa dezlipesc un integrat BGA cu flacara de la aragaz... :ras: La finalul de putere a mers, la DSP n-a mai mers. Si tot ma gandesc la urmatoarea "chestie": http://www.circuitguy.com/index.php/projects/hot_air_soldering_iron/
Link spre comentariu

Nu te mai gandi prea mult si ia o scula cu aer cald este la mondoplast la pret foarte accesibil, eu mi-am luat atten 858 d+ si merge impecabil.Cat despre frecventele acestea inca la noi in YO nu este alocata aceasta banda de 868-900Mhz.Se pot face doar mici sisteme fara fir, dar si aici exista o regula puterea sa fie atat de mica incat numai 25m sa ai acoperire.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări