Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

adaugare inca o pereche de tranzistori la kit fet200

Postări Recomandate

• Răspunsuri 78
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@Emil 1986, eu stiu asa:-Cand o persoana imi spune un lucru care contrazice convingerilor mele inteleg ca poate o face din rautate sau invidie sau el mai stie de ce;-Cand 2 persoane imi spun acelasi lucru inteleg ca este poate o conspiratie;-Cand 3 persoane imi spun acelasi lucru inteleg ca ar cam fi cazul sa-mi iau jucariile si sa plec ca poate totusi au dreptate;De fapt ideea de principiu a zicalei de mai sus era putin diferita, la fel si dictonul dar se subantelege ceea ce am dorit sa subliniez si te asigur ca nimic nu se vrea a fi vre-un soi de insulta la adresa ta ca nu-mi permit, incerc doar sa-ti atrag atentia ca te fixezi cu incapatanare pe idei gresite, stiu ce vorbesc deoarece si eu am calcat stramb in acest fel, si nu doar o data, ba mai mult cel mai recent episod a fost zilele trecute pe la sectiunea inceparetilor unde m-am contrazis cu incapatanare cu @ratza desi el avea dreptate si-i datorez scuze, mi-am dat seama de eroarea mea prea tarziu din pacate... nu face si tu aceeasi greseala ca mine, inca nu-i prea tarziu sa-ti corectezi atitudinea.PS: cat despre experimentele lui @Leco, ti-as sugera ca nici macar sa nu incerci sa le intelegi, nu ai nici pe departe experienta necesara, ceea ce el a facut acolo sunt teste extreme cu componente de top in conditii foarte greu de reprodus, limiteaza-te la lucruri mici pe care tu le poti asimila.

Link spre comentariu

nu puterea electrica este rms?

Mi-e clar ce noţiuni de electronică ai. Nici la calcule nu stai bine.540/694 = 77,81%540/831 = 64,98%
astea din testele lui dar din ce stiu eu ca tranzistori au un randament de 50 la suta(vorbim de astia nu de cei care au 35 la suta randament)si integratele 75 la suta,fet 100 are 2 irfp-ri de 150w,150+150 300w ca ambi dau pe aceias boxa dar nu kitu este recomandat ca fiind de 100w
Link spre comentariu

astea din testele lui dar din ce stiu eu ca tranzistori au un randament de 50 la suta(vorbim de astia nu de cei care au 35 la suta randament)si integratele 75 la suta,fet 100 are 2 irfp-ri de 150w,150+150 300w ca ambi dau pe aceias boxa dar nu kitu este recomandat ca fiind de 100w

Stii gresit !Trebuie sa precizezi clasa de functionare a unui amplificator cu orice tranzistor , randamentul depinzand de felul cum sunt polarizati vis-a-vis de semnalul pe o perioada /unitate de timp.Toate cifrele expuse sunt "folclor de google " al unor "baieti " care sunt cel putin necunoscatori ca sa nu zic alteceva.In alta ordine de idei nu prea pun baza pe ce spune producatorul despre un kit pana nu il testezi cel putin cu un generator de semnal la 50Hz, 1kHz si 10kHz si vizualizezi semnalul inainte de clip pe un osciloscop .Imi este clar ca esti incepator : iti dau sfatul sa nu te pronunti despre ceva ca asa ai auzit tu sau ai citit pe undeva pe internet, te rog frumos.
Link spre comentariu

Studiati cu atentie acest pdf de la CROWN si vedeti cit trebuie sa disipe un brat (ramura) de finali pentru 450W audio, in cel mai prost caz de randament (crown asa calculeaza).

http://www.crownaudio.com/media/pdf/amps/grbgpapr.pdf

Presupunind ca,,, randamentul clasei AB este de 60% in cel mai bun caz, o trecere a etajului final inspre clasaB,ar mari randamentul, insa nu asta este important.

Amplificatoarele facute de mine, aveau un "spil" care de la o anumita valoare, superdioda corecta brusc biasul astfel incit il aducea aproape de clasaB, deci disipatie minima, la limita biasului in ceea ce priveste distorsiunile, mi-a luat MULT timp si teste, pina am reusit asa ceva.

Pe cei mai experimentati, am sa-i rog sa regleze un bias la 25 grade, sa noteze valoarea, sa incalzeasca radiatorul la 50-70 grade (sinusoidal la intrare) si sa masoare din nou biasul, 10000% o sa fie mai mare, chiar daca dupa test, finalii stau in IDLE (fara semnal la intrare).

La mine, raminea aproape constant,ceea ce o superdioda simpla, NU poate corela.

Sint niste mici secrete, ideal este sa ai un bias cit mai mic, cu distorsiuni cit mai mici, Victor (HPAVICTOR), va poate confirma ca modulele de la kmine lucrau corect si la citiva miliamperi bias...

De ce?

Aici este treaba mea!

Chiar l-am bagat cu urechea in boxa, si a spus, "este curat", cind am suntat superdioda, a zis "gijiie" pe inalte.

Deci daca vrei, se poate, biasul masurat atunci fiind SUB 10mA.

Nu uitati, un bias prea mare, duce automat la ambalarea termica si FAILURE.

Unul prea mic, duce la distorsiuni vizibile si audibile la spectrul superior audio.

Sa revin:

Sa luam un amplificator de 100W, indiferent de impedanta de iesire, fie ea 4 sau 8 ohm.

Ca sa "scoata" acei 100W, amplificatorul sa spunem ca ar consuma aproape 160-170W cu tot cu pierderile pe rezistente din emitor si alte pierderi pe diverse semiconductoare, generalizind randamentul de 60%.

Ok, deci amplificatorul ca sa debiteze 100W, consumind 160W, va trebui sa disipe cca 60W, adica 30W pe fiecare tranzistor final, deoarece o sinusoida este alcatuita din alternanta pozitiva si negativa, adica 50%/50W, deci totul se "imparte egal", in ceea ce priveste atit disipatia cit si curentii condusi.

De aici se mai intelege ca daca pe iesire avem un curent de 4A (dat ca exemplu), fiecare ramura de tranzistori va conduce un curent de 2A + pierderile prin disipatie.

Deci oficial pentru 100W audio avem nevoie de tranzistori ce pot disipa minim 50W la temperatura de 25grade, cu conditia ca radiatorul sa stea in 25 grade.

In realitate, situatia sta altfel, fiind o groaza de variabile.

Link spre comentariu

0k.atunci fet 100 care are 2 irfp-uri de 150w are randamentul sub 50 la suta nu?acum scuzama daca sunt prost si nu te-am inteles.2 tranzistori 1 pe + si 1 pe - de 150w fiecare la un randament de 50 la suta ar trebui sa dea 75w 1 75w celalalt 150w in total la 2 perechi se dubleaza daca cresti tensiune (fet 100 +-45 4R fet 200 +-55 4R)a crescut tensiunea cu +-10vcc iar puterea sa dublat eu daca am adaugat inca o pereche de TR si am crescut tensiunea cu +-5vcc nu +-10vcc ca in cazul lui fet 100/200 unde puterea sa dublat eu am optinut o crestere de 50 la suta(100w) iar ca traf am 2 puse in paralel 1,5kw total

Link spre comentariu

Cu scuzele de rigoare catre @DjLeco daca pare ca l-as completa pe el, @Emil 1986 as pune 2 lucruri intr-un mod mai simplist si mai usor de inteles pentru tine:

-Puterea pe care zici tu ca o are un tranzistor, nu este altceva decat puterea maxim admisa disipabila pe el ceea ce este cu totul alta mancare de peste fata de puterea utila catre sarcina, puterea disipata pe tranzistor este chiar pierderea aceea impusa de factorul de randament, deci daca topologia este una performanta atunci cu o singura pereche de IRFP240 ( spre exemplu ) care pot disipa la 25*C maxim 150W poti scoate fara probleme 4-500W sau chiar mai mult pe sarcina, daca nu fortezi curentul admis prin ei si mentii puterea disipata mica atunci puterea tranzistorului n-are nici o treaba cu puterea catre sarcina, un exemplu este clasa D unde randamentul este unul foarte bun.

-Valoarea corecta de interes a tensiunii pe sarcina nu poate fi observata decat cu un osciloscop.

Link spre comentariu

domnul marian in videoclipurile domnului djleco radiatorul nu are 25 grade si totusi a scos puterea aceia cred ca trebuie racire cu azot lichid sa mentii o temperatura scazuta sau cu freonnu stiu daca te-ai uitat la videoclip sa vezi puterea maxima scoasa din cele 3 perechi de finali

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări