maciupiciu Postat Martie 17, 2013 Partajează Postat Martie 17, 2013 Neavand experienta in domeniul prelucrarilor mecanice, si nici in a proiectarii, m-am apucat totusi sa imi realizez de unul singur structura metalica pentru o scara de interior. Proiectul avea sa se intinda pe o lunga perioada de timp (vreo 2-3 ani ), nefiind constrans de termene dar si datorita faptului ca scara avea sa fie montata in etapa de finisaje a casei. Am inceput cu proiectul vangului central (scara fiind una cu vang central), si executia lui pentru un premontaj. Vangul l-am realizat din 2 profile rectangulare 60x80mm sudate alaturat. Scara este compusa din 5 elemente, 2 podesturi si 3 rampe. Sar peste povestea realizarii elemntelor care prind trptele pe vang si incerc sa ajung la intrebarea mea pentru cei care au experienta sau cunostinte tehnice in domeniu. Pentru pozitionarea celor 5 elemente ale scarii pe pozitia de la premontaj am folosit niste elemente de legatura (tabla 6mm), gandite initial cu rol decorativ, insa pe parcurs mi-am dat seama ca n-o sa mai pot suda scara pe pozitie fara sa deteriorez vopseaua si straturile de chit, si parca ar fi pacat sa o stric tocmai la final. Asa ca am sudat pe interiorul profilelor, in zonele de imbinare intre elemente, bucati tabla de 6mm care vor constitui suportul filetelor pentu suruburile de prindere. Montajul final s-a realizat cu succes, scara "venind" exact pe pozitia dorita. Am folosit suruburi de 6mm duritate 8.8 . Intrebarea este legata rezistenta acestor suruburi, mai este necesara sudarea elementelor ? sau suruburile tin fara riscul de forfecare? Nu prea cunosc greutatea elementelor metalice, iar prinderile din pereti sunt mai mult de ...forma pentru ca in spate sunt caramizi eficiente, deci cu gauri, dar mi-am zis ca prin forma sa, scara ar fi autoportanta. Capetele scarii sunt prinse intr-o grinda de beton, respectiv in placa de egalizare de 10cm cu cate 3 conexpanduri 10mm. Link spre comentariu
tranzistoras Postat Martie 17, 2013 Partajează Postat Martie 17, 2013 Desi nu stiu sa va spun concret daca tin sau nu suruburile conform unor calcule, din experienta tehnica eu vad urmatoarele: 1 suruburile metric 6 sun mult prea subtiri, eu as fi pus metric 10 macar; 2 ati sudat ineficient cele doua profile, putea fi un singur profil, mai inalt spre ex 100x60 pus pe inaltime; 3 conform celor spuse la pct 2 eu cred ca intr-un timp relativ scurt chitul si vopseaua ce acopera fisura dintre cele 2 profile va crapa; 4 se pot face prinderi foarte solide si in caramida cu goluri: se dau gaurile fara percutie si se foloseste ancora chimica. Se prinde rigit acel coltar dar scara trebuie sa aibe o legatura flexibila pe coltar prin intermediul unei benzi de cauciuc;5 prinderea de placa de la etaj sunt ridicole, de 10? pai ce-i calorifer? Un calorifer se prinde in 4 holsuruburi cu diblu de 10. Nu mai vorbim ca trebuiau facute gauri doar in placa, nu si in sapa, care nu participa la rezistenta.Parerea mea este ca scara dumneavoastra va rezista o vreme, dupa care va trebui sa interveniti cu diverse reparatii. Totusi ati lucrat frumos. Succes. Link spre comentariu
YO8CDQ Postat Martie 17, 2013 Partajează Postat Martie 17, 2013 Am si eu de facut cateva precizari: sunt de acord cu colegul care a postat mai sus, cu privire la sudura tevilor rectangulare, dar aceea nu este sudura ,este '' gainat de pasare ''. Nu stiu din ce material este facuta treapta sau treptele propriuzise. Cat priveste suruburile, eu as fi pus macar de M8, dar de culoare neagra (sunt mai calite, scrie si pe capul hexagonului). Cat priveste sudura, nu stiu cine a lucrat acolo, dar la pozitie, trebuie un '' meserias '', basca deformarea prin sudura a suprafetelor drepte. Vad ca ai manifestat interes fata de pregatirea suprafetelor pentru vopsire, dar partea cu sudura nu ai luat-o in calcul, desigur nu poti fi la fel de bun in toate operatiile. Dar faptul este consumat, scara este pusa pe pozitie, iar sfaturile noastre sunt tardive si raman doar ca informare pentru viitorii constructori. Petrica Link spre comentariu
almarghi Postat Martie 17, 2013 Partajează Postat Martie 17, 2013 are dreptate tranzistoras. desi in carte zice ca ar tine si cu M6, eu as fi pus cel putin 10... "doar nu e calorifer"teoria e una, practica ne cam omoara. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 17, 2013 Partajează Postat Martie 17, 2013 Aveti cuplul de stringere recomandat pt ceva suruburi din material mai rezistent.Atentie , daca`i negru nu`i neaparat tare.Aveti si marcajul pe capul lui.Grig Link spre comentariu
almarghi Postat Martie 18, 2013 Partajează Postat Martie 18, 2013 care-i legatura cu forfecarea ? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 18, 2013 Partajează Postat Martie 18, 2013 Cat priveste suruburile, eu as fi pus macar de M8, dar de culoare neagra (sunt mai calite, scrie si pe capul hexagonului).Printre ele asta.Nu poti evalua un surub dupa culoare , am eu de 12.9 zincate!Apoi in functie de material poti calcula si forta de forfecare sau crezi ca`i la fel, indiferent de clasa surubului?Sau cineva la structuri de genul asta accepta suruburi 4.6 ?Grig Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 18, 2013 Partajează Postat Martie 18, 2013 Pentru a nu fi supuse la forfecare, trebuie sprijinita scara, in zonele de imbinare ale diferitelor segmente prin schele metalice rezemate, sau incastrate pe/in podea. In acest caz suruburile de fixare laterale sunt doar pentru asigurare si nu vor fi supuse unor eforturi mari. Pot fi deci si M6. Daca, in schimb vrei sa fie o constructie metalica suspendata, fara legatura cu podeaua, atunci trebuiau folosite suruburi M12, amplasate mai rar, sau suruburi M10, amplasate ceva mai des. Link spre comentariu
puriu Postat Martie 18, 2013 Partajează Postat Martie 18, 2013 Constructia arata bine. Intrebarea este daca a fost bine proiectata. Cand se proiecteaza o constructie mecanica se aplica o ipoteza de calcul, cea mai pesimista (un fir intre doi stalpi se proiecteaza sa reziste cand e incarcat pe toata lungimea cu gheata sau cu ciori). In cazul scarii se pleaca de la ipoteza ca, de exemplu, este plina cu invitati care alearga la vale deoarece a inceput un cutremur. Apar eforturi dinamice de calcul foarte mari. Proiectarea initiala se bazeaza pe normative si standarde, apoi se face calculul de verificare avand in vedere fortele, cuplurile si deplasarile maxime ce pot aparea. Se mai aplica obligatoriu si un coeficient de siguranta care, in cazul cand sunt in joc vieti umane, este apreciabil. Presupun ca structura scarii in discutie rezista. Nu este o constructie portanta deoarece este mult mai putin rigida decat peretii pe care se fixeaza si care preiau singuri eforturile. Suruburile M6 sunt la fel de rezistente ca si niturile de 6 mm daca sunt solicitate intr-o zona nefiletata de 6 mm. In zona cu filet echivaleaza cu o bara de 4,8 mm cu concentratori de eforturi, deci foarte slaba. Solicitarea suruburilor este in principal la forfecare laterala. In tabelul de mai sus sunt prezentate efortul de rupere la intindere si cuplul maxim la cheie. Pentru forfecare laterala se poate conta pe cel mult 60% din efortul de rupere la intindere, avand in vedere si efortul de intindere realizat la strangerea surubului. Eu as folosi, pentru tabla de 6 mm, suruburi de 10 mm stranse cu cheia dinamometrica la cel mult jumatate din cuplul din tabel. Link spre comentariu
maciupiciu Postat Martie 18, 2013 Autor Partajează Postat Martie 18, 2013 Multumesc pentru raspunsuri, m-ati pus pe ganduri. Pot largi gaurile si fileta pentru suruburi de 10mm, dar ma gandesc ca pt siguranta, o sa sudez piesele. Despre sudurile aflate acum sub vopsea, ma indoiesc ca or sa crape vreodata. Cele 2 "cruci" sunt facute din 2 elemente perpendiculare si nu din 3, am practicat decupaje pe jumatate din grosimea (60mm) a profilului 60x160. Pe de alta parte niste elemente de sustinere gen reazeme in zona celor 2 podeste, ar rezolva problemaasa cum a spus ola-nicolas, cu un compromis asupra esteticii. Link spre comentariu
acs Postat Martie 19, 2013 Partajează Postat Martie 19, 2013 uite aici ceva asemanator dar fara suruburi si fara sprijin viewtopic.php?f=276&t=140521 Link spre comentariu
Dan57 Postat Martie 19, 2013 Partajează Postat Martie 19, 2013 Nu ma prea pricep dar la servici am o scara pentru personalul angajat care este de un etaj. Deoarece este afara este galvanizata si are si suruburile galvanizate (are cca 6 ani si nu are pic de rugina). Totusi toate suruburile au 12 mm diametru (axul filetat). Este mult sau putin, nu stiu, dar atat au. P.S. Nu prea are suduri scara (parca doar tablele de la trepte care au si astea reazeme cu suruburi), in rest numai suruburi. Link spre comentariu
maciupiciu Postat Mai 17, 2013 Autor Partajează Postat Mai 17, 2013 am sudat astfel incat sa nu stric prea tare vopseaua, apoi am revopsit zonele de sudura scara e aproape gata, vibreaza foarte putin cand e urcata/coborata Link spre comentariu
Florin berdila Postat Iulie 20, 2015 Partajează Postat Iulie 20, 2015 domnilor va rog ajutatima cum pot afla ce greutate sustine un surub de metric 10 cu duritatea de 10,9 era o formula cu ceva raza inmultita cu valoarea lu pi Link spre comentariu
Adrian Pruna Postat Iulie 26, 2015 Partajează Postat Iulie 26, 2015 Pai un surub din grupa 10.9 are 1000 N/mm2 rezistenta minima la rupere, deci un mm2 ar sustine 98 kg. Atunci avem formula ariei cercului piR2 de unde 3.14 x 52 = 78.5 mm2. Deci 78.5 x 98 = 7693 kg. Da..........atata ar tine la diametrul de 10 mm, dar bineinteles in zona filetata trebuie scazuta inaltimea filetului. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum