Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

adaugare inca o pereche de tranzistori la kit fet200

Postări Recomandate

• Răspunsuri 78
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

eu ma gandeam ca +-60vcc este cam mare pt 2 perechii,si ma gandeam daca mai pun o pereche merge mai bine,daca se recomanda pt 4 perechi +-70vcc cred ca este la limita de sus +-60vcc 4R pentru 2 perechi.si pot adauga sarma pe traf daca trebuie crescuta tensiunea ca sa cresc puterea in 3 perechi

Link spre comentariu

Adaugarea de tranzistori in plus la etajul final nu creste puterea deloc ( cei 10W mentionati de @popa ionut nadajduiesc ca au fost o gluma ), marind numarul de finali obtii un singur beneficiu: adaptarea amplificatorului pentru impedanta de sarcina mai mica si un regim termic mai bun. Pe de alta parte 60V pe ramura pentru 2 perechi de finali in sarcina de 4 Ohm mi se pare riscant, pune macar 3 perechi ca sa fii sigur nu doar ca nu depasesti limita SOA, dar ca nici macar nu te apropii de ea deoarece deriva termica creste odata cu incalzirea si SOA devine astfel riscant de usor de atins.

Link spre comentariu

Puterea de ieşire maxima: 225 waţi RMS @ 4 Ohmi @ 1% THD @ ±60V asa zic in foaia cu care mi-a venit kiturile.Finali IRFP240/IRFP9240 * 200W/4R * 150W/8R * Alimentare 4R = +/- 40-60 VCC * 8R = +/- 45-65 VCC,as vrea sa il alimentez la 65vcc ca am traf mai mare dar am boxe de 4Rsi ma gandeam ca daca mai adaug o pereche rezista la tensiunea aia pe 4R, daca 4 perechii rezista la 70vcc iar restul tranzistorilor cred ca rezista la tensiunea aia din moment ce este data la detalii

Link spre comentariu

IRFP240 si complementarul sau au Vds 200V, poti fi folositi deci fara probleme pana la 100V pe ramura, important este sa se tina cont de curba SOA la tensiunea de interes pe ramura, si la alimentari de 65V la DC ( cea mai restrictiva situatie ) SOA este la aproximativ 2A, cum insa aici este vorba de amplificator audio nu este cazul de DC deci iei in seama cea mai restrictiva situatie pentru curent alternativ pe mos care este chiar dupa DC, si asta este la 10mS si cam 6A, asta conteaza deoarece stresul cel mai pronuntat este la frecventele joase ale spectrului audio. Totusi curba SOA nu are nici o valoare daca deriva termica este ignorata, acei 6A pentru 65V sunt valabili doar la 25*C temperatura a capsulei, ori este foarte greu sa mentii tranzistorii atat de reci ( ca sa nu zic imposibil ), deci daca ne uitam la deriva, la 80*C ( sa zicem ) atunci puterea maxim disipabila ramane doar cam jumatate din maximul admis de 150W, si cum alimentarile sunt deja la 65V asta inseamna ca in ciuda a ceea ce spune curba SOA, la 80*C curentul prin MOS nu poate depasi 1-1,5A, deci deriva termica limiteaza drastic curba SOA. De asta se recomanda o cat mai buna adaptare a etajului final pentru sarcina de interes, cu cat curentul este mai mic prin fiecare final cu atat regimul termic este mai bun devreme ce disipatia e mai mica si cu atat mai putin te apropii de limitele superioare impuse dupa caz de deriva sau de SOA.

Link spre comentariu

Exact, marind numarul finalilor nu castigi nici un W in plus insa castigi intr-un regim termic mult mai bun pentru finali, deci per ansamblu un amplificator mai fiabil si robust deea ce cred eu ca ar trebui sa fie mai important decat puterea insasi. Totusi nu trebuie sa cadem in extreme, nu poti mari numarul finalilor la nesfarsit deoarece Ciss se va mari la un moment dat suficient de tare incat comanda din porti sa nu mai poata face fata la limita superioara a spectrului audio, rezultatul? un raspuns in frecventa destul de slab, viteza mult limitata la frecvente inalte, si o atenuare pronuntata a acestora.

Link spre comentariu

Versiuni ale acestei configuratii sunt multe deci nu pot fi sigur de schema exacta insa cred ca poti adauga linistit pana si 2 perechi de finali dar nu cred sa fie cazul, pentru alimentarile alea mai pune o pereche si ar trebui sa fi mai bine. Trebuie avut grija ca si radiatorul sa fie suficient de mare deoarece altfel nu prea conteaza cate perechi de finali pui, tot se vor supraincalzi.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Poate cu 10w :da ,daca nu cresti si tensiunea de alimentare este egal cu 0,amplificatorul o sa mearga mai rece dar nu v-a scoate putere mai mare sesizabil auditiv.

am adaugat inca o pereche pe fiecare kit si puterea a crescut cu 100w fata de 200w acum am 300w la acelas nivel de volum
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări