Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu STK4191

Vizitator Hascki

Postări Recomandate

Vizitator Hascki

Am realizat de curand un amplificator cu 2xSTK4191 pe un canal cu V in coada pe celalat cu II fiind puse in punte.

Totul mergea bine...am fost la niste chefuri cu el... nu prea aveam de ce sa ma plang, pana cand l-am pus pe osciloscop.

Sambata am avut de facut un proiect pt scoala(da, sunt clasa XII la Moisil, Tm) si am scos osciloscopul lui taicamiu de la naftalina sa vad daca redresarea monoalternanta, bialternanta si in punte si o stabilizare cu BD 139 + DZ12v (in asta consta proiectul). Am zis ca daca tot am scos osciloscopul sa vad si cum arata semnalul de la amplificator. Am legat o rezistenta de 8 ohmi pe iesire si la intrare 1khz sin.

Am inceput sa cresc din volum pana sinusoidala ramanea fara varf, adica devenea plata la varf, am stabilit pana unde urca fara distorsiuni, am facut P=U*U/R si surpriza a fost ca nu aveam distorsiuni la 15V (28W) din TEORETIC 100W (integratele fiind in punte), am incercat si fara legarea in punte si rezultatul a fost acelasi. Am verificat semnalul la intrarea in amplif, am zis sa nu fie de la corectorul de ton. CURAT! Alte ideei?

Atasez o poze, de la finalizare, de atunci am facut redresarea mai serioasa 3x4700/63v pe ramura, +- 30v dupa redresare.

Astept idei/critici constructive.

Stima si respect!

https://www.dropbox.com/s/lbq2623rdolz6wj/internal.JPG

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

STK4191 are 2 canale L si R a cate 50w pe canal,ai pus un STK4191 in "punte" pe un difuzor adica L+R la difuzor, ori ambele integrate in "punte"?acum te intreb eu ce tip de defazor ai folosit?cu tranzistoare ori pe integrate,ori nu ai folosit asa ceva?daca nu ai defazor care sa separe semnalul cu 180 grade,nu faci nimic decat sa risti arderea integratelor!!! :freaza:

Link spre comentariu
Vizitator Hascki

Minus pe capatul rezistentei, iar plus pe o spira unde aveam o rezistenta de 1,5 Ohmi fata de capat sa imi dea semnal mai mic. Osciloscopul e vechi si masoara doar 5 v de semnal, iar masurarea tensiunii de iesire s-a facut cu un aparat de masura pus in paralel cu capetele rezistententei(8 ohmi).

Link spre comentariu
Vizitator Hascki

masurarea se facea RMS. nu virf la virf, 28V in sarcina de 8 ohmi scotea in maxim, dar distorsionat. Ca semnalul sa ramana curat trebuia sa cobor din intensitate pana aveam 15v. pe osciloscop nu stiu sa masor tensiuni :-S. Nu stiu daca nu sunt capabil eu, sau el. Pe osciloscop urmaream doar "forma" semnalului. Tensiunile le masuram cum un aparat de masura.Intrebarea era de ce naiba distorsioneaza de la o putere atat de mica.. adica sa am 70 W "curati" si 100 full merge... dar 30W curati si 100 full nu prea e pe randament, deci imi trebuie amplificator de 3 ori mai mare ca sa obtin semnalul la puterea dorita fara distorsiuni?

Link spre comentariu

Dacă ai fi studiat schema internă, ai fi văzut că are părţi comune ambelor etaje, mutul, sursele ptr etajele diferenţiale şi pilot. Integratul ăsta nu se foloseşte în punte, au mai încercat şi alţii. Oricum ai nevoie de sarcină de 16 Ohmi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări