Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

preamplificator balansat

maktab

Postări Recomandate

• Răspunsuri 94
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• maktab

59

• ratza

8

• hpavictor

6

• wally_gatter

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

update la schema . acum atenuatorul este balansat , si o parte din rezistori au fost eliminati .deocamdata lucrez la partea de DC servo . OrCAd 16.6 nu poate simula circuitul de DC servo cu OP in paralel , are un bug . Obtin rezultate aleatorii la fiecare simulare . dupa o sa ma ocup si de partea de alimentare .Ca idee , o sa fie dual mono , plus partea digitala , deci 3 transformatoare .R core 50VA , 4x10000uf BC Components , dubla stabilizare si filtru RC .

19 04 2013 preamplifier.pdf

Link spre comentariu

Foarte interesant designul , dar am renuntat deja la el . Prefer asa mai complicat , sigur si bun . Lme49720ha chiar este un circuit exceptional . Eu il voi folosi insa doar pentru intrarile de receiver si laptop . Pentru intrarile de inalta calitate prefer oricand 3xlme49990 .

Link spre comentariu

Mă tot uit prin toate variantele de scheme de pînă acum şi nu văd nicăieri vreo diodă antiparalel pe bobinele releelor. Sper că au fost omise doar ptr simplificarea schemei şi vor fi folosite în final (1N4148... etc). :nas:

Link spre comentariu

Desigur pentru simplificare . Orcadul oricum nu poate simula asa ceva . Preamplificatorul e cu mult prea complex pentru a putea fi simulat . Inca de la inceput am facut designul pe bucati , si nu intreg . Inca lucrez la sursa de alimentare , e posibil sa o termin in cateva ore .

Link spre comentariu

pentru felixx:Se pare ca un preamplificator trebuie sa aiba un anumit procent de extra amplificare , intre 6 db si 9 db , din ce am inteles eu . Sunt intru totul de acord . Oricum nu mi ar fi placut 0db , si sa ajung cu volumul la maxim . Amplificatorul are nevoie de 1,26v pentru puterea maxima , deci pentru preamplificator 0db ar fi fost suficienti . Un preamplificator comercial normal are oricum peste 12 db amplificare. Am adaugat un etaj cu amplificare 6db special pentru telefoane , laptopuri , tablete si alte minuni cu iesirea limitata in tensiune . Laptopul meu are 0,8vac rms tensiune maxima masurata de mine . 6db ar fi chiar suficienti pentru a l aduce la acelasi nivel . Problema e ca nu stiu daca o sa ascult vreodata la laptop , telefon , tableta , prin iesirea de casti , dar sa zicem asa pentru comparatie ar merge . Un preamplificator bun trebuie sa dezvaluie totusi diferenta dintre surse . De abia astept un test comparativ intre un telefon si un sacd player . :da

Link spre comentariu
Se pare ca un preamplificator trebuie sa aiba un anumit procent de extra amplificare , intre 6 db si 9 db , din ce am inteles eu .

Nici vorba de asa ceva.

Oricum nu mi ar fi placut 0db , si sa ajung cu volumul la maxim . Amplificatorul are nevoie de 1,26v pentru puterea maxima , deci pentru preamplificator 0db ar fi fost suficienti .

Hai sa luam un exemplu....

Daca ai un amp cu Uin.= 1,26Vc.a. pentru Pmax. atunci situatia e chiar simpla.Daca acesta este unul capabil de a livra curent pentru sarcini dificile....spre 2 ohmi atunci si mai bine.Deasemenea aici ma gandesc la ceva spre 200-300W pentru usurinta in "exploatare" pe diferite genuri si pasaje mai greu de reprodus de multitudinea de incinte cu crossovere stufoase,mancatoare de curent.

Deci.....sigur niciodata nu o sa stai cu potentiometrul la maxim daca o sa ai asa ceva....probabil indispensabil daca vrei calitate.

Un preamplificator comercial normal are oricum peste 12 db amplificare

Daca referinta ta e acel ceva comercial ...adica modul universal....atunci no problem....insa ar trebui sa realizezi ca un preamplificator ideal este cel care NU modifica IN NICI UN FEL semnalul de la intrare.....adica o sarma.Problema va apare la capacitatea lui de a livra curentul si nu tensiunea la iesire.

Un preamplificator bun trebuie sa dezvaluie totusi diferenta dintre surse

Un preamp nu trebuie sa faca diferenta de semnal la iesire fata de cel de la intrare,oricare ar fi el....decat doar daca se doreste in mod special acest lucru....vezi nivelul armonicelor 2 sau 3.

Problema e ca nu stiu daca o sa ascult vreodata la laptop , telefon , tableta , prin iesirea de casti , dar sa zicem asa pentru comparatie ar merge .

Pai vezi.....nici nu merita efortul.

Un DAC separat ar face alta treaba.....

Link spre comentariu

Intr-adevar felixx , chiar nu s ar merita efortul . Ar fi doar o intrare nefolosita . Plus ca oricand pot sa conectez acel telefon la receiver , sau insusi laptopul prin hdmi , si situatia ar fi cu totul alta. Cea mai proasta conexiune posibila pentru un laptop e iesirea de casti . Ai dreptate . Design simplificat . :da Dacul si cd playerul au oricum peste 1,25v . Am verificat si cd playerul meu are 1,6vac rms , tensiune maxima obtinuta dupa 3 cd uri de test . Deci chiar si la 0db , tensiunea e prea mare si trebuie atenuata . pentru filme folosesc receiverul , care poate face orice adaptare e nevoie pentru sistemul stereo .intr-adevar nu e nevoie de nici o amplificare . 0 db , in cazul meu , sunt mai mult decat suficienti . Intrebarea e de ce preamplificatoarele au chiar si 24 db ? Ce fel de dac , sacd player are iesirea atat de mica?Multumesc felixx . Postez in cateva minute schema modificata .

Link spre comentariu

Buffer pe intrare , atenuator , buffer pe iesire .OK . Amplificare unitara . Perfect !Dar de ce nu folosesti un buffer tip " diamant " cu discrete , alimentat la tensiune mai mare decat etajele AO din DAC sau CD etc ?Spre exemplu + / - 40V .Sper ca intuiesti motivul ....

Link spre comentariu

Ceea ce zice Hpavictor , in legatura cu alimentarea aia de ± 40V este benefic, deoarece vei putea avea o reducere a THD-ului etajului buffer prin excursia mai mare a sinusoidei care nu va fi limitata de tensiunea de alimentare .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări