Vizitator Feeder Postat Ianuarie 9, 2017 Partajează Postat Ianuarie 9, 2017 Va mulțumesc pentru observațiile făcute, sunt foarte importante pentru mine.Probabil, o să rămân la transformator,nu îmi pot permite un aparat cu adevărat bun. Link spre comentariu
sonyjvcro Postat Ianuarie 9, 2017 Partajează Postat Ianuarie 9, 2017 In toata povestea asta hai sa intreb altcumva, cum si cu ce se poate limita curentul de sudura la o sursa de curent constant? Ne imaginam o sursa fara posibilitate de reglaj a curentului. In mod banal , legand in paralel pe acel circuit un element rezistiv Link spre comentariu
Artanis.ro Postat Ianuarie 9, 2017 Partajează Postat Ianuarie 9, 2017 Va mulțumesc pentru observațiile făcute, sunt foarte importante pentru mine.Probabil, o să rămân la transformator,nu îmi pot permite un aparat cu adevărat bun. Transformatorul are niste dezavantaje, anume ca poti sa sudezi doar cu electrozi si acei electrozi sunt 6013, 6011 si 7014 si daca gasesti, 7018 AC(dar nu e la fel de grozav ca 7018 bazic). Un invertor ieftin poti sa gasesti, cred ca de la telwin, are garantie, iti faci treaba cu el. Asta pana cand o sa inceapa sa iti placa, moment in care probabil o sa iti cumperi unul si mai bun. Mai mult de atat invertoarele prezinta si capabilitatea de TIG ceea ce iti da un spectru de sudura aproape complet. Adica atunci cand ai ceva de sudat gros, eventual afara in aer liber, poti sa sudezi cu electrozi, 7018 sau 7018-1 ca sa fie o sudura puternica. In momentul in care ai de sudat ceva subtire, eventual fin si si estetic acolo este de TIG. Cu sudura TIG poti sa iti sudezi tevile de esapament din inox de la masina, atat de performant e. Singurul dezavantaj pt TIG este ca trebuie sa iti cumperi torta si butelia, dar merita. Link spre comentariu
nickrvl Postat Ianuarie 9, 2017 Partajează Postat Ianuarie 9, 2017 (editat) In mod banal , legand in paralel pe acel circuit un element rezistiv Tocmai "invers", inseriind o rezistenta in circuit. Revizuieste-ti cunostintele despre curenti, tensiuni si rezistente. Si ca sa dau un exemplu practic, cine a avut sau are transformator de sudura clasic fara prea multe posibilitati de reglare/ajustare a curentului, acesta (curentul), se poate ajusta inseriind pe unul din cablurile de sudura (la alegere ) o bucata de fier beton sau o rezistenta de cuptor electric industrial in cazul meu. Editat Ianuarie 9, 2017 de nickrvl Link spre comentariu
keenox Postat Ianuarie 9, 2017 Partajează Postat Ianuarie 9, 2017 (editat) @nickrvl: Am presupus tensiunea maxima pe care o poate oferi invertorul. Nu stiu pe ce baza calculeaza spreadsheet-ul ala tensiunea. Poate poti sa ne explici Si legat de cunstintele despre legea lui Ohm, cred ca tu trebuie sa-ti revizuiesti cunostintele. Transformatorul clasic poate fi privit ca o sursa de tensiune, pe cand invertoarele sunt surse de curent. Uite si un grafic de la ESAB, care am vazut ca sunt producatori seriosi din ce am citit in thread-ul asta: http://www.esabna.com/euweb/awtc/lesson1_30.htm Editat Ianuarie 9, 2017 de keenox Link spre comentariu
nickrvl Postat Ianuarie 9, 2017 Partajează Postat Ianuarie 9, 2017 Nu se ia tensiunea maxima pe care o genereaza invertorul in calcul, inca o data e o sursa de curent constant cea ce inseamna ca tensiunea va scadea brusc in timpul sudurii, doar curentul va fi constant (atat cat poate invertorul). (0.04 x curent sudura) + 20, formula de calcul a tensiunii in procesul MMA , tensiune pe care oricum nu o poti masura precis in regim de amator deoarece fluctueaza in limite largi, doar daca dispui de un consumator fix gen grila de rezistente. In cea ce priveste transformatorul, e indeajuns sa-l inlocuiesti cu un invertor, tot in paralel pui rezistenta aia pentru a limita curentul? Alt exemplu, ai un led (care se alimenteaza in curent constant) si vrei sa-l alimentezi la o sursa de 12V, cum limitazi curentul? cu o rezistenta evident dar cum? punand tot in paralel cu sursa rezistenta? Cum spuneam astea sant cunostinte elementare, cine are ochi de vazut vede, eu ma opresc aici. Link spre comentariu
sonyjvcro Postat Ianuarie 9, 2017 Partajează Postat Ianuarie 9, 2017 (editat) Domnul nicu , daca punem o rezistenta in serie vom avea o cadere de tensiune pe acea rezistenta ; asa zice legea lui Ohm, aia cu buclele ; cealalta lege zice ca : suma curentilor care intra intr-un nod de circuit este egala cu suma celor care ies din acel nod cautati pe net va rog : divizorul de curent http://eprofu.ro/electronica/divizor-de-curent/ Editat Ianuarie 9, 2017 de sonyjvcro Link spre comentariu
keenox Postat Ianuarie 9, 2017 Partajează Postat Ianuarie 9, 2017 Domnul Nicu nu cred ca face diferenta intre sursa de curent constant si sursa de tensiune constanta. Link spre comentariu
spik Postat Ianuarie 10, 2017 Partajează Postat Ianuarie 10, 2017 In mod banal , legand in paralel pe acel circuit un element rezistiv Ai facut asa ceva vreodata?!Eu am limitat curentul de sudare la um traf printr-o rezistenta din nikelina legata in serie pe secundar, la iesire. Link spre comentariu
nickrvl Postat Ianuarie 10, 2017 Partajează Postat Ianuarie 10, 2017 (editat) "N-are cum", conform "divizoarelor" de mai sus nu se poate sau e vorba cumva de limitare si nu de divizare ?! Si uite ca mi-am mai adus aminte de ceva, in epoca de dinainte existau "niste" surse fixe destul de potente la care se legau mai multe posturi de sudura in paralel, sursa debita un curent maxim posibil capabil sa sustina toate sursele auxiliare, "reglajul" curentului se facea pe fiecare sursa auxiliara care de fapt nu era o sursa auxiliara ci un bloc de rezistente legat tot in serie si "nu in paralel" cu sursa, unde sudorul cu ajutorul unor parghii avea posibilitatea de a regla curentul, prin acele parghii se legau/comutau in paralel niste rezistente babane. Acele surse se numeau popular closca cu pui.... Editat Ianuarie 10, 2017 de nickrvl Link spre comentariu
sonyjvcro Postat Ianuarie 10, 2017 Partajează Postat Ianuarie 10, 2017 (editat) Domnu Nicu , propun sa nu mergem spre divergente , Vreau sa-i recomandam omului un invertor de sudura bun si care sa se incadreze si in bugetul sau.. Aveti vreo poza cu un interior sau o placa de baza de Lincoln 135S ? Sunt curios cat de mult seamana cu acesta : Lincoln 120A , m-ar interesa o poza cu un lincoln 135s fara carcasa exterioara , doar scheletul si partea electronica ; teoretic ar trebui sa fie identice , din codurile interne Lincoln asa rezulta : ca ar fi diferita doar carcasa exterioara , in rest totul identic Editat Ianuarie 10, 2017 de sonyjvcro Link spre comentariu
nickrvl Postat Ianuarie 11, 2017 Partajează Postat Ianuarie 11, 2017 (editat) Nu am decat o singura poza: Oricum e acelas aparat, codul placi corespunde cu cel de la Invertec 135S. Editat Ianuarie 11, 2017 de nickrvl Link spre comentariu
Vizitator marinut Postat Ianuarie 15, 2017 Partajează Postat Ianuarie 15, 2017 (editat) buna ziua ! sunt novice in ale sudurii, pina acum am folosit (pe linga casa)un transformator (de 2 lei )de 160A si as vrea sa avansez la un invertor proweld 160 pi sau un 180 ni .Ce i-mi puteti spune despre ele?? Editat Ianuarie 15, 2017 de marinut Link spre comentariu
spik Postat Ianuarie 15, 2017 Partajează Postat Ianuarie 15, 2017 (editat) Se pare ca sunt bune pe langa casa, dar eu am sudat cu Glady si am fost f. multumit.Numai ca nu mere bine cu prelungitor mai lung de 25 ml!Apropo de Selco Genesis 1500, am sudat cu prelungitor de 60 m si a mers f. bine cu rutilici de 2,5 si din cate stiu nu are pfc! Editat Ianuarie 15, 2017 de spik Link spre comentariu
Vizitator Marius POP Postat Ianuarie 15, 2017 Partajează Postat Ianuarie 15, 2017 Buna, vreau sa achizitionez un invertor. Acum am un aparat de sudura cu transformator Panzer 180 cu care ma descurc ok. Acum vreau ceva mai mult (printre altele si sudura cu bazic) si tind spre doua produse (aproximativ la acelasi pret) : 1 http://www.sculesiechipamente.ro/lanotattachments/download/file/id/243/store/1/ = model ZX7 200 2 http://www.sculesiechipamente.ro/lanotattachments/download/file/id/348/store/1/ = model ARC 141 ce mi se pare ciudat este diferenta mare de greutate 15 kg vs 3.7 kg Alegerea este legata de fiabilitate si usurinta in depanare. Mentionez ca voi lucra cu el mai mult in atelier si ca tocmai am luat de pe OLX un Elektra-Bokum 160/35t care va fi principalul aparat folosit. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum