Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

problema controler ventilatoare

slkslkslk

Postări Recomandate

Salut am o carcasa de la segotep cu controler de ventilatoare, pe net la aceasta carcasa spunea ca suporta 6 ventilatoare care pot fi controlate, dupa ce am montat cele 6 ventilatoare am observat un miros ciudat din controler, cand l-am desfacut era negru, prajit total, nu aveti cumva o schema ceva cat de mica cu un bd139 sau 140 ? sa fac un mic controler pentru cele 6 ventilatoare ?, vreau sa folosesc potentiometrul care este montat pe carcasa (potentiometru 20k mono) iar in interior sa pun micul montaj care sa se alimenteze de la sursa iar tot din montaj sa plece mai departe spre ventilatoare, daca se poate sa imi explicati mai amanuntit varog frumos.oare cu schema asta merge ?

post-71216-139829604283_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

3

• slkslkslk

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Asazisa schema e poate cel mai rudimentar mod de control al turatiei unui ventilator, in nici un caz nu poate asigura functionalitate pentru 6 ventilatoare. Daca vrei control eficient al turatiei si lipsa fumului atunci un regulator de tensiune poate fi solutia, trebuie specificat cat consuma fiecare ventilator in parte.

Link spre comentariu

1,4 A ar fi consumul lor pe cutiile lor spune 0,24 A fiind 6 ar veni 1,4, am incercat acum un bd139+ un mic radiator luat de pe un preamplificator, am pus 3 ventilaroare si momentan merg si sta si rece, oare sa folosesc 2 pentru 6 ventilatoare ?

Link spre comentariu

In cazul asta o solutie ar putea fi arhicunoscutul LM317, din cate inteleg tensiunea de alimentare la ventilatoare este de 12V, LM317 poate oferi pana la 2A cu conditia sa ii asiguri o diferenta Vin-Vout anume, ( intre 4 si 10-12V ), deci sa zicem ca variezi tensiunea pe ventilatoare de la 6 la 12V, atunci tensiunea de alimentare pentru LM ar trebui sa fie cam intre 15 si 20Vcc ( preferabil 16-17Vcc ).

Link spre comentariu

Cred ca am reusit am pus un tranzistor 2n3055 fara radiator la cele 6 ventilatoare si vad ca merge absolut perfect :) fara sa se incalzeasca, merge de aproape o ora

Link spre comentariu

Evident ca 2N3055 nu se incalzeste la fel ca BD139, uita-te la pdf-uri si vei pricepe si motivul. Solutia in sine nu mi se pare deloc stralucita dar daca te satisface atunci ok.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări