gauss Postat Aprilie 7, 2013 Partajează Postat Aprilie 7, 2013 " Clar ca partea de protectie nu era f bine proiectata. " ... nu exista invertor infailibil . Am inteles ca 2 ani a mers din greu ... Dupa aceea au inceput reparatiile . Nu stiu cit de bine facute , si in ce au constat . Trage linie si vezi cit au costat , mai ales cit ar costa ultima . O reparatie corecta , in opinia mea , are si elemente de intretinere ... ceva verificari la semiconductorii de putere ... stringere , vaselina siliconica noua , electrolitici din redresorul primar verificati si eventual schimbati , cablu alimentare , intrerupator ON-OFF , starea bornelor de iesire si a kit-ului de sudura , izolatie cablaj , varistor intrare inlocuit sau dublat , etc . E la decizia meseriasului , daca vrea mereu bani . Pe de alta parte , inteleg ca are 5 ani ( aparatul ) . " Viata " invertoarelor depinde si de conditiile de lucru si corectitudinea folosirii , de reteaua de alimentare , prelungitoare , electrozi si multe altele . Nu e sigur ca un invertor nou va dura 2 ani pana la prima defectiune , iar garantia e cu " dus si intors " . Cam multe variabile , recunosc . Totusi sper sa te ajute la o decizie , poate ne dai mai multe amanunte ..." intrebarea mea daca nu se poate repara ar fi ce-mi recomandati,sa-l repar in continuare sau sa caut alt invertor. " ... aici eu cel putin sint in dificultate ... daca nu se poate repara nu stiu cum ai putea sa-l repari in continuare ... Link spre comentariu
XAN77 Postat Aprilie 7, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 7, 2013 da, cum ar fi schemele alea, asa de curiozitate. Link spre comentariu
bbogdanmircea Postat Aprilie 7, 2013 Partajează Postat Aprilie 7, 2013 Am atasat pdf-ul cu schemele scanate, astept comentarii ...Din ce stiu eu, prima oara cand s-a stricat, nu a fost ceva pe partea de putere, si un banal optocuplor pe parte de protectie si semnalizare defecte.Colegul care l-a reparat a spus ca din cauza ca nu e proiectata foarte bine electronica, a cedat o componenta si a lasat sa scape o tensiune care a ars mai multe piese din astea mici care au dus invertorul in protectie...Urmatoarea reparatie nu mai stiu ce a fost, dar tot ceva electronica de asta de protectie a fost, acolo pare sa fie partea slaba a acestui invertor...Acum la ultima defectiune daca a pocnit, ma gandesc ca poate a crapat vreo dioda de putere sau vreun tranzistor...Am vorbit cu tatal meu si mi-a zis ca o sa-l repare cel care l-a reparat ultima oara...deci e ok speram...Din ce m-am uitat asa un pic pe net, sunt cam slabe la performante cele care se gasesc pe net, adica un Telwin pe la 165 A maxim, nu are la 120 A DA la 100% ceea ce e destul de slabut...Daca as gasi pe undeva fisa cu duratele de actionare de la acest Spark as posta, dar cam greu sa mai dau peste ea.Astept pareri despre contructia acestui invertor, din ce mai tin minte, este un proiect cumparat de la Elvetieni sau ceva de genul... Link spre comentariu
bbogdanmircea Postat Aprilie 7, 2013 Partajează Postat Aprilie 7, 2013 Vad ca au fost descarcate de multe ori schemele...dar nimeni nu are postat nici o parere. Link spre comentariu
bbogdanmircea Postat Aprilie 8, 2013 Partajează Postat Aprilie 8, 2013 O intrebare legata de acest invertor, exista posibilitate de kit care se ataseaza la invertor ptr sudare WIG ? Link spre comentariu
gauss Postat Aprilie 8, 2013 Partajează Postat Aprilie 8, 2013 Sigur ... se foloseste pistolet TIG cu robinet ( pentru gazul inert de protectie a sudurii ) , iar amorsarea arcului se face prin atingere ( zgarierea materialului cu electrodul de wolfram ) . Link spre comentariu
bbogdanmircea Postat Aprilie 8, 2013 Partajează Postat Aprilie 8, 2013 Puteti sa-mi recomandati un kit din asta de la un magazin din Romania? Mentionez ca invertorul nu are decat bornele + si -, din ce am inteles sunt alte invertoare care mai au ceva iesire prevazuta special ptr aceste kituri si de asta intrebam. http://www.weldequip.com/tig-conversion.htm ceva de genul ? Link spre comentariu
gauss Postat Aprilie 8, 2013 Partajează Postat Aprilie 8, 2013 Da ... exact la fel . Vezi ca sint de lungimi diferite ... 3 metri , 5 metri ... sint unele cu gat flexibil , pentru pozitii mai incomode , la interiorul unor cutii de dimensiuni mici , de exemplu , iar la consumabile exista o pana mai scurta din acelasi motiv . Cam toate firmele de sudura vind asa ceva , iar cele accesibile sint toate chinezesti . Cauta si pe ok...zii , vezi unde gasesti acceptabil ca pret . Cablul de masa se poate folosi de la kitul normal , dar se conecteaza la borna + , invers ca la electrod invelit . Atentie la mufa de conectare , sa se potriveasca ... sint 2 modele , mici si mari - simplu si oarecum impropriu spus . Butelia se inchiriaza , n-are rost sa o cumperi , oricum o vei duce la umplut . Cere pistolet cu robinet , cele dedicate TIG ( WIG ) sint cu tragaci , actioneaza o electrovalva din invertor . Link spre comentariu
bbogdanmircea Postat Aprilie 8, 2013 Partajează Postat Aprilie 8, 2013 Am gasit ceva pe la 600 ron exact cum ati spus dvoastra, gazul are robinet si se gestioneaza manual...N-ati mai postat nici o opinie legata de Invertorul Tehnoton, ce parere aveti daca e facut ok, care ar fi punctele slabe etc... Link spre comentariu
gauss Postat Aprilie 8, 2013 Partajează Postat Aprilie 8, 2013 Lasa-l pe dvs . ... oricum multumesc de politete , aici sintem egali ( sau asa ar trebui ) . Despre invertor ... parerile pot fi subiective , probabil de aceea multi colegi cu expertiza in domeniu s-au abtinut sa posteze . Personal consider ca e " in limite normale " , oricum nu are componente prea exotice si greu de gasit in caz de reparatie . Daca e cel in carcasa visinie , cu 200 A 100% , e absolut O.K. ( am reparat asa ceva , printre cele mai puternice si robuste monofazice ... chit ca nu e " de firma " ) . La vremea respectiva nu am avut schema , am sa ma uit mai cu atentie sa vad daca seamana cu ce mai mi-aduc aminte ... Link spre comentariu
bbogdanmircea Postat Aprilie 8, 2013 Partajează Postat Aprilie 8, 2013 Multumesc de raspuns.Aveti dreptate este cel in carcasa visinie, cu 200 A, e bine daca nu sunt singurul posesor de invertor de la Tehnoton.Nici nu mai stiu daca mai produc asa ceva cei de acolo, clar este ca la ultima vizita cu el stricat, dupa ce l-au tinut vreo saptamana, nu au putut sa-l repare dar macar au fost atat de amabili sa-mi dea schemele, lucru care i-a ajutat pe cei care l-au reparat dup-aia.M-as fi bucurat mai degraba sa fi postat lumea pareri, bune sau rele, pana la urma de asta e forum. Aveti dreptate, cel putin dupa specificatii/pret era si este unul dintre cele mai bune monofazice de pe piata, ca sa cumperi ceva asemanator la momentul de fata trebuie sa scoti din buzunar macar 2000 de ron...Sunt curios cat o sa coste ultima reparatie, daca iarasi a pocnit eletronica de protectie sau de data asta a fost electronica de putere. Link spre comentariu
CIBY2 Postat Aprilie 8, 2013 Partajează Postat Aprilie 8, 2013 Multumesc de raspuns.Aveti dreptate este cel in carcasa visinie, cu 200 A, e bine daca nu sunt singurul posesor de invertor de la Tehnoton.Nici nu mai stiu daca mai produc asa ceva cei de acolo, clar este ca la ultima vizita cu el stricat, dupa ce l-au tinut vreo saptamana, nu au putut sa-l repare dar macar au fost atat de amabili sa-mi dea schemele, lucru care i-a ajutat pe cei care l-au reparat dup-aia.M-as fi bucurat mai degraba sa fi postat lumea pareri, bune sau rele, pana la urma de asta e forum. Aveti dreptate, cel putin dupa specificatii/pret era si este unul dintre cele mai bune monofazice de pe piata, ca sa cumperi ceva asemanator la momentul de fata trebuie sa scoti din buzunar macar 2000 de ron...Sunt curios cat o sa coste ultima reparatie, daca iarasi a pocnit eletronica de protectie sau de data asta a fost electronica de putere.Ma bag si eu in seama!Este prima data cand aflu ca la Tehnoton s-au fabricat invertoare pentru sudura. Am o bila neagra.Acum vorbesc numai dupa schema postata de tine.Schema clasica forward duble ended cu UC2845 (3845) in comanda.Patru conzi de 560 uF in redresorul primar este bine (spre FB).Doua perechi de MOS-i de 50A / 600V fiecare, iarasi bine spre FB (mai mult spre FB).Doua perechi de diode RURU15060, 150A / 600V, in total 300A!! Sare de FB.Daca aceste piese nu sunt pocnite in acest moment, eu cred ca merita reparat. Daca nu sunt intregi, este posibil sa coste ceva mai mult. Acest ceva mai mult valoreaza cat o chinezarie ieftina. Eu as opta cu ochii inchisi pentru reparatie ( o reparatie cu revizie completa, cum ti-a recomandat Gauss mai sus).Dupa cum ai spus si tu, pentru unul nou, asemanator, trebuie sa scoti cel putin 2000 de lei din buzunar. Link spre comentariu
gauss Postat Aprilie 8, 2013 Partajează Postat Aprilie 8, 2013 S-au fabricat de ordinul sutelor ... placa era importata , restul romanesc . As putea descrie interiorul , dar nu stiu daca e cineva interesat . Am reparat zeci de bucati , aveam clienti societati care aveau 10-15 bucati cumparate . E drept , erau " chinuite " . Cadea adesea forta , erau mos-uri TOSHIBA fabricate in Maroc ... puntile redresoare si redresorul secundar nu . Radiatoarele erau " sanatoase " . Detinatorii lucrau numai cu electrod 3,25 dar mai ales 4 superbaz , cu care mai si taiau materialele ... Intr-adevar un invertor bun , a subliniat si CIBY2 ... nu prea am vazut cu 200 A -100 % , chiar daca trebuie privit cu anumite rezerve acest randament . Link spre comentariu
CIBY2 Postat Aprilie 8, 2013 Partajează Postat Aprilie 8, 2013 S-au fabricat de ordinul sutelor ... placa era importata , restul romanesc . As putea descrie interiorul , dar nu stiu daca e cineva interesat . Am reparat zeci de bucati , aveam clienti societati care aveau 10-15 bucati cumparate . E drept , erau " chinuite " . Cadea adesea forta , erau mos-uri TOSHIBA fabricate in Maroc ... puntile redresoare si redresorul secundar nu . Radiatoarele erau " sanatoase " . Detinatorii lucrau numai cu electrod 3,25 dar mai ales 4 superbaz , cu care mai si taiau materialele ... Intr-adevar un invertor bun , a subliniat si CIBY2 ... nu prea am vazut cu 200 A -100 % , chiar daca trebuie privit cu anumite rezerve acest randament .Daca ne-am lasa condusi de inertia indusa de chinezismele de pe piata cu "una scrie pe eticheta si alta este in pachet", tot ne putem baza pe un 165-180A la 100% durata activa. Si tot este ceva!Chiar mi s-a "intarit" convingerea ca merita reparat!Ce traf are? Nu cred ca am citit in topicul asta despre el. Link spre comentariu
gauss Postat Aprilie 8, 2013 Partajează Postat Aprilie 8, 2013 Nu stiu exact miezul ... dar este foarte mare , primarul e cu multifilar cu izolatie siliconica semitransparenta , iar secundarul din platbanda tripla , prinsa cu suruburi M4 de placa invertorului , izolata cu furtun siliconic alb opac . Transformatorul in ansamblu e mai mare ca la multe trifazate ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum