Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

adaugare inca o pereche de tranzistori la kit fet200

Postări Recomandate

• Răspunsuri 78
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Poate cu 10w :da ,daca nu cresti si tensiunea de alimentare este egal cu 0,amplificatorul o sa mearga mai rece dar nu v-a scoate putere mai mare sesizabil auditiv.

am adaugat inca o pereche pe fiecare kit si puterea a crescut cu 100w fata de 200w acum am 300w la acelas nivel de volum

Probabil in psihicul tau s-a intimplat asa ceva...

Nu ai cum sa cresti puterea de iesire, CU ACEEASI TENSIUNE DE ALIMENTARE SI LA ACELASI VOLUM (valoare a nivelului semnalului de intrare) , punind inca un set de finali, DECIT scazind impedanta sarcinii folosite ;4 ohm>2,66 ohm.

Link spre comentariu

@Emil 1986 intelege o data ca nu are cum sa creasca puterea doar marind numarul de finali, intelege o data ca ceea ce @Dj Leco spune mai sus este cat se poate de adevarat, este fizic imposibil sa maresti puterea unui amplificator doar marind numarul de finali dar pastrand tensiunea de alimentare si nivelul de semnal, inainte sa faci afirmatii subiective si dezinformate, mai studiaza fenomenele ce se intampla intr-un amplificator audio ai sa descoperi multe lucruri de care acum probabil nu prea cunosti.

Link spre comentariu

marian iti spun din fapte ca puterea a crescut,ei recomanda o alimentare de +-55vcc 196W @ 4Ohm 0,1%THD Puterea de ieşire maxima: 225 waţi RMS @ 4 Ohmi @ 1% THD @ ±60V si atat scoate curat si dupa urechea mea dar dat la maxim cu semnal de 1,5v din mixer urca si la 300w dar erau distorsiuni mari tremura vocea in draci si nu am lasat mult sa mearga asa ampliful,acum cu 3 perechi se aude la 300w cu distorsiunile de la 196w in 2 perechi(tot dupa ureche)

Link spre comentariu

Iti dau un sfat!

Ca sa nu te ia colegii la misto, fa testul urmator:

Alimenteaza montajul la tensiunea pe care o folosesti tu, lasa doar 2 perechi de finali, pune o rezistenta de sarcina de 4 ohm, osciloscop pe ea, si injecteaza semnal cu frecventa de 50Hz crescindu-l in amplitudine, pina in pragul de clipping.

Noteaza tensiunea RMS de la iesire exact unde intra in pragul de clipping.

Monteaza si a 3-a pereche de finali, si refa testul.

Vei ramine uimit sa vezi ca, probabil tensiunea rms de iesire pina in pargul de clipping, a crescut cu pina la 1Vrms, prin micsorarea rezistente interne (totale) a bratului de mosfeturi.

Acel volt crescut (probabil crescut), nu reprezinta 100W crestere.

Sau este chiar posibil ca iti lase impresia ca "a crescut puterea de iesire" datorata distorsiunilor mai mari ale amplificatorului, prin montarea a 3 perechi de finali, acest aspect datorindu-se faptului ca montajul respectiv, NU este capabil sa deschida corect 3 perechi de mosfeturi.

De cele mai multe ori, distorsiuni de 1-2%, sint percepute de urechea umana,ca o DUBLARE A PUTERII ajutata de psihologicul "am pus inca un rind de finali, deci putere mai mare".

Din pacate, osciloscopul NU minte, insa un multimetru, fie el digital si true rms, nu poate face diferenta intre semnal sinusoidal curat si clipped sau hard clipped, el arata ca "tensiunea creste", insa doar atit.

Un amplificator, NU se masoara urechiometric, in ceea ce priveste puterea.

Sint o groaza de factori care intervin, de ex cel mai fluent , este compresia termica a difuzorului, manifestata prin cresterea rezistentei interne a bobinajului, datorat incalzirii conductorului de bobinaj, un alt factor important este faptul ca foarte putini sunetisti, sint capabili sa perceapa si sa faca diferenta cresterii de 0,7-1db a nivelului de iesire al unui amplificator, si ar mai fi, insa nu stau sa le insit pe toate, am subliniat esentialul.

Ca sa vezi ce si cum, urmareste aceste filmulete:

http://www.youtube.com/watch?v=OQMi8550Kco

http://www.youtube.com/watch?v=Qt7Nnq-fRe4

Link spre comentariu

De rezistat rezista si la +/- 70vcc, noi aici discutam parca de altceva, de cresterea cu 50% a puterii DOAR prin simpla suplimentare cu inca o pereche de tranzistori a etajului final, PASTRIND insa aceeasi alimentare, acceeasi rezistenta de sarcina si acelasi nivel de intrare, ceea ce este IMPOSIBIL.

Daca nu ai osciloscop sa masori(vizualizezi forma de unsa si nivelul real al sinusoidei de la iesire, toata(e) discutia(iile), au fost in zadar.

Uite o pereche de finali care OFICIAL trebuiau sa EXPLODEZE, la acel test, si, au rezistat,fiind raciti corespunzator la +/- 82Vcc !!!

http://www.forum.poweraudio.ro/viewtopi ... 64&t=11753

NU RECOMAND sa incercati testul, si nu tratati ca fiind VIABILA ca metoda de realizare a unui amplificator, ceea ce vedeti in filmulete, s-a incercat doar a fi un experiment DISTRUCTIV.

Link spre comentariu

...marian iti spun din fapte ca puterea a crescut...

Pana cand nu te vei lamuri de ce afirmatia de mai sus este absurda nimeni nu te va lua in serios ( oricum nimeni din cei care conteaza )... Daca tu refuzi pana si parerea unui veteran in audio asa cum este @Dj Leco atunci nu prea vad un vbiitor stralucit in domeniul asta pentru tine, cel putin nu pana nu-ti vei schimba atitudinea, pana nu vei incerca macar sa intelegi de ce te contrazicem n-ai nici o sansa sa evoluezi.
Link spre comentariu

ok,dar pe ei cand i-am intrebat daca il pot alimenta la acea tensiune mi sa spus ca este la limita de sus a alimentari pt 4R si ca o sa scot tot din acele kituri insa ei recomanda o tensiune de +-55vcc 4R 196W la distorsiuni minime si ca la alimentarea aia o sa am mai multa putere dar si distorsiuni mai mari si ca trebuie si racire mai buna,si asa si a fost scoteau 300w la maxim cu distorsiuni destul de mari(la ureche ca sunt amator si nu am bani sa dau pe un osciloscop degeaba)si am intrebat si aici si mi sa spus ca nu o sa am putere mai mare doar ca o sa mearga mai rece si cu distorsiuni mai mici,ceia ce sa intamplat la 306w nu se mai aude asa rau ca in 2 perechii si nu trebuie sa dau volumul la maxim ca in 2 perechii sa am 300w

Link spre comentariu

În primul rînd, multimetrul ăla nu ştie de true RMS, deci valoarea afişată era cu siguranţă diferită de cea reală. În al doilea rînd, fără un osciloscop cu FFT sau măcar un distorsiometru, ce măsori acolo e fix ZERO.

asa o fii,nu puterea electrica este rms?eu am spus distorsiuni acceptabile la ureche
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări