Vizitator Feeder Postat Ianuarie 7, 2017 Partajează Postat Ianuarie 7, 2017 Mulțumesc pentru promptitudinea și calitatea răspunsurilor.Pentru alimentarea de la rețeaua de 220v, imi trebuie circuit separat, am observat că are 8,3kva? Link spre comentariu
sonyjvcro Postat Ianuarie 8, 2017 Partajează Postat Ianuarie 8, 2017 (editat) Ca idee , daca cresti prea mult lungimea cablurilor fara sa ai o sectiune corespunzatoare o sa ai o cadere semnificativa de tensiune pe ele ; tendinta curentului este sa ramana acelasi ; in traducere simpla : pierzi putere Domnul ION BUMBU postase acum ceva timp un tabel foarte util ( continea sectiuni de conductori ) care te-ar fi ajutat sa alegi cea mai buna sectiune in functie de curentul pe care-l doresti si de lungimea cablurilor de sudura Cred ca 25mmp sunt in regula pentru 10 m liniari in total daca sudezi cu 3.25 Ce invertor ai ? ce marca este ? te intreb pentru ca nu este obligatoriu sa genereze cei 180 A scrisi pe eticheta Editat Ianuarie 8, 2017 de sonyjvcro Link spre comentariu
dany_cta Postat Ianuarie 8, 2017 Partajează Postat Ianuarie 8, 2017 NU e chiar asa , decat un chinezism nou mai bine un SH de la un producator renumit Dar aici se aplica si regula in care respectivul aparat a crapat si a fost carpit cu ce sa putut si e posibil sa apara iar probleme, si vanzatorul sa stie asta si tocmai de aia il vinde. Sa iei un SH si sa te trezesti ca reparatia oficiala te duce mai mult decat unul nou ..... Link spre comentariu
Vizitator Feeder Postat Ianuarie 8, 2017 Partajează Postat Ianuarie 8, 2017 Glady MMA 180ki Link spre comentariu
nickrvl Postat Ianuarie 8, 2017 Partajează Postat Ianuarie 8, 2017 Ca idee , daca cresti prea mult lungimea cablurilor fara sa ai o sectiune corespunzatoare o sa ai o cadere semnificativa de tensiune pe ele ; tendinta curentului este sa ramana acelasi ; in traducere simpla : pierzi putere ...................... Despre care cabluri vorbesti aici? de alimentare sau de sudura? Link spre comentariu
Vizitator Feeder Postat Ianuarie 8, 2017 Partajează Postat Ianuarie 8, 2017 Domnul nick, Pentru alimentarea de la rețeaua de 220v, imi trebuie circuit separat, am observat că are 8,3kva? Link spre comentariu
sonyjvcro Postat Ianuarie 8, 2017 Partajează Postat Ianuarie 8, 2017 Despre care cabluri vorbesti aici? de alimentare sau de sudura? Teoria scrisa de mine este valabila pentru ambele cazuri , dar in momentul asta vb despre cablurile de sudura nu de cel de alimentare Domnul nick, Pentru alimentarea de la rețeaua de 220v, imi trebuie circuit separat, am observat că are 8,3kva? Ideal este sa ai circuit separat ( din cupru ) cu siguranta separata Link spre comentariu
nickrvl Postat Ianuarie 8, 2017 Partajează Postat Ianuarie 8, 2017 Teoria scrisa de mine este valabila pentru ambele cazuri , dar in momentul asta vb despre cablurile de sudura nu de cel de alimentare ........................... "Invertorul" de sudura este o sursa de curent constant e adevarat (de ce vorbesti de tensiune constanta?) dar incearca sa inseriezi o "rezistenta", in acest caz spui ca nu e limitat curentul? Eu te provoc sa setezi aparatul la 160A (electrod de 4mm)si sa sudezi cu cabluri de 16mm2 de macar 20m, O sa mai poti suda cu electrod de 4? Partea a doua, acelas aparat cu acelas curent setat alimentat printr-un cablu de 50m cu fir de 1,5mm2......., te las pe tine sa incerci. "Feeder", am intrebat cu ce curent sudezi? Daca ai instalatia bine facuta (contacte ferme, fir de 2,5mm2) te poti descuca lejer chiar si cu electrode 3,2.... Link spre comentariu
Vizitator Feeder Postat Ianuarie 8, 2017 Partajează Postat Ianuarie 8, 2017 De regula sudez cu 2,5 și 3,2, foarte rar cu 4. Eu îmi făceam probleme pentru priza, este de 3,5 KW.Am circuit separat, care întrunește condițiile spuse de dumneavoastră, mai puțin priza. Link spre comentariu
Vizitator Feeder Postat Ianuarie 8, 2017 Partajează Postat Ianuarie 8, 2017 Domnul Sony m-a întrebat despre invertor. Intenționez sa-mi cumpăr Glady MMA 180KI.Nu știu dacă este capabil de cei 180 amperi,sper să poată măcar 130.Am citit despre ce și cum cu cele ieftine, dar... banii vorbesc. Link spre comentariu
nickrvl Postat Ianuarie 8, 2017 Partajează Postat Ianuarie 8, 2017 Detalii despre cabluri si altele se gasesc pe net: Rezistivitate electrica: https://ro.wikipedia.org/wiki/Rezistivitate_electric%C4%83 Un tabel Excel cu calcul sectiune functie de curent: Calcul.rar Tabel cu cabluri: http://www.cabluri.net/cabluri-caracteristici-rezistenta-amperaje.html Am inteles din prima ce aparat vrei dar intrebarea era cu ce curent vrei sa sudezi? acum ai raspuns. Un calcul aproximativ pentru curentul de sudura in functie de electrod este acesta, 40 X diametru electrod, dar oricum scrie pe pachet.... Inca o data ti-o spun din experienta, un 25mm2 (5m+5m cleste/masa) e suficient pentru uz normal pana la electrod de 3,2, doar daca vrei sa sudezi industrial treci pe 35mm2. Datele din tabelul acela sant valori maxime.... Link spre comentariu
Vizitator Feeder Postat Ianuarie 8, 2017 Partajează Postat Ianuarie 8, 2017 Mulțumesc frumos pentru sfaturi și timpul acordat. Link spre comentariu
sonyjvcro Postat Ianuarie 8, 2017 Partajează Postat Ianuarie 8, 2017 (editat) "Invertorul" de sudura este o sursa de curent constant e adevarat (de ce vorbesti de tensiune constanta?) dar incearca sa inseriezi o "rezistenta", in acest caz spui ca nu e limitat curentul? Eu te provoc sa setezi aparatul la 160A (electrod de 4mm)si sa sudezi cu cabluri de 16mm2 de macar 20m, O sa mai poti suda cu electrod de 4? Partea a doua, acelas aparat cu acelas curent setat alimentat printr-un cablu de 50m cu fir de 1,5mm2......., te las pe tine sa incerci. "Feeder", am intrebat cu ce curent sudezi? Daca ai instalatia bine facuta (contacte ferme, fir de 2,5mm2) te poti descuca lejer chiar si cu electrode 3,2.... Domnu nickrvl nu am vorbit sub nici o forma de o tensiune cosntanta ; am vorbit doar de un curent constant ; legat de tensiune am spus ca pe orice cablu intervine o cadere de tensiune datorata rezistentei interne a cablului si care dupa cum ati aratat si dumneavoastra , aceasta rezistenta interna este diferita in functie de dimensiunea conductorului ; un conductor cu o sectiune mai mare are o rezistenta interna mai mica ; adica are o cadere de tensiune mai mica pe el ; caderea de tensiune este direct proportionala cu intensitatea curentului care strabate acel conductor Aveti vreun prieten inginer in domeniul electric ? va rog sa-l intrebati ce se intampla pe un conductor electric aflat intr-un circuit electric : daca avem o cadere de tensiune sau de curent sau puteti scrie pe google: CALCULATOR LUNGIME CABLURI ; si pe oricare site intrati va intreba : Ce lugime doriti , Ce amperaj si Ce cadere de tensiune maxima se doreste Va rog sa va documentati ; este foarte probabil sa ganditi eronat VA REPET pe orice circuit electric subdimensionat va exista o cadere de tensiune , acea cadere de tensiune va fi direct proportionala cu curentul ce strabate acel circuit si in final vom avea o pierdere de putere electrica cele doua exemple invocate de dumneavoastra mai sus se traduc prin caderea de tensiune iar curentul ramane constant ( nu prin pierdere de curent) ; adica avem pierdere de putere electrica degeaba am 160 A daca nu am si o tensiune de initiere si mentinere a arcului electric Domnul Sony m-a întrebat despre invertor. Intenționez sa-mi cumpăr Glady MMA 180KI.Nu știu dacă este capabil de cei 180 amperi,sper să poată măcar 130.Am citit despre ce și cum cu cele ieftine, dar... banii vorbesc. CITEZ : " Glady 180ki Aparat de sudura MMA Inverter-IGBT Profesional Regim de functionare de 80 % " Nu cunosc aceste invertoare dar cred ca mint cu nesimtire cei care dau astfel de specificatii nu va suparati pe mine dar eu cred ca nici macar cablul de alimentare al aparatului nu e profesional ( din cauciuc ) Sa nu mai vorbim de regimul de functionare de 80 % ; daca ar fi adevarat ar lasa in c...ul gol toti producatorii mari de aparate de sudura , ca aia dau in general regimul de functionare de 35% la curent maxim Eu cred ca acest aparat este altceva decat se prezinta Editat Ianuarie 8, 2017 de sonyjvcro Link spre comentariu
keenox Postat Ianuarie 8, 2017 Partajează Postat Ianuarie 8, 2017 @nickrvl: sonyjvcro are dreptate. Nu ai cum sa pierzi din curent pana nu se ajunge la limita de putere a sursei, adica punctul in care rezistenta de pe cabluri sa determine la curentul setat o cadere de tensiune mai mare decat poate oferi sursa, 50V, sau cat ofera un invertor. In exemplul dat de dv., cu cabluri de 16mmp si 160A, considerand 50V tensiunea maxima in sarcina, atunci ar trebui peste (50V / 160A) / 1.15 ohm/km = 272m. Problema, dupa cum a zis si sonyjvcro, este ca nu o sa mai fie tensiune suficienta pentru amorsarea arcului electric. Link spre comentariu
nickrvl Postat Ianuarie 9, 2017 Partajează Postat Ianuarie 9, 2017 (editat) "sonyjvcro" In postul 572 "Ca idee , daca cresti prea mult lungimea cablurilor fara sa ai o sectiune corespunzatoare o sa ai o cadere semnificativa de tensiune pe ele........" Toata lumea stie ca e o relatie I/U/R si derivatele , depinde de aplicatie folosirea lor, i in cazul nostru e vorba de o sursa de curent constant asa ca vorbim de curent....., atunci cand aparatul "nu mai are putere" utilazatorul/sudorul va spune ca ia scazut curentul cea ce e adevarat si care de fapt este deja afisat, la aparatele care au afisaj, ca noi stim ca asta implica tensiunea si rezistenta e una dar vorbim doar de curent. "keenox" de unde ti-a rezultat 50V la 160A? Cum se calculeaza tensiunea functie de curent la procedeul de sudura MMA?. "Tensiune" in gol adica tensiunea de amorsare va fi, va exista, doar pune voltmetrul pe aparat si o sa vezi ca este tensiune "suficienta" problema intervine cind vrei sa sudezi, atunci va scadea drastic curentul..... Nu uita ca vorbim de lungimi mari de cabluri de sudura, adica o rezistenta inseriata in circuit care limiteaza curentul. Pun o poza cu cablul necesar pentru 158A (o valoare apropiata de 160A) pentru a se vedea si celalalt tabel care-mi confirma sectiunea rezultata. In toata povestea asta hai sa intreb altcumva, cum si cu ce se poate limita curentul de sudura la o sursa de curent constant? Ne imaginam o sursa fara posibilitate de reglaj a curentului. Editat Ianuarie 9, 2017 de nickrvl Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum