Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ajutor reglare curent de mers in gol amplif. SANYO JA350

Postări Recomandate

am intrat in posesia unui amplificator sanyo model ja350 care avea tranzistorii finali arsi. schema este aici: http://elektrotanya.com/sanyo_ja-350_ja ... nload.html

finalii i-am inlocuit cu bd243c/bd244c, prefinalii initial pusesem bd139/bd140 dar se auzea distorsionat probabil din cauza amplificarii prea mici si apoi i-am inlocuit cu 2sa1708s/2sc4488s si functioneaza corect. acum as vrea sa reglez curentul de mers in gol dar nu stiu cat si cum se face, daca ma puteti ajuta ar fi perfect. multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

am intrat in posesia unui amplificator sanyo model ja350 care avea tranzistorii finali arsi. schema este aici: http://elektrotanya.com/sanyo_ja-350_ja ... nload.htmlfinalii i-am inlocuit cu bd243c/bd244c, prefinalii initial pusesem bd139/bd140 dar se auzea distorsionat probabil din cauza amplificarii prea mici si apoi i-am inlocuit cu 2sa1708s/2sc4488s si functioneaza corect. acum as vrea sa reglez curentul de mers in gol dar nu stiu cat si cum se face, daca ma puteti ajuta ar fi perfect. multumesc anticipat.

tu ai citit pdf-ul cu schema aia în întregime ! citește bine și ai sa găsești îndrumări pentru reglarea curentului dr mers in gol, la pagina 4 punct 1 "ajustments of bias "
Link spre comentariu

la engleza mea de balta nu am citit. m-am uitat acum, si am vazut. din r701 (801) se regleaza 4 mv pe r 758 (858). dar asta era valabil pentru tranzistorii originali. eu nu am mai pus tranzistorii originali, deci banuiesc ca nu mai e valabil acelasi reglaj. alta parere adaptata la cazul meu mai are cineva?

Link spre comentariu

Iti poti imagina ca la genul asta de interogatoriu in stilul militiei comuniste nu iti va raspunde niciodata nimeni ? Nu pot intelege texte de genul : " Alte pareri " sau " Chiar nimeni nu are o parere " ...probabil ca astepti raspunsuri de la cei ca tine , altfel nu-mi explic lipsa asta totala de respect fata de un potential sfatuitor .Nu doresc sa continui acest gen de sfaturi de buna comunicare , dar tu si cei in situatia ta ar trebui sa mai schimbati ceva , pe ici , pe colo . E din ce in ce mai plin forumul de subiecte formulate aiurea si fara raspunsuri , dar culmea , autorii subiectelor ( mereu aceiasi ) nu isi indreapta greselile . Pacat...

Link spre comentariu

Iti poti imagina ca la genul asta de interogatoriu in stilul militiei comuniste nu iti va raspunde niciodata nimeni ?

Nu pot intelege texte de genul :

" Alte pareri " sau " Chiar nimeni nu are o parere " ...probabil ca astepti raspunsuri de la cei ca tine , altfel nu-mi explic lipsa asta totala de respect fata de un potential sfatuitor .

Nu doresc sa continui acest gen de sfaturi de buna comunicare , dar tu si cei in situatia ta ar trebui sa mai schimbati ceva , pe ici , pe colo .

E din ce in ce mai plin forumul de subiecte formulate aiurea si fara raspunsuri , dar culmea , autorii subiectelor ( mereu aceiasi ) nu isi indreapta greselile .

Pacat...

Iti poti imagina ca la genul asta de interogatoriu in stilul militiei comuniste nu iti va raspunde niciodata nimeni ?

si totusi dvs ati facut-o, bineinteles in stilul caracteristic.

...probabil ca astepti raspunsuri de la cei ca tine , altfel nu-mi explic lipsa asta totala de respect fata de un potential sfatuitor .

astept raspunsuri de la cei mai pregatiti ca mine, altfel cei la fel ca mine nu stiu ce mi-ar raspunde, ca altfel nici eu nu intrebam. nu inteleg unde este lipsa de respect sau cu ce am jignit in formularea de mai sus.

Nu doresc sa continui acest gen de sfaturi de buna comunicare , dar tu si cei in situatia ta ar trebui sa mai schimbati ceva , pe ici , pe colo .

daca am gresit cu ceva imi cer scuze, nu asta a fost intentia. concret ce ar trebui sa schimb ca eu chiar nu imi dau seama, poate ca atat ma duce capul sau sunt limitat. luminati-ma!

E din ce in ce mai plin forumul de subiecte formulate aiurea si fara raspunsuri , dar culmea , autorii subiectelor ( mereu aceiasi ) nu isi indreapta greselile .

nu zic ca nu aveti dreptate, dar nu generalizati. in cazul meu, ce e aiurea, ca am reparat un amplificator si am cerut niste pareri cum sa reglez curentul de mers in gol? daca vrea cineva sa imi raspunda si are bunavointa bine si ii multumesc. daca nu, atunci sa nu o faca. ce alte subiecte formulate aiurea mai am pe forum, dati exemple concrete , nu de alta dar chiar vreau sa imi indrept greselile.

tot respectul pentru dvs ca electronist sau profesionist........

Link spre comentariu

Interogatoriu implica ceva fortat , adica raspunsul corect ...chiar nu intelegi despre ce este vorba ?Fortat , adica lipsit de respect ! Exista formule de politete atunci cand te adresezi catre cineva , mai ales cand ai un anume interes ...Vorba dulce mult aduce...daca ai vedea o scrisoare redactata in termeni diplomatici probabil ca te-ar pune pe ganduri...sau nu .In fine , spor la multe sfaturi utile !

Link spre comentariu

sincer chiar nu inteleg unde este problema. ca nu am mai inceput cu formule de salut, introducere, provenienta amplificatorului, am zis sa fiu scurt si la obiect sa nu incarc inutil topicul ca oricum nu cred ca ar fi interesat pe cineva. daca va spun ca meseriasul care a lucrat in el inaintea mea a pus rezistente in emitorul finalilor de 4,7 ohmi in loc de 0,47 ohmi, in locul prefinalilor a pus tranzistori BC care au baza la jumatate si pe cablaj cei originali au baza lateral, si i-a pus direct fara sa tina cont de configuratia terminalelor, lucru care asa a fost, banuiesc ca nu va intereseaza nici catusi de putin , nici pe dvs si nici pe alt user, in cel mai fericit caz doar de divertisment.si pana la urma urmei, e forum tehnic, nu de literatura, comunicare sau mai stiu eu ce activitati diplomatice sau hummint.

Link spre comentariu

Salut,

dar asta era valabil pentru tranzistorii originali. eu nu am mai pus tranzistorii originali, deci banuiesc ca nu mai e valabil acelasi reglaj. alta parere adaptata la cazul meu mai are cineva?

4mV pe 0.33 Ohmi inseamna curent de repaus de 12mA indiferent ce tranzistoare puneti acolo. Este de fapt singura modalitate corecta de a masura curentul de repaus al unui amplif clasa AB fara sa dezlipesti nimic: masurarea caderii de tensiune pe rezistentele din emitoarele finalilor.Mai apar comentarii pe forum cum ca tensiunea B-E a tranzistoarelor finale tre' sa fie 0.55, 0.57, 0.53V ... Bla-bla! Curentul prin tranzistor depinde exponential de tensiunea B-E. O eroare de cativa mV duce la excursii f mari ale curentului. In plus, tensiunea B-E depinde de temperatura, de dopaj, de rezistenta serie a bazei. O gramada de parametri. Este practic imposibil sa ai o valoare determinista a curentului prin masurarea tensiunii B-E. Luati un BC107, un BD139 si un 2N3055 si injectati 10mA in baza. Masurati tensiunile B-E. Nu vor fi egale. Vor fi aproximativ egale, dar nu riguros egale. Deci nu se poate anticipa corect curentul de repaus prin masurarea tensiunii B-E.Si intr-adevar, vorba dulce mult aduce. Un "buna ziua" sau "va salut" face multe parale, mai ales in ziua de azi, cand e mare lipsa.Bafta!
Link spre comentariu

Si intr-adevar, vorba dulce mult aduce. Un "buna ziua" sau "va salut" face multe parale, mai ales in ziua de azi, cand e mare lipsa.Bafta!

aveti dreptate si sunt deacord cu dvs. si imi cer scuze pentru inceputul topicului. daca va uitati pe posturile mele majoritatea incep cu "salutare colegi" sau ceva asemanator. cred ca asta e una din putinele exceptii cand am omis aceasta formula de salut si am fost facut K.O....sa revin la oile mele... cu reglarea curentului de mers in gol acum lucrurile sunt clare. maine o sa ma ocup de ea. multumesc mult pentru sfaturi si ajutorul acordat.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări