Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Limitare tensiune LM 350

albasete

Postări Recomandate

O diodă zener de vreo 10V/1W înseriată pe terminalul dinspre masă, sub reţeaua de reglaj, la fel ca la orice stabilizator monolitic folosit la o tensiune mai mare de intrare sau nestandardizată.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• albasete

9

• Marian

7

• zal

3

• cirip

2

Top autori în acest subiect

Da, este adevarat, vroiam ceva rapid, ieftin si eficient. Sa zicem ca pot face si o sursa in comutatie, (LM 2576-T Adj este 5 - 6 lei) pana la urma ma agitam si gaseam si bobinele, am spus mai devreme ca am mai facut una si nu am avut probleme cu ambalarea termica. (I max. = 2 A) O sa experimentez si varianta lui Cirip (cascadare) si varianta lui Zal. Dati-mi totusi timp, nu mai am de unde sa-l iau.

Link spre comentariu

LM 317 este foarte versatil, cu o configuratie simpla se pot construi surse de alimentare de toate categoriile.Dar scuze! aici discutam cum se poate extinde tensiunea de intrare intr-un regulator care permite la intrare o tensiune mai mica decit cea existenta.

Link spre comentariu

Nu cred ca este cazul si acum, curentul necesar este cam mare pentru 317. Cred ca sugestia lui @NOSTALGIC pare cea mai potrivita, un tranzistor precum 2N3055 poate fi racit mult mai eficient decat LM350 datorita capsulei, si oricum nu este nevoie de precizie la preregulator.

Link spre comentariu

Da, dar aia e o schemă de principiu, ptr deschiderea corectă a 2N3055 e nevoie de o configuraţie dublet sau triplet. Cu un singur trz e valabil ptr curenţi mici. Mi se pare mai simplu să comand un trz de putere cu un stabilizator reglabil.

Link spre comentariu

Triplet pentru 2A? este suficienta o conexiune de tip darlington cu un BD139. Ideea comandarii unui tranzistor de putere cu 317 pica tocmai datorita tensiunii mari de intrare care in sine nu ar fi o problema daca n-ar fi chestiunea cu tensiunea minim necesara la iesire de ~1,25V, deci caderea pe Lm ar depasi limitele maxime admise de asta se cauta o solutie pentru reducerea acestei tensiuni.

Link spre comentariu

Si inca cateva scheme simple, pt inspiratie, unde inaintea regulatorului liniar se foloseste un preregulator in comutatie.

In toate cazurile preregulatorul nu este pus pt a scadea tensiunea prea mare de intrare la o tensiune suportata de regulatorul liniar, ci de a pastra pe regulatorul liniar o diferenta de tensiune intrare/iesire de 4-5V. In felul acesta regulatorul liniar va avea nevoie de un radiator f mic, iar elementul preregulator, fiind in comutatie, va avea nevoie si el de un radiator relativ mic.

PS

Am vrut sa atasez un fisier zip de 380KB.

Nu am putut, primind urmatoarea avertizare "Ne pare rău, cota fişierelor ataşate a fost atinsă".

M-am apucat si am sters mai mult de 3MB de fisiere atasate mai vechi, si tot nu pot atasa nimic.

Uite asa se pierd atasamentele la subiectele mai vechi, care poate ar fi bine sa ramana pe server, pt cei care cauta informatii in subiectele mai vechi.

O explicatie de la un 'staff' ar fi binevenita.

Am sa incerc mai tarziu inca odata (eventual).

Pana la solutionarea problemei, pot trimite fisierul pe mail, pt cei interesati.

Link spre comentariu

Va multumesc foarte mult tuturor pentru ajutor. Fiecare a venit cu o idee si am de unde sa aleg pe viitor. Mai ales solutia cu regulator comutatie - liniar, rezolva cred eu problema radiatoarelor. Inca odata mii de multumiri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări