Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Termometru fara cablu

dacianu11

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

Acum, stiu ca e destul de greu sa lucrezi cu cineva care nu a mai lucrat cu asa ceva, dar RF se refera la "radio frecventa"? Daca da, nu merge si fara microcontroler (asta iarasi este o necunoscuta pentru mine;

Te asigur ca merge si fara microC,de parca electronica a aparut cu el;daca vreo 15 lei nu ti se pare mult,cumpara LM331,care costa vreo 7 lei cat si convertorul frecventa/tensiune,lm2917,care costa cam tot pe acolo,apoi discutam.Se poate folosi ca receptor un radio FM,se poate face un emitator FM,cu un singur tranzistor....
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dacianu11

13

• yo9hnf

3

• leoncris

2

• Dr.L

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La ce distanta trebuie transmis semnalul ?

200mPai, daca crezi ca merge in varianta asta, cumpar un 331 si un 2917. Ultimul l-am gasit la 5,5 lei. Daca ai timp si chef, poate intre timp te gandesti si la o schema. Sper ca nu sunt obraznic.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

La ce distanta trebuie transmis semnalul ?

200mPai, daca crezi ca merge in varianta asta, cumpar un 331 si un 2917. Ultimul l-am gasit la 5,5 lei. Daca ai timp si chef, poate intre timp te gandesti si la o schema. Sper ca nu sunt obraznic.
Nu cumpara deocamdata nimic...200m,nu e chiar putin;am cautat pe net,in ideea de a gasi ceva kituri emisie/receptie,de mica putere,care sa accepte modulare cu un semnal audio.N-am gasit,sau nu stiu unde sa caut..Singura varianta simpla si ieftina,ar fi un emitator FM,de mica putere,iar la receptie un receptor radio FM,in banda 88-108Mhz.Cel mai simplu emitator FM,contine un singur tranzistor;am testat asa ceva,cu ani in urma,in liceu,nu batea mai mult de 50m.In cazul tau,dupa tranzistorul din oscilator,ar trebui un etaj de amplificare,cu unu-doi tranzistori.Eu iti propun sa testezi una din schemele de aici,apoi mergem mai departe,poate acoperim cei 200m.http://www.bobtech.ro/proiecte/emitatoa ... tatoare-fm
Link spre comentariu

Intre timp am facut schema de mai jos si sunt negru de nervi, nu merge nicicum, i-am pus si picioare si tot degeaba. Antena, am folosit una telescopica de la la un radio de 1,2m lungime. In locul trimerului de 0-40p, am pus un cond de 33p, se poate sa fie si asta problema? In rest schema e identica. O sa mai incerc in locul trimerului sa pun un cond de diferite valori de la 0 la 40p, poate, poate. Daca nu vrea nici asa, o sa incerc alta schema, sau poate are cineva o schema care merge sigur.Era prea frumos sa mearga din prima....

post-65904-139829607625_thumb.png

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Emitatorul poate functioneaza,dar in afara benzii 88-108Mhz,deci nu-l poti auzi.E musai un trimer,sa poti modifica frecventa oscilatorului,sau daca folosesti conzi fixi,poti modifica frecventa,modificand bobina.Indepartand spirele,scade inductanta ,creste frecventa.Poti incerca si un nr diferit de spire...Verifica mai intai daca oscilatorul functioneaza;masoara tensiunea pe rezistenta din emitor,fara sa atingi antena,apoi cu mana pe antena.In primul caz,tensiunea trebuie sa fie putin mai mare,semn ca etajul oscileaza.Desi simplu,emitatorul e destul de dificil de adus in banda,fara scule corespunzatoare;incearca,merge si pe bajbaite,daca ai rabdare...Pentru tranzistor,cauta unul de radiofrecventa,gen BF,BFX,BFY...Gasesti prin vechile selectoare de canale,tv.

Link spre comentariu

Am masurat tensiunea pe rezistorul din emitor si este de 2,30V, iar daca pun mana pe antena creste la 2,31-2,32V. La mine e exact invers. :nas: O sa incerc sa mai despart din spirele bobinei si eventul totonez si condul care este pus in locul trimerului, poate reusesc sa il aduc in banda, nu ma dau batut. Daca nu merge nicicum atunci pun si alti tranzistori, am ceva BF-uri.

Link spre comentariu

Depasirea puterii de 10 mW reprezinta contraventie , 88-108 MHz este banda de radiodifuziune , ANCOM s-ar putea sa aiba obiectii . Singurele permise sint modulatoarele pentru auto , folosite cu semnal audio , nu transmisie de date .

Link spre comentariu

Depasirea puterii de 10 mW reprezinta contraventie , 88-108 MHz este banda de radiodifuziune , ANCOM s-ar putea sa aiba obiectii . Singurele permise sint modulatoarele pentru auto , folosite cu semnal audio , nu transmisie de date .

Mno, apoi asta n-am mai stiut-o. Am reusit pana la urma sa intru pe banda, aveam frecventa prea mica. Am micsorat condul care este in locul trimerului si am mai scos 2 spire din bobina. Trebuie alimentat cu 9-12v, la 3V nu merge, nu se aude nimic pe radio.Problema e ca nu se aude clar la radio, se aude cu un zgomot de fond foarte mare, ca abia se intelege. Am modificat bobina, am pus si mai mica si mai mare, si cu spire mai multe si cu spire mai putine, si tot degeaba, tot asa se aude. Am gresit eu pe undeva?
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Daca ai micsorat condul si ai scos spire,aveai frecventa prea mica.Acolo e un circuit LC paralel,care determina frecventa oscilatorului....Cu cat valorile capacitatii/inductantei sunt mai mici,frecventa de oscilatie e mai mare...Daca ai zgomot de fond,ori nu ai frecventa corecta,ori polarizarea tranzistorului nu e optima,modifica rezistenta din baza,pana obtii un curent prin tranzistor de 1-5mA.Fa teste cu 1,5-3V alimentare,abia dupa aceea incerci tensiuni mai mari.Ma repet,e greu fara frecventmetru sau osciloscop...Cand vei nimeri frecventa si/sau polarizarea,nu trebuie sa ai pic de zgomot in receptor.

Link spre comentariu

Da, intradevar, fara frecventometru e foarte greu, merg doar pe bajbaite. O sa mai incerc si alte modificari si o sa vad ce iasa. Daca nu merge o sa incerc si alte scheme, cand reusesc sa fac o schema care sa mearga clar si sa bata macar 200m, revin. Asta s-ar putea sa mai dureze ceva timp ca acum iarna a trecut (aproape) si nu mai am asa mult timp de electronica, decat seara foarte putin. Poate intre timp fac rost si de un frecnetometru si atunci situatia se schimba.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări