Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

preamplificator balansat

maktab

Postări Recomandate

• Răspunsuri 94
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• maktab

59

• ratza

8

• hpavictor

6

• wally_gatter

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sincer , parerea mea , e ca un singur circuit lme49990 bate linistit , in aplicatii audio , sau cel mult se aude la fel , ca un circuit discret , fie el si din preamplificator de 15000 e . Pot face oricand simularea la etajul de intrare sau iesire discret , pentru de exemplu , c2810 . Am pus 3 in paralel , ca sa fiu sigur .Prefer deci fara probleme op integrate fata de cele pe discrete .

Link spre comentariu

Am inceput sa lucrez la sursa de alimentare .Circuitul audio cred ca ramane asa . Cat despre sistemul buffer fara includere in bucla de reactie negativa a unui operational , am inteles ca e slab ca performante . Oricum mult mai complicat ca un simplu op . Sincer cred ca lme49990 nu poate fi depasit decat cu greu de un circuit discret .Dar inca mai studiez .Sursa de alimentare consta din 2 transformatoare r core de 50va fiecare , poate si de 100va (o sa vad mai tarziu din calcule ), 4 punti redresoare cu diode BYV28-200 , 4 condensatori de 4700uf , 4 multiplicatoare de capacitate , generator de referinta de plus minus 17v , 12 stabilizatoare serie-paralel lme49610 . Fiecare va alimenta cate 6 circuite lme49990 , deci consum de maxim 60-70 ma .

03.05.2013.pdf

Link spre comentariu

am terminat si sursa pentru preamplificator .inca este in testare .condensatorii vor fi de 10000uf/50v , vishay bc components .dintr-un calcul simplu puterea consumata ajunge cam la 10w pe canal . Nu mai pot simula demult schema in orcad , date fiind limitarile extreme ale softului , asa ca fie fac calculul singur pe hartie fie simulez bucata cu bucata toata schema .

07.05.2013 (1).pdf

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Inca o modificare , dar ultima intrucat si cablajul e gata. Noua varianta are 32 de AO lme49990 , cate 4 in paralel pe fiecare sectiune si fiecare grup alimentat separat din stabilizatorul sau . Adica 16 stabilizatoare . Curentul de iesire depaseste 120ma , iar impedanta este de numai 25 ohmi . Pcb ul reprezinta un singur canal balansat , cu 4 buffere , 2 pentru intrari si 2 pentru iesiri .Urmeaza inca 2 pcb uri identice ca dimensiuni , unul conectat dedesubt si unul deasupra . Cel de jos este cablajul cu conectorii RCA si XLR pentru un canal, plus atenuatorul rezistiv cu relee, si cel de deasupra cuprinde 8 stabilizatori .

preamplifier 31 05 2013.pdf

post-75400-139829634063_thumb.png

post-75400-139829634069_thumb.png

post-75400-139829634076_thumb.png

post-75400-139829634082_thumb.png

Link spre comentariu

Din pacate nu am osciloscop , doar multimetru . Ce-i drept , destul de bun. Dar nu ma poate ajuta cu nimic la masurarea zgomotului . Ce pot eu sa fac cu multimetrul e ca calibrez cat mai perfect rezistorii si condensatorii . La final , o sa fie facuta o proba pe osciloscop la ETC in Iasi , am vorbit deja cu un prieten de acolo . Teoretic , avand 4 amplificatoare in paralel , ar trebui sa obtin un zgomot mai mic cu 6 db. Am eu o banuiala ca nu o sa fie chiar asa .Dar oricum lme49990 e ultra low noise .Unul dintre marile avantaje ale amplificarii unitare este zgomotul minim posibil (nu sunt rezistori cu valori ridicate in bucla de reactie) . Mai mult , mi-ar fi fost imposibil sa folosesc 32 de operationale , cu tot cu divizor in reactie . Mi-ar fi trebuit nu mai putin de 64 de rezistori plus 32 de condensatori mica argint , numai pentru asta .Am optat bineinteles pentru strap.Toti rezistorii de pe pcb sunt identici , de 100 ohmi .Partea cea mai grea mi se pare , sincer , sortarea rezistorilor din atenuator .Pcb-urile pentru atenuator si selector + sursa stabilizata sunt aproape gata .

Link spre comentariu

Este gata si urmatorul pcb .Va fi asezat chiar sub pcb ul cu CI , la o distanta cat mai mica . Ecranare mai buna , plus imbunatatirea traseului de masa . Urmeaza inca 2 placi identice ca dimensiune , cea mai de jos , continand conectorii de intrare si iesire , atenuatorul rezistiv plus etajul de transformare a semnalului nebalansat in balansat , si ultima de sus continand stabilizatoarele multiplicatorul de capacitate , puntile redresoare si sursa de tensiune de referinta .

preamplifier 01 06 2013.pdf

Link spre comentariu

Ai grijă cu planul de masă, să nu-l pui sub operaţionale. Sub ele trebuie să fie substrat chel, fără cupru (cu excepţia decuplării).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări