Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sfat achizitie invertor

Postări Recomandate

Pentru cei care au acces la magazinele Dedeman:

Exista un aparat rosu marca Panzer la pretul de 490 lei, invertor 140A maxim.

Eu l-am cumparat la inceput cand a fost la pret promotional 429 lei.

Sudeaza bine cu electrod de 2,5 la un curent de 110A, pana la 120A. Daca se tine pe la maxim 110A merge aproape continu.

Cu 3,25 merge cam 2-3 electrozi si intra in protectie termica si nu prea strapunge corect materialele, adica daca ai de sudat ceva cu grosimi peste 6-7 mm trebuie sa mergi cu electrod de 2,5. Vei avea consum mare de electrozi si e posibil sa dai 2 cordoane de sudura suprapuse.

Oricum pentru bricolat e util.

Va atasez si cateva poze cu el : http://www.99poze.ro/Invertor_Panzer_MMA_/

Link spre comentariu

Nu l-am incercat, a fost achizitionat pentru realizarea unui patul pentru porumb, mesterul imi ceruse 3000 lei manopera minim si am zis ca nu se poate.L-am construit eu si a iesit bine.Practic acum aparatul e amortizat, mai face si alte suduri si merge foarte bine.Pentru bricolat e ok.Daca se doresc alte performante va orientati la alte modele.

Link spre comentariu

Azi am cumparat niste electrozi vrac de la alimentara din sat si dupa ce am taiat vita si pomii m-am apucat de primu test.

Intai sa expun imprejurarile in care s-a facut sudura. Tensiune retea 212Vca. Conexiune la priza printr-un prelungitor de aprox. 30 metri din cablu de 3x2,5 ce il am de vreo 3 ani de cand eram bransat de la vecini pana sa vina enelu. Am pus acest prelungitor nu ca era nevoie, ci sa vad daca pot suda prin el cand va fi nevoie, ca azi am sudat in garaj unde e priza, nu era musai. Am vrut doar sa creez situatia cea mai nefavorabila. Priza respectiva din garaj e pe siguranta de 16A.

Am reglat invertoru la 80A si obtineam flame si lipirea electrodului, ma rog, cam atat am "reusit" eu. Am marit curentul la 88-90 si arcul se initia cu usurinta, lipirile fiind mai rare decat initierile reusite. Sudura s-a facut jos, la orizontala. In cele 2 poze se poate vedea oarecum ce rahat de sudura am facut :rade:

fata http://i50.tinypic.com/1oxdw3.jpg

verso http://i45.tinypic.com/xmofuo.jpg

Si ca sa fac si ceva util, ca sa am de ce rade ulterior, am sudat la verticala o bucata curbata de mine de acelasi fi8 pe post de maner la interior la usa de la garaj care se deschide prima. Ca tot nu am deloc niciun maner nici la exterior nici la interior.

http://i50.tinypic.com/2571w9d.jpg

http://i50.tinypic.com/15mxvsi.jpg

http://i48.tinypic.com/sdjyp2.jpg

Una peste alta ma declar multumit. Totusi sunt un habarnist in ale sudurii, nu am cu ce compara deci nu pot emite pareri despre aparat. Important e ca merge. Am consumat 1,5 electrozi, deci nu pot spune cum sta cu autonomia versus protectia termica, poate pe viitor sa am ce sa sudez.

Cat despre sudura facuta de mine stiu, lasa de dorit.

Link spre comentariu

Eu am cumparat un invertor Panzer,160A maxim,realizat cu IGBT-uri.Sint foarte multumit de el.Am sudat cu electrozi de la 2,5mm pina la electrozi de 4mm supertit,electrozi superbazici de 3,25.electrozi de fonta de 3,25 si electrozi de inox de 2,5mm si 3,25mm.Sudura iese foarte aratoasa.Cu aluminiu nu am incercat pentru ca nu am avut electrozi.Merge bine,sint foarte multumit.Sint convins ca este facut in China,dar atita timp cit merge bine,chiar nu ma intereseaza de cine este facut.Stiu ca se vorbeste ca,chinezismele nu merita cumparate, pentru ca sint facute de mintuiala.Or fi si din alea dar nu cred ca sint toate.Daca sint exploatate, si depozitate cum trebuie cred ca te poti folosi mult timp de ele fara sa-ti faca probleme.Chiar un aparat scump,care crezi ca nu se poate defecta,daca ii sint fortate limitele, poate sa se defecteze.Daca trebuie sa folosesti un prelungitor ,cred ca esential e sa folosesti un prelungitor cu sectiunea conductoarelor suficient de mare,incit caderea de tensiune sa fie cit mai mica,iar stecherele si prizele sa fie de calitate,sa asigure un contact cit mai bun.Ar fi de preferat sa se foloseasca o priza montata imediat dupa tabloul de sigurante.

Link spre comentariu

Aparatul e ok, doar ca tu nu ai reglat curentul corect.La mine, cu electrod de 2,5mm daca scad curentul la 80A nu pot suda mai nimic, doar tabla de 0,8 mm sa o prind de un profil.Daca vei ridica curentul intre 100-120A o sa observi diferente majore. Pana la urma nimeni nu iti garanteaza ca ai exact curentul ala. E posibil sa ne minta direct din proiectare la aparatele ieftine.Ca regula, daca ti se lipeste electrodul, cresti curentul.Daca se ingaureste materialul sudat scazi curentul, dar daca scaderea duce la lipirea electrodului inseamna ca vei scadea diametrul electrodului pentru a se potrivi cu curentul deja scazut.Incearca sa te misti cu curentul intre 80-120A si vezi unde e optim pentru material cu electrod de 2,5mm.La materiale mai groase curentul e mai mare, la cele subtiri e mai mic.P.S. Manerul s-ar fii sudat bine pe la 100-110A cu grija la conditiile de sudura verticala.

Link spre comentariu

Una peste alta ma declar multumit. Totusi sunt un habarnist in ale sudurii, nu am cu ce compara deci nu pot emite pareri despre aparat. Important e ca merge. Am consumat 1,5 electrozi, deci nu pot spune cum sta cu autonomia versus protectia termica, poate pe viitor sa am ce sa sudez.Cat despre sudura facuta de mine stiu, lasa de dorit.

Stai linistit,nu-ti face probleme.Trebuie sa sudezi ca sa-ti formezi mina.Toti au avut acelesi probleme la inceput,nimeni nu s-a nascut invatat.Pe masura ce o sa sudezi,o sa vezi ca sudura o sa iasa din ce in ce mai bine,o sa inveti sa reglezi curentul de sudare.Dupa ce sudura pe orizontala o sa iasa bine,poti sa incerci sa sudezi pe verticala.La sudura pe verticala curentul de sudare este mai mic decit la sudura pe orizontala.La sudura pe verticala ,sudarea se va face de jos in sus,niciodata invers.De fapt pe pachetele de electrozi este specificat pozitiile de sudare,respectiv orizontal,vertical,vertical ascendent si plafon.
Link spre comentariu

Un invertor bunicel pentru lucrari prin gospodarie este ESAB Buddy Arc 145.Ca sa iti faci o idee cum sta treaba cu sudura iei o masca de sudura,te duci langa un sudor(bun) si privesti in timp ce sudeaza.Asa vei deprinde mult mai usor miscarile...sudura nu e doar metal incins si scantei.Din fericire totul se invata,spor la treaba. :da

Link spre comentariu

In genere invertoarele ieftine au senzorul de curent direct in primar.In felul asta el da erori maricele daca tensiunea de retea e diferita de 230Vac.Oricum indicatiile alea`s doar orientative pe potentiometru.In functie de tensiunea retelei mai trebuie reglat si curentul, retea slaba marit curentu si invers.Apoi ai facut gresala tipica de incepator:ii dai drumul cu orice petarda de electrod desi nu stii la ce sa te astepti si ce inseamna manifestarile lui.Ca idee , la invatare ia cei mai buni si "usori" electrozi pe care`i gasesti, in genere rutilici si de marca.Eu iti recomand Lincoln Omnia 46.Se aprind extrem de usor si ard linistit .Daca nu, merg foarte bine cei de la Ductil , Supertit fin.La primele incercari incearca doar rutilici , nu rutil celulozici gen Speedarc .Apoi e important si diametrul , mult mai usor sudezi cu 3,2 mm decit cu 2,5mm.Incearca sa topesti citiva electrozi doar sa`ti faci mina .Grig

Link spre comentariu

Electrozii folositi au fost rutilici T-build Exel, ceva de genu, daca imi aduc bine aminte. dintr-o cutie negru cu galben.

desfa cu atentie carcasa,si verifica sa fie bine stranse suruburile de la igbt-uri si de la diodele din secundar...nemtii astia care fac stern-urile mai uita sau nu au mancat destul orez,sa le stranga.e mai bine sa fii tu atent si sa nu ajungi cu el sa ceri garantie(cu toate ca esti cetatean european...).vei fi uimit sa afli ce usor se gaseste un motiv sa ti-l scoata din garantie...
Link spre comentariu

azi am mai topit vreo 6 electrozi. Un lucru e clar, la lucru cu 2,5 nu intervine protectia termica. Mai e o problema faptu ca sunt un tip grabit din fire si nu tin cont de niste lucruri, de exemplu nu am pregatit suprafetele deloc, direct sudura pe ele, ruginite etc, cum au fost. Sunt constient ca e gresit, trebuie sa ma ocup un pic de ele. Prin urmare am incercat sa sudez un spin lipsa la o furca veche. Mi-a sarit in ochi ca era langa mine. Am sudat tot un fi8 ca era la indemana. Inainte de sudura am slefuit cu flexu un pic marginile capetelor ce urma a fi sudate, ca o exceptie pana acum, ca sa fie un pic tesite, la unire, marginile lor sa nu fie in prelungire ci sa formeze un usor V. Se pare ca e mia buna acea sudura, nu e prea edificator in poza, toata circumferinta, dar e chiar acceptabil. In rest am mai facut niste cordoane pe un cornier, am insistat intr-un punct ca sa-l gauresc si s-a gaurit.

http://i45.tinypic.com/jud8o8.jpg

http://i49.tinypic.com/206y4xv.jpg

http://i47.tinypic.com/voo9eh.jpg

Link spre comentariu

Salutare si bine v-am gasit .Am si eu niste intrebari dar si niste informatii utile.Acum vreo 5 ani am achizitionat un invertor Spark de la Tehnoton Iasi.Raportul pret performante a fost foarte bun, nu stiu daca cunoasteti modelul,dar din ce-mi aduc eu aminte curentul maxim e pe la 200 A,si durata de utilizare la 120 A era sigur 100%.In fine, dupa vreo 2 ani de utilizare destul de intensa s-a stricat, am mers cu ella Tehnoton dar acolo nu mai era nimeni capabil sa-l repare, macar mi-au dat schemelede la el, si un coleg l-a reparat, era pocnit un optocuplor sau ceva de genul...Clar ca partea de protectie nu era f bine proiectata.De atunci s-a mai stricat odata tot asa si l-am reparat.Acum zilele trecute cand l-a bagat tatal meu in priza a pocnit ca o petarda si s-a stricat iar.Iarasi l-a dus la reparat, intrebarea mea daca nu se poate repara ar fi ce-mi recomandati,sa-l repar in continuare sau sa caut alt invertor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări