zal Postat Martie 21, 2013 Partajează Postat Martie 21, 2013 O diodă zener de vreo 10V/1W înseriată pe terminalul dinspre masă, sub reţeaua de reglaj, la fel ca la orice stabilizator monolitic folosit la o tensiune mai mare de intrare sau nestandardizată. Link spre comentariu
albasete Postat Martie 21, 2013 Autor Partajează Postat Martie 21, 2013 Da, este adevarat, vroiam ceva rapid, ieftin si eficient. Sa zicem ca pot face si o sursa in comutatie, (LM 2576-T Adj este 5 - 6 lei) pana la urma ma agitam si gaseam si bobinele, am spus mai devreme ca am mai facut una si nu am avut probleme cu ambalarea termica. (I max. = 2 A) O sa experimentez si varianta lui Cirip (cascadare) si varianta lui Zal. Dati-mi totusi timp, nu mai am de unde sa-l iau. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Martie 21, 2013 Partajează Postat Martie 21, 2013 Sau in felul acesta .Tz serie va disipa doar 20 wati cu un zener de 33volti. Link spre comentariu
zal Postat Martie 22, 2013 Partajează Postat Martie 22, 2013 Rămîne mereu valabil LM317. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Martie 22, 2013 Partajează Postat Martie 22, 2013 LM 317 este foarte versatil, cu o configuratie simpla se pot construi surse de alimentare de toate categoriile.Dar scuze! aici discutam cum se poate extinde tensiunea de intrare intr-un regulator care permite la intrare o tensiune mai mica decit cea existenta. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 22, 2013 Partajează Postat Martie 22, 2013 Nu cred ca este cazul si acum, curentul necesar este cam mare pentru 317. Cred ca sugestia lui @NOSTALGIC pare cea mai potrivita, un tranzistor precum 2N3055 poate fi racit mult mai eficient decat LM350 datorita capsulei, si oricum nu este nevoie de precizie la preregulator. Link spre comentariu
zal Postat Martie 22, 2013 Partajează Postat Martie 22, 2013 Da, dar aia e o schemă de principiu, ptr deschiderea corectă a 2N3055 e nevoie de o configuraţie dublet sau triplet. Cu un singur trz e valabil ptr curenţi mici. Mi se pare mai simplu să comand un trz de putere cu un stabilizator reglabil. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 22, 2013 Partajează Postat Martie 22, 2013 Triplet pentru 2A? este suficienta o conexiune de tip darlington cu un BD139. Ideea comandarii unui tranzistor de putere cu 317 pica tocmai datorita tensiunii mari de intrare care in sine nu ar fi o problema daca n-ar fi chestiunea cu tensiunea minim necesara la iesire de ~1,25V, deci caderea pe Lm ar depasi limitele maxime admise de asta se cauta o solutie pentru reducerea acestei tensiuni. Link spre comentariu
radusa Postat Martie 23, 2013 Partajează Postat Martie 23, 2013 Si inca cateva scheme simple, pt inspiratie, unde inaintea regulatorului liniar se foloseste un preregulator in comutatie. In toate cazurile preregulatorul nu este pus pt a scadea tensiunea prea mare de intrare la o tensiune suportata de regulatorul liniar, ci de a pastra pe regulatorul liniar o diferenta de tensiune intrare/iesire de 4-5V. In felul acesta regulatorul liniar va avea nevoie de un radiator f mic, iar elementul preregulator, fiind in comutatie, va avea nevoie si el de un radiator relativ mic. PS Am vrut sa atasez un fisier zip de 380KB. Nu am putut, primind urmatoarea avertizare "Ne pare rău, cota fişierelor ataşate a fost atinsă". M-am apucat si am sters mai mult de 3MB de fisiere atasate mai vechi, si tot nu pot atasa nimic. Uite asa se pierd atasamentele la subiectele mai vechi, care poate ar fi bine sa ramana pe server, pt cei care cauta informatii in subiectele mai vechi. O explicatie de la un 'staff' ar fi binevenita. Am sa incerc mai tarziu inca odata (eventual). Pana la solutionarea problemei, pot trimite fisierul pe mail, pt cei interesati. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 23, 2013 Partajează Postat Martie 23, 2013 Pentru solutionarea problemei, postati aici: viewforum.php?f=119Doar acolo se uita cine ar putea rezolva astfel de probleme... Link spre comentariu
radusa Postat Martie 23, 2013 Partajează Postat Martie 23, 2013 Multumesc Dr.L, am sa intreb si acolo.Am mai incercat odata upload-ul si nu a mers. Link spre comentariu
albasete Postat Martie 24, 2013 Autor Partajează Postat Martie 24, 2013 Va multumesc foarte mult tuturor pentru ajutor. Fiecare a venit cu o idee si am de unde sa aleg pe viitor. Mai ales solutia cu regulator comutatie - liniar, rezolva cred eu problema radiatoarelor. Inca odata mii de multumiri. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum