Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sfat achizitie invertor

XAN77

Postări Recomandate

Vreți să faceți o treabă bună cu lăcuirea????.... Folosiți doar Plastik70 spray,sau la suprafețe mari este Plastik70 lac la bidon metalic. Nu lacuri auto,moto și alte prostii.....

Link spre comentariu

Ai folosit vreodată lăcuirea cu colofoniu, ca s-o numeşti ,,prostie,, ? Fă o probă ca să te convingi, sparge un bulgăre mic de sacâz şi pisează-l foarte fin.Freacă-te pe una din mâini cu praful rezultat, apoi bagă mîna acoperită cu praf de colofoniu în apă.Când o scoţi, va fi uscată....

Link spre comentariu

@cipriyan123Interesant ! La conex electronic, e destul de scump un tub de asta. Mai ieftin e pe TME. Dar plus transport, cam tot asa iese.  Aveti cunostinta ce diluant foloseste cel la bidon metalic ? Banui ca trebuie si el diluat la un moment dat...

@validae Colofoniul este folosit de foarte mult timp in industria electrotehnica. Nu stiu cum se comporta in zonele cu caldura, in imediata vecinatate a portii unui IGBT. Probabil se inmoaie putin. Eu pasivam asa placile de cablaj imprimat. Dar nu aveam piese care sa se incalzeasca. Cu ce topiti colofofoniul ? Eu foloseam alcoolul Izopropilic si dupa ce obtineam un lichid usor vascos, aplicam pe parte cu circuite si-l uscam cu un feon. Dar nu se usca de tot. Trebuia lasat 24 sau mai mult de ore la uscat. 

Editat de digioptic
Link spre comentariu

Nu se înmoaie deloc, fiindcă acel terminal nu se încinge la peste 100*C ....

Eu nu dizolv colofoniul când lăcuiesc cu el.Iau pensula şi o înmoi în alcool, apoi dau cu ea peste bucata de colofoniu şi apoi pensulez suprafaţa.Se obţine un strat subţire ce se usucă rapid, dar e bine să nu pui mâna pe el decât după câteva minute bune, că altfel rămân amprente urâte...iar după uscare poţi turna efectiv apă peste şi nu se udă.Am avut un invertor de electrificator de gard impregnat astfel, a intrat apă în cutie şi a lucrat totuşi sub tensiune înaltă astfel fără defecte...

Link spre comentariu
Acum 8 ore, digioptic a spus:

@cipriyan123Interesant ! La conex electronic, e destul de scump un tub de asta. Mai ieftin e pe TME. Dar plus transport, cam tot asa iese.  Aveti cunostinta ce diluant foloseste cel la bidon metalic ? Banui ca trebuie si el diluat la un moment dat...

Eu iau de la TME,au acolo și dizolvant.

@validae

Link spre comentariu

Folosesc Plastik70 sa merg la sigur cu protecția plăcilor,nu îmi permit să se ardă componente scumpe din cauza protecției deficitare. Pe această peliculă de Plastik70 nici praful nu prea se depune,rămâne foarte lucios iar pelicula este chiar putin elastica.Iar când folosești igbturi scumpe la invertoarele trifazate unde ai vârfuri destul de mari de tensiune,nu îți permiți să faci experimente. Sacazul e bun,dar rămâne o  peliculă puțin poroasa,pe care se cam adună praful.

Am acum la reparat un Esab Caddy 200, trifazat 200 amperi, care are fiecare ramură cu Igbt pe o placa separata. Ați văzut ce lac are placa aceea pe ea?Și cat e de gros? Și aparatul are 20 ani,asta e prima reparație la el. Credeți că rezistă atât o peliculă de sacaz?

Editat de cipriyan123
Link spre comentariu

E buna si pelicula de saciz dar doar in regim de amator nu pt produse ce vor lucra in mediu industrial. Am folosit si eu de multe ori la placute facute de mine.

Link spre comentariu

Mulțumesc tuturor pentru sfaturi. Nu credeam că se dezvolta o așa furtuna in urma postării mele.

Rămâne stabilit: acest forum dedicat este locul de întâlnire a oamenilor tehnici ,a  oamenilor cu experiență, a profesioniștilor.

Datorita vouă, profanii că mine mai învață ceva . 

Mulțumesc la toată lumea!! :n1

Link spre comentariu

Nu se poate compara o soluţie de protecţie de acum peste 50 de ani,nivel amatori, cu ceva modern!Şi în vechime erau lacuri speciale de protecţie cu care se realiza aşa numita "tropicalizare".Funcţie de zona de exploatare a echipamentului se făcea o încadrare în clase de protecţie.Deci şi pe ţări,climat şi pe condiţii locale specifice de exploatare.Protecţia plăcilor,ca şi a părţilor metalice,altor materiale,trebuia să corespundă acelor clase.În ţară de asta se ocupa ICPE Bucureşti.

Link spre comentariu

Asa este, nu spune nimeni ca o solutie moderna nu este mai buna ca una sa-i spunem traditionala. In sectorul electrotehnic cum ziceam mai sus, colofoniul este folosit de foarte mult timp, cu rezultate care si-au dovedit fiabilitatea in timp. Imi aduc aminte copil fiind, de stalpi de medie tensiune. din lemn colofonizat. Pare greu de crezut, acum in timpurile moderne, sa te mai gandesti la o astfel de solutie. Dar in peregrinarile mele prin zone izolate de munte, am gasit astfel de stalpi in functiune si chiar m-am minunat de existenta lor. 

Sigur, o solutie moderna este de preferat la un echipament scump, fie el si trifazat. Dar nu trebuie sa radem tot ce a fost si este inca bun, cum de altfel s-a cam facut in tara asta. Altii, au fost 5 minute mai "destepti" si nu au demolat capacitatile de productie, pe dotarea veche au investit si modernizat. Nu are rost sa mai amintim de miracolul economic la altii si distrugerile de la noi...:26

Uite, trifazatul meu de la Proweld, in fapt un Youli chinezesc, a cam facut figuri dupa o perioada. L-am demontat, chinezul grabit nu a mai spalat placile de flux dupa lipire si le-a scufundat asa in lac. Am frecat la ele de am ras si lacul pe unele zone si...trifazat fiind, l-am "lacuit" cu sacaz si alcool izo. Nu va pot descrie bucuria cand i-am dat "cheie" si functiona ca in prima zi perfect. Probabil daca as fi avut acel lac 70 de care zice colegul, nu stateam la discutie. Dar de aproape un an, functioneaza cu lacul de colofoniu de numa. 

Acum sa va zic o treaba de care sunt sigur ca v-ati lovit. Experimentez un montaj. Poate nu reusesc sa finisez schema si mai lucrez la ea. Este mult mai fain sa fie colofoniu in strat subtire fata de nus ce lac, sa poti lucra in continuare la ea. Exact cum spune colegul @validae, lacuirea mea de sacaz este lucioasa si stabila in timp. Data foarte gros, poate avea fisuri. Eu am avut curaj sa o dau si pe trifazat si a functinat si merge in continuare. Dar la invertoare, sfanta este curatea interiorului si grija celui care-l foloseste !:reytre

Editat de digioptic
Link spre comentariu

Au fost discutate de foarte multe ori pe forum variante de protejare a circuitelor....

https://www.elforum.info/topic/24381-protectie-cablaj/#elControls_226563_menu

https://www.elforum.info/topic/124722-protectie-pcb-contra-umezelii/#elControls_1525582_menu

https://www.elforum.info/topic/12-solutii-pentru-executarea-circuitelor-imprimate/#elControls_85_menu

https://www.elforum.info/topic/95270-protecţia-cablajului-la-oxidare/#elControls_1052087_menu

Despre acest Proweld laudat pe acest forum nu am vazut o poza despre inbunatatirile facute !....:rade:

(Esteo vorba care  spune:  o imagine  face mai mult de 1000 de cuvinte..!!).

Editat de asterix196803
Link spre comentariu

Am văzut placă industrială făcută în 19i80 şi protejată cu colofoniu.Arăta impecabil!În condiţii de praf,condens se schimbă treaba...

Cel mai mult colpfoniu se utilizează însă în uleiul de transformator.Incredibil dar merge bine şi la protejarea suprafeţelor lemnoase.

Am văzut pe net că unii se plângeau de colofoniul chinezesc.N-am avut tangenţă cu aşa ceva...Mă întreb şi azi la ce folosea Anticorozivul Bucureşti "munţi" de collofniu.În vizită la ei am luat un bulgăre dintr-o grămadă de vreo 3-4 m înălţime!...

Link spre comentariu

@asterix196803 Singurele inbunatatiri facute este curatarea temeinica a placilor, 5 la numar din componenta lui, lacuirea cu colofoniu, cum am zis, curatarea temeinica a radiatoarelor de pasta alba si inlocuirea ei cu MX-4 Thermal Compound, un usor cable-management cu soricei si strangerea temeinica a elementelor de putere pe radiatoare si a papucilor pe cose. Aaa, i-am schimbat si cablul de alimentare cu unul 4X4mm2, atat.

In rest, aceleasi placi plantate usor neglijent. Sunt persoane care se cam oripileaza usor la lucratura grabita chinezeasca si de asta nu am pus poze. Dar daca doriti, pot s-o fac. Eu nu ma oripilez, mai ales ca scula m-a servit excelent si functioneaza si acum...:)  

Aaa, o chestiune e de mentionat, pentru cine se intreaba de greutatea lor. Mult timp nu am bagat in seama greutarea aparatului. In carte e dat cu 8 Kile. Obisnuit cu munca, nu mi s-a parut un aparat greu. Pana mai acum ceva timp cand l-am pus pe un cantar. Surpriza ! Cantarul arata peste 16 Kile !:rade:. Cum seria de verde brotacel nu se mai fabrica si nu se mai importa, m-am dus in showroom-ul ProENERG si am pus mana pe un asa zis invertor de 38 de kile, cel de 400. Are doua manere. La 38 de kile e cam...sac de ciment. Dar l-am ridicat de un maner cu o mana si apreciativ e cam la fel cu jasicul care are in jur de 19 kile. Nu stiu de ce dau aiurea chinezii greutatea...

@BRANCA Si mie mi se pare cam ciudat sacazul chinezesc, nu mai are parfumul ala de conifere. Poate e ceva sintetic la ei, nu stiu. Dar caut de ala polonez de care spunea colegul @validae

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări