Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Limitare tensiune LM 350

albasete

Postări Recomandate

Salutare. Am o mica problema la realizarea unei surse cu LM 350. In pagina de catalog a LM 350 tensiunea maxima de intrare este de 35 Vcc. Am un traf. care scoate 30 Vca / 2 A si vreau sa fac o sursa reglabila cu acest LM 350. Folosind traf.-ul mentionat, dupa redresare/filtrare rezulta o tensiune de cca. 42 Vcc, ceea ce inseamna sa distrug LM-ul. Intrebarea este: pot limita tensiunea dupa redresare/filtrare cu o dioda zenner de 30 V sa am cca. 30Vcc la intrarea in LM ? Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• albasete

9

• Marian

7

• zal

3

• cirip

2

Top autori în acest subiect

1.-Nu poti limita tensiunea cu un zenner fara a limita drastic si curentul pe care ca sa-l recuperezi tre sa folosesti un tranzistor dar sa folosesti 2 stabilizatoare liniare in serie mi se pare un mic cosmar al randamentului...2.-LM350 face parte din gama de regulatoare flotante cum este si LM317, cei 35V nu reprezinta tensiunea maxima de intrare, ci diferenta Vin-Vout maxim admisa, poti sa-lalimentezi linistit la cei 42Vcc cu conditia sa nu ceri o tensiune de iesire sub 10V.

Link spre comentariu

Iti dau si eu o idee. De ce nu folosesti 2 LM-uri inseriate? Primul, flotant, te scade de la 42 la 30V. Al doilea variabil de la 1.25 la 27-28V. In felul asta indeplinesti la ambele conditia de tensiune maxima (in-out). Oricum, primul va disipa mai putin decat al doilea si mai si imparti disipatia intre ele.

Link spre comentariu

O.K., mii de multumiri ! :aplauze Este super ideea, la asta nu m-am gandit. Adica cu primul LM limitez tensiunea la 30 Vcc, iar al doilea o regleaza in intervalul 1,25 - 30Vcc.

Link spre comentariu

...Este super ideea...

Este, si nu prea... primul LM va disipa 24W deci din start radiator mare ( chiar mare ), apoi cel de-al 2-lea in cazul tensiunii minime la iesire, va disipa cam 56W, deci peste 70W risipiti pe stabilizatoare, spune-mi ti se mai pare asa super acum?
Link spre comentariu

Tocmai de asta am zis ca nu merita ideea cu 2 liniare in serie, pierderile sunt prea mari pentru ce este nevoie... ai putea merge pe varianta comutatie, un regulator de tip buck, eficienta este mult mai buna acolo.

Link spre comentariu

Ok, ce-i drept comutatia este mult mai pretentioasa. Oricum orice varianta liniara ai alege daca doresti gama de reglare intre 1,25-30V la cei 2A pe iesire atunci trebuie sa fii pregatit pentru cel putin 60W disipatie pe regulator, asta este marele neajuns al surselor liniare.

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Traful de ce nu poti sa-l modifici, n-ai voie? Cu un ciocan, dalta, surubelnita desfaci si trafuri inecate in lac. Cu o surubelnita cu varf subtire, preferabil cat grosimea tolei dai pe lateral si-ti iese bucata cu bucata. Beleaua e la primele tole, alea le scoti dezlipind bratele E-ului cu un cutit si le tragi cu un patent cu varf lat. Daca nu merge, bati traful pe muchii cu ciocanul, mai intai usurel. Daca e toroidal, scoti din secundar cateva spire pe masurate si pierzi niste W dar scapi de balamuc. Doar n-o fi secundarul bobinat peste primar?

Link spre comentariu

1. Stau la bloc si nu am "spatiu adecvat" pentru a "busi" cu ciocanul, nici macar in balcon.2. Traf.ul ca sa-l desfac presupune sa distrug secundarul (este "incleiat" si bine izolat).3. Trafuri nu am mai modificat de prin anii "80, nu mai am timpul si rabdarea necesare.

Link spre comentariu

Si care este diferenta dpdv al disipatiei totale la acelasi curent si aceeasi tensiune de iesire intre:

Pentru Vin 42Vcc as recomanda o gama de reglaj a tensiunii la iesire 12-35Vcc.

si doua regulatoare liniare conectate in cascada?Mi se pare evident ca @albasete doreste o solutie rapida, simpla si ieftina. Daca isi permitea sa foloseasca o comutatie, o facea.Si ca veni vorba de comutatie, uite alta idee. Faci primul stabilizator in comutatie pana la 30V si al doilea va fi LMul.Inca una. Primul stabilizator, cel in comutatie, nu il faci fix, ci variabil astfel incat sa mentina constanta diferenta de tensiune intre intrarea si iesirea stabului liniar; un fel de prestabilizator cum aveau sursele alea romanesti vechi de 40A. Dar cred ca deja schema se complica mult peste intentiile lui @albasete.Raman la opinia ca o solutie rapida este cea cu doua liniare cascadate. Nu vei putea trage curent mare de la sursa asta, dar e functionala, poate genera tensiune joasa si nu risti sa arzi LMurile.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări