dorian 70 Postat Martie 27, 2013 Partajează Postat Martie 27, 2013 Văd că trebuie să împart pozele: Alt abric, as spune ca aproape fara nici un fel de pretentii: masa si cadru de lemn, o realizare ca din topor, acasa mi-am dat seama ca trebuia un pic periat inainte de a-l poza, interesant totusi sistemul de reglare a mesei, cu excentric, ca si la celelalte doua prezentate. Link spre comentariu
dorian 70 Postat Martie 27, 2013 Partajează Postat Martie 27, 2013 Si ultimul abricht: Link spre comentariu
wally_gatter Postat Martie 28, 2013 Partajează Postat Martie 28, 2013 Al doilea abricht, cel din lemn are o greseala foarte mare , pe acelasi ax fixat discul circular care este un real pericol. Cine l-a construit s-a inspirat din masinariile universale de atelier .. Nu este deloc recomandat asa ceva.. Link spre comentariu
dorian 70 Postat Aprilie 2, 2013 Partajează Postat Aprilie 2, 2013 Intru totul de acord cu dv., intotdeauna mi-am dorit ca circularul sa fie circular, abricul -abric, iar tv-ul... tv, fara caseta sau picup in el.. La mine spatiu este, asadar imi pot permite pentru fiecare cate un coltisor, insa sunt multi iubitori de utilaje multifunctionale, de aceea nu am vrut decat sa arat ca se pot "aduna" mai multe scule pe acelasi sasiu. Masurile de siguranta si protectia muncii sunt, neaparat necesare, iar, mai ales pentru noi, in regim de amator, cu atat mai mult! De altfel, chiar daca pentru unii ar parea desuet modul meu de abordare al anumitor constructii, eu nu am facut decat sa ma raportez la unele exemple practice, cu utilitate si eficienta mai mare sau mai mica! Revin si intaresc cu precizarea ca SCULELE ELECTRICE DE PRELUCRARE A LEMNULUI POT FI FOARTE PERICULOASE ! Daca cineva are anumite nelamuriri sau alte probleme cu privire la folosirea unor scule electrice de prelucrare a lemnului ar fi foarte bine sa posteze in aceasta sectiune Ce am postat eu aici este doar ca titlu informativ si nu imi angajeaza raspunderea in nici un fel ! Link spre comentariu
Vizitator diconu marcel Postat Iunie 21, 2013 Partajează Postat Iunie 21, 2013 am avut atelier de tamplarie vreo 10 ani (perioada cea mai urata din viata mea)normal neavand acces la sculele ce se casau din CPL , m-am pus sa-mi confectionez cu ajutorul unui strungar masinile necesare unuiatelier ,dupa scurta vreme am avut , abricht, freza ,slaif orizontal ,circular si masina de gaurit,(atunci strungari iti mai facea cate ceva ,acum au preturi de germaniaNU se fac 3 in 1 sau 4 in1 cea mai mare prostiemare grija la masinile construite artizanal,am vazut accidente inspaimantatoare si de aceea m-am lasatcineva mi-a oferit un pret bun atunci pe ele dar au fost taiate si duse la fier vechi (nu vroiam sa traiesc cu frica ca cineva se va accidentacu masinile facute de mine)asadar daca va faceti scule de acest gen ,ganditiva bine si uitativa bine la materialele ce le prelucrati (noduri, crapaturi mai ales cand le trageti la abricht)fiidca vanzatorii de cherestea vand cel mai prost materialla pret de super calitatenu vrau sa descurajez pe nimeni Marcel Link spre comentariu
blazeu Postat Iulie 10, 2013 Partajează Postat Iulie 10, 2013 Totusi mie cel mai periculos mi s-a parut fierastraul cu banda!Probabil e o chestie subiectiva.Chiar si o piatra pe drum poate fi proiectata de roata unui camion si daca te "nimereste" te omoara!Aici sunt cateva reguli destul de simple, unele tinand de un bun-simt elementar:FARA alcool in sistem! Valabil pentru orice substanta (drog, medicamente) care altereaza perceptia, judecata si reflexele.NU scoateti din functiune elementele de protectie!Atentie la materiale si directia pe care ar putea lovi!Chiar daca mai la urma, nicidecum in ultimul rand, ganditi actiunile inainte de a le executasi NU VA GRABITI! Ma "bate un gand" sa investesc si eu intr-un agregat din asta de degrosat-rindeluit, ca circular de masa am (chiar daca mai rudimentar) si am si un fierastrau pendular. Nu intentionez sa fac atelier de tamplarie, insa sunt destule la casa unui om care se pot aranja cu aceste cateva scule... Link spre comentariu
dorian 70 Postat Septembrie 21, 2013 Partajează Postat Septembrie 21, 2013 Zilele astea am terminat si eu un abric, pe care mi-l doream pe langa casa de mai mult timp, o investitie cu bani putini si... cu rezultate multumitoarepentru mine.Mobilul principal a fost cumpararea unui ax de abric din bazarul auto (si vechituri) de la Radauti, ax pe care am dat 80 lei, dezavantajul este ca areposibilitatea de prindere doar pentru doua cutite, insa vad ca pana la urma se descurca de minune.Cadrul a fost facut din teava patrata de 60/40, ramasa de la niste porti metalice.Am avut ceva probleme cu alinierea corecta a talpilor casetelor de la rulmenti, am si deschis un subiect aici: viewtopic.php?f=197&t=150887 , pana la urma am pus talpa rulmentilor pe lemn de fag, dupa cum se vede si in poze, cu rezultate,zic eu, satisfacatoare. Rulmentii au fost identici: 6206, asa erau pe axul cumparat, deh, prea multe pretentii nu poti avea de la 80 lei...Feţele am preferat sa fie din lemn:-pentru minimul de bani investiti-pentru ca, cineva mi-a zis, un fost angajat la fabrică de mobilă, ca, lemnul de prelucrat alunecă mai usor lemn pe lemn-pentru ca am un prieten care are stejar uscat de zeci de ani-pentru ca, un alt prieten, s-a oferit sa-mi puna stejarul la clei. Lemnul de stejar a fost impregnat cu motorina, urmand ca in timp sa folosesc seu de oaie.In gura cutitelor am folosit panza de gater prelucrata cu flexul si masina de gaurit.Pentru antrenarea axului folosesc un motor de 1,8kW.Pun si poze (data de pe poze este eronata, de la tatucu' aparatului): Link spre comentariu
dorian 70 Postat Septembrie 21, 2013 Partajează Postat Septembrie 21, 2013 Si celelalte poze care n-au incăput din prima: Link spre comentariu
dorian 70 Postat Septembrie 22, 2013 Partajează Postat Septembrie 22, 2013 Si pentru ca mi s-au cerut pe mp poze la rezolutie mai mare, am urcat un album aici: http://postimg.org/gallery/2h7ptbyw/ Pentru amatori pot pune si dimensiuni. Link spre comentariu
Vizitator vas123 Postat Decembrie 15, 2013 Partajează Postat Decembrie 15, 2013 din poze reiese ca nu poti modifica grosimea de aschiere Link spre comentariu
dorian 70 Postat Decembrie 22, 2013 Partajează Postat Decembrie 22, 2013 Da, asa este, am renuntat in cele din urma la posibilitatea reglarii, in timpul lucrului, la reglajul grosimii de aschiere. Asta din doua motive, in primul rand, pentru solutia reglajului, am considerat optima metoda cu 4 sanii prinse de masa reglabila, asta ar fi insemnat o oarecare complicatie cu realizarea practica efectiva, si am avut destula bataie de cap cu prinderea axului de sasiu, apoi eu folosesc abricul doar pentru nivel de hobby, ca sa zic asa. In al doilea rand am un amic, care este tamplar de meserie, desi nu prea mai practica aceasta ocupatie, insa abricul lui l-a reglat la cca 2mm cand l-a facut, a lucrat candva la el, deci a geluit ceva lemne pe el (inca il foloseste!) si a fost multumit. Eu pentru simplitate si low cost m-am luat dupa el... Pe acesta l-as lasa asa cum e si, daca as avea mai mult de lucru sau pentru alte pretentii, as folosi un ax cu 3-4 cutite, cu latime mai mare, cadru metalic din ceva mai tare, mesele de lucru din metal, reglaj la grosimea de aschiere pe sanii, motor mai mare etc. Insa deja m-as complica financiar. Abricul de care vorbeam mai sus este cel de aici: download/file.php?id=40921&mode=view Link spre comentariu
harfa Postat Februarie 24, 2014 Partajează Postat Februarie 24, 2014 Termenul "abricht" (asa se pare ca se scrie corect, vine din germana si se refera la a indrepta ceva. In terminologia romaneasca , el prezinta masina care ajusteaza grosimea si indreapta fata superioara in acelasi timp si care in limba engleza se numeste "planer". Ceea ce prezentati aici se numeste in engleza "jointer" si pe romaneste "rindea electrica". Ar putea functiona si "abricht' dar atunci nu mai putem face diferenta intre rindea ("jointer") si :ajustor de grosime" (planer sau abricht). Asadar , despre JOINTER sau RINDEAUA ELECTRICA Este o masina care implica o mare precizie. In general nu este foarte scumpa , iar replicarea ei in orice mod (lemn sau metal) e mult mai scumpa, iar rezultatul e in general modest sau ....foarte modest. Daca insa vreti sa va faceti una, nu folositi motor de turatie mare, daca nu vreti sa va treaca altceva decit idei, prin cap. Cureaua poate fi lunga sau scurta, dupa forma sasiului si turatia motorului. Un motor mic cu turatie mare, are nevoie de un demultiplicator pentru transpunerea turatiei in forta si utilizeaza o curea scurta. Un motor puternic, e recomandabil sa aibe o turatie sub 1800 ture ( eu prefer 1000-2200, la o putere de 1-2 cai. Acesta poate avea o curea mai lunga , daca nu are o turatie mare. La 3600 de ture (mult pentru rindea, ceea ce implica o fulie demultiplicatoare de 50%), e recomandabila tot o curea scurta. Reglarea patului de alunecare se face in fata si in spate. Spatele (partea din departare e reglat la o pozitie optima (la nivel cu cutitul) care poate ramine fixa pentru multa vreme, pina la ajustarea cutitelor. Fata (cea din apropierea operatorului, se regleaza la fiecare taiere mai sus sau mai jos, dupa necesitate, sau ramine la o cota cu care e obisnuit operatorul. Aceasta reprezinta grosimea de taiere. Eu prefer sa il tin la o cota mica si eventual trec materialul de mai multe ori, pina obtin ceea ce doresc. Daca patul e prea jos, masina "maninca " prea mult material si poate defecta iremediabil dimensiunile. Daca e prea sus, in cel mai rau caz, trebuie trecut materialul din nou , prin masina. Patul se regleaza pe sine de 45 grade . Eu am citeva jointere dintre care un Delta Rockwell pe care nu il folosesc. Pe acest model foarte versatil, se pot observa insa bine, chiar din poza , profilele de 45 de grade pe care "urca si coboara" patul . Link spre comentariu
Vizitator constantin47 Postat Iulie 6, 2014 Partajează Postat Iulie 6, 2014 Multumesc la toti pt raspunsuri, astept si poze si info despre construirea acelui sistem de reglare la masa din fata. Pina la urma ati reusit sa faceti sistemul de reglare al mesei din fata ? Va intreb pentru ca am eu o solutie. Link spre comentariu
Vizitator Cătă Mihail Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 salutare,am un abricht ft bun, din punctul meu de vedere , insa ce-i lipseste , penele si cutitele. o sa atasez poze sa va dati cu parerea daca este bun sau nu, si ce ar mai trebui facut la el. am blaturile de 1 inclusiv cel pentru circular Link spre comentariu
Vizitator gigi59 Postat Iulie 17, 2015 Partajează Postat Iulie 17, 2015 E reglabil ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum