Jacobs Postat Martie 21, 2013 Partajează Postat Martie 21, 2013 Pot folosi acid azotic (HNO3) pentru corodarea cuprului , in cazut unui cablaj simplu placat?De unde pot sa downloadez si eu programul eagle cu liceenta? am cautat pe net, am downloadat ceva dar imi cerea liceenta platita..... Link spre comentariu
YO8CDQ Postat Martie 21, 2013 Partajează Postat Martie 21, 2013 Da poti folosi acidul azotic dar diluat ca pentru 7-10 minute. Apoi te uiti bine cu lupa sa vezi daca nu mai sunt urme de cupru care nu s-au corodat. Ca vopsea este bine sa folosesti oja de unghii, iar cand s-a uscat bine atunci scufunzi PCB-ul cu circuitul in sus. Sa nu uiti sa agiti solutia, pentru a coroda mai usor placa. Link spre comentariu
pinky Postat Martie 21, 2013 Partajează Postat Martie 21, 2013 Si eu folosesc acidul azotic. Depinde ce concentratie ai tu. Eu am primit 200ml concentratie 96% pe care l-am amestecat cu apa de robinet ( nu e tocmai bine dar aia am avut ) 1 parte acid azotic la 2 parti apa. Se toarna acidul in apa si nu invers !!! Daca torni apa in acid se produce foarte multa caldura cu riscul de a "exploda". Cablajul l-am facut cu metoda hartie-imprimanta-calcator. Corodarea s-a produs in aproximativ 30-40 secunde. Corodarea s-a produs incomparabil mai bine fata de clorura ferica, de la care aveam o gramada de trasee intrerupte. Ca suport pentru toner am folosit hartia suport de la abtibilduri. Poti sa incerci si cu hartie clasica dar dureaza mai mult pana scapi de hartie. Cu hartia de la autocolante se transfera tot tonerul pe cablaj fara sa se lipeasca hartia de cablaj. Depozitarea acidului azotic se face cel mai bine in sticla cu cap rodat. Intreaba de unde ai primit acidul daca nu au sa-ti dea o astfel de sticla.Sa lucrezi in chiuveta de portelan deoarece daca lucrezi in chiuveta metalica ti-o corodeaza. Am zis in chiuveta deoarece acolo ai apa la indemana in caz acidul stropeste prin jur.Ca si vas de corodare poti sa folosesti o cutie de plastic. Eu am una de la ciocolata Fererro care are si capac.In rest, toate precautiile de utilizare a substantelor corozive.Succes. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum